Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

NOVINA Do trakica za kontrolu šećera u krvi – telefonom

01.04.2020. 09:57


Od ponedjeljka, 6. travnja, u primjenu u zdravstvu kreću e-potvrde. Odlukom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), osobama s kroničnim bolestima omogućeno je propisivanje ortopedskih pomagala elektronskim putem. Tako će svi pacijenti koji su do sada za svako ortopedsko i drugo pomagalo morali fizički otići k svom izabranom liječniku i čekati u liječničkim ordinacijama, od sad svoju doznaku ostvariti elektronskim putem.
Pacijenti oboljeli od dijabetesa dočekali su ovu odluku s velikim odobravanjem jer su već na početku pandemije koronavirusa upozoravali na činjenicu da, iako su rizična skupina, moraju odlaziti liječniku po osnovna sredstva za kontrolu šećera u krvi, odnosno trakice, lancete, senzore i drugo.
– Ovo je sjajna vijest. Dijabetičari po svoju propisanu dozu trakica i lanceta, igala i senzora, idu svaka tri mjeseca, na točno određen datum. Ako dođete ranije, velike su šanse da će vas izabrani liječnik poslati doma jer ste došli prerano, a ako zakasnite tjedan ili dva, izgubit ćete određenu količinu pomagala na koja imate pravo temeljem Pravilnika o pomagalima, jer se ona izdaju samo unaprijed. Svaki odlazak u ambulantu, naravno, za nas je u ovim okolnostima bitno rizičniji nego za zdrave osobe, i zato je ovo pravi potez na kojemu zahvaljujemo HZZO-u, ističe Davor Skeledžija iz Zagrebačkog dijabetičkog društva.
Odlukom HZZO-a značajno će se, i nakon što epidemija koronavirusa prođe, smanjiti čekanje u ordinacijama, čime će se liječnicima i oboljelima uštedjeti vrijeme te smanjiti mogućnost zaraze pacijenata. E-potvrda će, kao i e-recept, biti automatski vidljiva u elektronskom sustavu ljekarna i ostalih specijaliziranih prodavaonica. Odluka se ipak ne odnosi na sva ortopedska pomagala, već samo na ona serijske proizvodnje, koje propisuje izabrani doktor, dok su izuzeta pomagala koja se izrađuju ili nabavljaju po mjeri.
– Tu su još i uštede na papiru i toneru, a da ne govorimo o tome koliko će se olakšati život nama, zaposlenima, starijima i nemoćnima, i svim pacijentima s akutnim bolestima koji zbog nas u čekaonicama nepotrebno čekaju dulje dok se nama printaju doznake. Sada će se liječnici moći više posvetiti pravom liječničkom poslu – akutnim bolesnicima, zaključuje Skeledžija.