Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PO STROGOM PROTOKOLU Darivatelje krvi nije zaustavio strah od koronavirusa

01.04.2020. 13:58


Humanost darivatelja krvi veća je od straha od koronavirusa. Naime, u ponedjeljak, 30. ožujka 2020., u akciji dobrovoljnog darivanja krvi koju provodi Aktiv DDK Bibinje u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zadar i Odjelom za transfuziju Opće bolnice Zadar prikupljeno je 35 doza krvi.
– Srce ovih ljudi veće je od straha od zaraze. Iako je akcija prilagođena novonastaloj situaciji vezanoj uz koronavirus trebalo je imati hrabrosti i veliko humano srce pa doći u Športsku dvoranu Bibinje te nesebično i bez ikakve naknade darovati krv i to za ljude koje uopće ne poznaju i nikad ih neće upoznati. Preponosan sam, kazao je Branko Vuica, predsjednik Aktiva DDK, te zahvalio svima koji su dali krv, kao i svim onima koji su se odazvali, a nisu bili u mogućnosti dati krv.


Novi darivatelji, trojica Bralića
Akcija je provedena uz medicinsko osoblje zadarske Opće bolnice predvođeno dr. Mašom Šimićević te u suradnji sa Crvenim križem kojeg je predvodio referent za DDK Šime Lisica Đelo iz Bibinja s dvije vrijedne volonterke.
– Odaziv je u skladu s očekivanjima, odnosno čak i viši, s obzirom na trenutnu situaciju u državi vezano za koronavirus pa i strah koji vlada među ljudima, naglasio je Vuica pohvalivši se i širenjem velike, plemenite obitelji dobrovoljnih darivatelja krvi.
– Imamo i tri nova darivatelja, tri Bralića – Vicu, Roka i Mateja.
Strogo kontrolirani protokol se u Bibinjama u potpunosti provodio, zato nema mjesta strahu.


Ponos i zahvalnost
– Čovjeka koji daruje krv treba pisati s velikim slovom Č. Darivatelji izazivaju osjećaj ponosa i zahvalnosti, poručio je Branko Vuica.
U ovom plemenitom činu darivanja krvi i spašavanja života postoji još puno lijepih priča, međutim, smisao svega je spasiti nekom život.
– Želim pomoći nekom ako mogu, a kažu da je to čak i dobro za organizam da se povremeno daruje krv, rekla je Nataša Bralić.
Darivatelji se odriču 450 mililitara »kapi života« i uz to nam nesebično daruju svoje vrijeme.
– Lijepo je pomoći, uvijek idem darovati krv, to je misao vodilja Adnana Krupića.
Darivanju krvi pristupili su: Helena Bralić, Josip Bralić, Mateo Bralić, Roko Bralić, Vice Bralić, Branko Vuica, Marija Fuzul, Ljubomir Horvat, Antonio Iglić, Ante Jukić, Roko Kalapać, Frane Karaban, Mladen Kero, Adnan Krupić, Ante Kutija, Dražen Lisica, Đana Lisica, Mladen Lisica, Tomislav Lisica, Siniša Radovanović, Suzana Rudić, Roko Sekula, Bernarda Sikirić, Josip Sikirić, Lovre Sikirić, Marin Sikirić, Roko Sikirić, Loris Salama, Alen Sorić, Tomislav Sorić, Goran Šaravanja, Ana Šimunić, Anđela Šimunić, Ante Šimunić, Jelena Šimunić, Kristijan Šimunić, Marino Šimunić, Nataša Šimunić, Ante Šindija.
 
 




Dr. Nadinić: Strogo poštivanje higijenskih standarda


Marijana Nadinić, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar, za Zadarski list je odgovorila na pitanja vezana uz darivanje krvi i koronavirus, odnosno je li u vrijeme postojanja opasnosti od zaraze preporučljivo darivati krv.
– S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj akcije se održavaju uz strogo poštivanje najviših higijenskih standarda prema preporukama Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i transfuzijsku medicinu, prema kojima zdravstvo ne smije doći u pitanje niti u jednom trenutku, kazala je dr. Nadinić, spec. transfuziologije.
O podobnosti potencijalnog darivatelja odlučuje medicinska struka na mjestu darivanja.
– Strogo se pridržavamo mjera izbjegavanja socijalnog kontakata, međusobne udaljenosti između osoba, osiguraju se punktovi za dezinfekciju ruku djelatnika i darivatelja, svi obvezno nose zaštitne maske, bezkontaktnim toplomjerom mjeri se temperatura svim dobrovoljnim darivateljima krvi, a tu su posebni postupci sterilizacije i dr., objašnjava Nadinić. O krvi i krvnim pripravcima ovise životi brojnih pacijenata koji nose puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog koronavirusom.
– Treba istaknuti da bolesnici čije izlječenje, a ponekad i sam život, ovise o transfuzijskom liječenju, nažalost, ne mogu čekati da pandemija prođe. Poduzimamo sve mjere predostrožnosti kod odabira darivatelja krvi, ne samo u svezi COVID-19 virusa, već i druge predostrožnosti, detaljnu anamnezu kako osobnu tako i epidemiološku, kao što uostalom uvijek i radimo, naglasila je dr. Nadinić te zahvalila svim građanima koji daruju krv jer je izuzetno važno da krvi imamo dovoljno.
– Zalihu krvi i krvnih pripravaka, koja ima vijek trajanja, u Općoj bolnici Zadar osiguravamo zahvaljujući ovim važnim, humanim donacijama darivatelja krvi, zaključila je dr. Nadinić.