Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Štagljar: Radimo imunološki test na koronavirus i znat ćemo tko je otporan

01.04.2020. 09:53


Hrvatski znanstvenik Igor Štagljar, profesor Sveučilišta u Torontu, razvija mjerljive imunološke testove, zasnovane na tehnologiji nedavno razvijenoj u njegovom laboratoriju u Kanadi. Ti brzi testovi prema njegovim tvrdnjama mogli bi utvrditi zaraženost virusom SARS-CoV-2 te pritom pomoći u identifikaciji osoba otpornih na taj virus.
– Uzbuđen sam što mogu objaviti da je moj laboratorij jedan od rijetkih na Sveučilištu u Torontu koji trenutno provodi tzv. »kritična istraživanja vezana COVID-19«. U suradnji s našim kolegama kliničarima iz lokalnih bolnica, kao i tvrtkom za otkrivanje lijekova u Torontu, razvijamo brz, mjerljivi imunološki test temeljen na tehnologiji koja je nedavno razvijena u mojem laboratoriju. Istraživanje je trenutno u tisku u Nature Communications. Ovim testom moguće je mjeriti razinu ukupnog IgG ili IgM antitijela protiv virusa SARS-CoV-2 izravno u serumu pacijenata, objavio je Štagljar na svom Facebook profilu.
Test koji razvija ne samo da će biti u stanju otkriti ljude zaražene SARS-CoV-2, nego će također pomoći identificirati one koji su sposobniji izdržati bolest. To će zauzvrat, ističe, pomoći u popunjavanju radnih mjesta u bitnim industrijama poput proizvodnje medicinske opreme, proizvodnje hrane i isporuke.
– Procjenjujemo da će nam za ubrzani razvoj spomenutog ispitivanja trebati samo šest mjeseci. Želio bih također napomenuti da se, zbog svog jednostavnog dizajna, naša analiza lako može izmijeniti i primijeniti za praćenje širenja drugih zaraznih bolesti poput SARS-a te gripe. Ujedinjeni protiv SARS-CoV-2! – napisao je Igor Štagljar na svom Facebook profilu.