Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski pisci u samoizolaciji još kreativniji – pripremaju tematsku zbirku!

01.04.2020. 13:43


Epidemija koronavirusa paralizirala je kulturna događanja, a brojne udruge i inicijative svoje su aktivnosti morale u potpunosti ugasiti. Jedna od njih je i udruga Zadarski pisci (ZaPis), koja je odgodila sva planirana gostovanja, malu književnu turneju.
Naime, ZaPis-ovci su prošle godine pokrenuli vlastitu nakladu, te objavili zbirku kratkih priča »Samo se ti sjećaj«, zbirku poezije »Je li zvijezdama tijesno« i zbirku »Vošta do Tokija«.


Viša sila
– Nije lako. Nakon promocija u Biogradu i Novigradu trebali smo ići na gostovanja u Knin, Nin, Šibenik, Split, već smo bili spremni za manifestaciju Zadar čita 2020. i prvi zadarski sajam knjiga LookAbook, koji je planiran u ŠC Višnjik, te je odgođen za rujan. U posljednji trenutak, prije ovih mjera i ograničenja okupljanja, ugostili smo pjesnikinju Nadu Topić iz Solina u Gradskoj knjižnici Zadar. Nekoliko članova udruge već je u finalnim fazama objave novih knjiga. Izradili smo i majice i bookmarkere s citatima iz zbirki, baš smo bili zagrijani, ali eto, viša sila, kazala je Iva Pejković ispred udruge ZaPis.
No, pisci i pjesnici ne miruju. Višak slobodnog vremena ili višak inspiracije? Ovih su dana u samoizolaciji kreativniji nego ikad. #ostanidoma i piši, mnogima je postala rutina.


Nova zbirka
Odlučili su sredstva odobrena od strane Grada Zadra i Zadarske županije namijenjena programu koji je uključivao književne promocije, izložbu i dovođenje dva hrvatska pisca u goste u Zadar utrošiti na novu zbirku, svojevrstan kolaž književnih stilova.
– Ovaj put se fokusiramo na ono u čemu živimo. Nitko nije bio spreman, ovo je izvanredna situacija u kojoj smo zajedno s cijelim svijetom. Inspiracije nam ne nedostaje, kulturni život se na brzinu organizirao i digitalizirao, preselio na internet. Neki od nas gotovo svakodnevno objavljuju na svojem profilu na društvenim mrežama, naš Želimir Periš uključio se i objavljivanjem videa s čitanjem, tako da sam sigurna kako ZaPis nije zaspao. Prikupit ćemo materijale i nadam se da ćemo objaviti jednu zaista specifičnu tematsku zbirku koja nastaje u doba korone. Još nismo sigurni – moguće je da zbirka bude nosila naziv »Samo ti ostani doma«. Promociju još nećemo zakazati, ali već joj se veselimo, zaključuje Pejković pozivajući da se objave ZaPisa potraže na Facebooku.