Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ŽELJKO ŽILAVEC: “Ni prvaci Hrvatske ni ispadanje iz ABA lige. Sve poništiti pa ispočetka!”

01.04.2020. 13:32


Koševi nažalost miruju već treći tjedan, a kako se situacija s koronavirusom razvija reaktivacija košarkaških zbivanja ipak se neće dogoditi. Iako nema još službene potvrde za natjecanja u kojima je ove sezone participirao Košarkaški klub Zadar sve smo bliže soluciji koja će sportske radnike na Višnjiku usmjeriti ka pripremama za novu sezonu dok će tekuća sezona koja je ostala nedovršena jednostavno biti prepuštena zaboravu tj. očekuje se svojevrsni reset s kojim se može krenuti od listopada s istih pozicija kao i lani u isto doba. Naravno sve su to projekcije koje s rezonom predviđa direktor KK Zadar, Željko Žilavec. Kontakt je konstantan s predstavnicima HT Premijer lige kao i s vodstvom regionalne lige te unatoč izostanku konačne odluke kako će se valorizirati dosad odrađena sezona jasno je da će nastavak natjecanja biti moguć tek u nekoj ludoj teoriji. Stav na Višnjiku je već odavno poznat što se tiče ovih neodgovorenih pitanja, a direktor Žilavec potvrdio je da bi bilo najbolje skratiti muku svima, ponajviše trenerima i igračima kao i upravama koje moraju uz sve i misliti o onom najvažnijem, financijskoj konstrukciji koja je neodrživa u jednom ovakvom hibernirajućem stanju.


Čekaju se odluke
– Još uvijek čekamo na odluke kako HKS-a tako i ABA lige. Što se tiče i jedne i druge lige mi smo odavno već iznijeli svoj stav. Za poništavanje sezone smo u HT Premijer ligi. Nismo za to da nam se dodijeli titula prvaka Hrvatske iako smo u trenutku prekida bili vodeći na ljestvici. Bilo bi to i sa sportskog i s moralnog stajališta potpuno nepotrebno i izvan svih uvjerenja koje barem ja i svi mi imamo u svezi sporta. Naravno da poštujemo domaće prvenstvo i da bi ta titula bila odlična stvar za nas. Vratili smo Krešu u Zadar bilo bi lijepo vratiti i naslov prvaka, međutim način kako se dolazi do titula bi ipak trebao biti sportski, i da nema sjene, i da nam nitko ne može prigovoriti jesmo li to zaslužili ili ne – kazao je Žilavec dodavši da sličan stav klub s Višnjika ima i po pitanju ABA lige. Iako u regionalnom okruženju ne vlada potpuno unisono razmišljanje. Različiti su interesi onih klubova koji su na dnu u odnosu na one koji su napadali naslov prvaka i ulaznicu u Euroligu.
– U kontaktu smo s ABA ligom u posljednje vrijeme i mogu reći da je bilo tu različitih mišljenja. Naravno svaki klub ima neki svoj interes, ali u globalu mislim da će doći do konsenzusa. Čuo sam se telefonski s kolegama u drugim abaligaškim klubovima i nema tu neke zle krvi. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, no na kraju se opet pronađe neko zajedničko rješenje. Oni svi podržavaju Zadar što se tiče donjeg dijela ljestvice, ali problem predstavlja gornji dio. ABA liga može proglasiti prvaka po trenutnom stanju što bi bio onda Partizan, ili može poništiti cijelu sezonu i naravno tu su najviše lome koplja, na relaciji Partizan-C. zvezda. Euroliga je tu kamen spoticanja tj. koji klub bi onda kao predstavnik ABA lige trebao igrati Euroligu, no u tom slučaju dosta će ovisiti konačna odluka o sudbini ovosezonske Eurolige. I zato se čeka da se iskristalizira neko, nazovimo ga tako, idealno rješenje koje bi svih zadovoljilo.


Proširenje ABA lige?
Jedno od spominjanih rješenja u posljednje vrijeme jest i proširenje ABA lige na 14 klubova tj. ne bi ispao nitko iz elitnog ranga i pridodala bi se dva najbolje plasirana kluba iz ABA 2 lige do trenutka prekida, a to su Borac iz Čačka i Split.
– Proširenje ABA lige se može potvrditi neovisno o odluci tko će biti prvak. Isti je princip kao i u hrvatskoj ligi što se nas tiče. Za poništavanje smo u oba natjecanja. Naravno bit će uvijek onih koji su nezadovoljni, no u ovakvoj čudnoj i neizvjesnoj situaciji teško je svima udovoljiti. Bit će idealno ako bude što manje ovih koji su nezadovoljni s odlukom u odnosu na ove zadovoljne.
Prekid svih sportskih kao i većine ostalih društvenih zbivanja stupio je na snagu polovicom ožujka. Već smo u travnju, a normalizacija se u najboljim scenarijima predviđa za daleki lipanj. To je argument koji pobija svaku pomisao da bi se ipak mogli pronaći termini za završnicu ligaških natjecanja.
– Mislim da je sezona završena sudeći po razvoju situacije s pandemijom koronavirusa. Barem mjesec dana ranije bi trebalo objaviti datum u slučaju nastavljanja što bi nas odvelo sve tamo do kraja svibnja, vjerojatnije do lipnja i tada bi sve postalo praktički nemoguće za odraditi. Poremetilo se sve i bilo bi najjednostavnije napraviti reset i krenuti naredne sezone ispočetka. Evo i naš trener Danijel Jusup je prekjučer u jednom intervjuu izjavio kako treba najmanje mjesec dana priprema da bi se igrači koliko-toliko vratili u taj psihički i fizički natjecateljski ritam. S druge strane i sam roster kako nama tako i drugima nije više ni blizu onog prije prekida pa je tu i pitanje regularnosti.
Cijela priča oko nastavka ili poništavanja sezone je usko vezana i za klupski budžet. Plaće igrača i stručnog stožera su ogroman uteg i ne bilo čudo kad bi ste krenuli stazom kojom su zakoračili već mnogi sportski kolektivi, smanjivanju ugovorenih primanja.
– Vrlo sam ponosan na odnose u klubu u posljednje tri godine koliko sam direktor. Pogotovo na odnose između uprave i igrača. Nitko nije otišao nezadovoljan čak i kad smo imali prijevremene sporazumne raskide ni tada nije bilo nezadovoljstva i nikome nismo ostali dužni. Ne treba zatvarati vrata za sobom i na takve odnose sam posebno ponosan. Igrači znaju da je od prekida sezone sve što je bilo u ugovorima zapisano da je i ispoštovano – zaključio je Žilavec.
 
 




Boravi se doma i odgovorno ponaša


Koronavirus je i direktoru KK Zadar donio »prisilne«slobodne dane koji se provode u obiteljskom okruženju. Ostanak u krugu svog doma je nešto što je u ovim vremenima nužan potez kao i što se potencira odgovorno ponašanje.
– Već mi je puna kapa od »Čovječe ne ljuti se«i ostalih društvenih igara haha… Boravi se naravno doma. Znao sam otići na trčanje, ali sve u svemu pazim da se poštuju odredbe koje je zadao Civilni stožer i ponašam se odgovorno kako prema sebi tako i prema mojim ukućanima.
 
 


Slijede vremena snalaženja u novim uvjetima


Iako nije razriješena ni tekuća sezona ipak treba pogledavati prema naprijed. Prema novoj sezoni u koju će se, sudeći po ulasku u novu recesiju, sigurno ući s bitno smanjenim budžetom u odnosu na prethodne sezone.
– Morat ćemo se svi skupa prilagoditi budžetu koji vodeći se zdravom logikom neće biti ni blizu ovosezonskog. Bit će važna snalažljivost u takvim uvjetima, no prije svega sam uvijek bio za razgovor koji je osnova svega. Jer nije to samo pitanje Zadra već je to sudbina većine klubova u našem okruženju i neće tu biti puno mogućnosti da igrač pronađe negdje bolji angažman i uglavnom će ta situacija biti slična svima.