Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Domagoj Bradarić u sudačkoj nadoknadi Engleze zavio u crno

01.04.2021. 07:36


Mlada hrvatska reprezentacija do 21 godine prvi put u povijesti plasirala se u četvrtifinale Europskog prvenstva unatoč tome što je u dvoboju posljednjeg kola skupine D poražena od Engleske. Hrvatska je u konačnici poražena rezultatom 1:2, ali taj gubitak bodova nije »kockaste« skupo koštao. Pogodak odluke koji je Hrvatsku prvi put odveo u drugi krug nakon tri neuspjela pokušaja postigao je Domagoj Bradarić u prvoj minuti sudačke nadoknade. Golove za Englesku zabili su Eberechi Eze iz kaznenog udarca u 12. minuti, te Curtis Jones u 74. minuti. »Gordi Albion« je još dva puta gađao okvir gola, u 9. minuti Jones, a u 63. minuti Dwight McNeil. Hrvatska je bila pred ispadanjem nakon što je Engleska golovima Ezea (12’-11m) i Jonesa (74’) povela sa 2:0, no Domagoj Bradarić je sjajnim pogotkom sa 25 metara u prvoj minuti sudačke nadoknade smanjio na konačnih 2:1 što je bilo dovoljno za prolazak jer je Portugal u drugoj utakmici ove skupine u Ljubljani svladao Švicarsku sa 3:0 (1:0).
Portugal je tako osvojio prvo mjesto s maksimalnih devet bodova, dok su Hrvatska, Engleska i Švicarska osvojile po tri boda. No, Hrvatska je na kraju imala najbolju razliku pogodaka te zauzela drugo mjesto ispred treće Engleske i četvrte Švicarske.
U odlučujućoj utakmici za prolazak u četvrtfinale izbornik hrvatske mlade reprezentacije Igor Bišćan nije mogao računati na jednog od ključnih igrača zaduženih za kreaciju Lovru Majera, koji je ušao u igru tek u 76. minuti kada je Engleska već vodila sa 2:0, te na standardnog stopera Martina Erlića zbog ozljeda. Bez obzira na taj hendikep Hrvatska je dobro otvorila utakmicu i prvih par minuta preselila igru na polovicu Engleske.


Nesmotrenost u obrani
No, to nije dugo trajalo, a Engleska je u razdoblju od 9. do 12. minute stvorila tri opasne situacije pred vratima Hrvatske te stigla do vodstva. Prvo je u 9. minuti Jones udarcem s ruba kaznenog prostora pogodio gredu, u 10. minuti McNeil je utrčao s desnog krila, ali njegov udarac iskosa prohujao je paralelno s gol-linijom, da bi u nastavku akcije Gallagherov udarac blokirao Babec.
Pritisak Engleske se nastavio, pa je u 11. minuti hrvatski kapetan Moro pokušao sačuvati loptu njezinim vraćanjem prema Franjiću u vlastiti kazneni prostor, uslijedio je duel s Nketiahom kojega je njemački sudac Osmers okarakterizirao kao prekršaj hrvatskog stopera za kazneni udarac. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Eze.
Uslijedilo je razdoblje ravnopravne igre da bi Hrvatska dva puta zaprijetila izjendačenjem. Prvo je u 31. minuti Moro odlično prošao po lijevoj strani i uputio prizemnu loptu prema Špikiću koji je sa sedam metara prebacio vrata. Šest minuta potom Ivanušec je oteo loptu neopreznim Englezima na 30-ak metara od njihova gola, sjurio se do ruba kaznenog prostora te uputio udarac kojega je Ramsdale odlično obranio. Samo minutu nakon prilike Ivanušeca Engleska je imala veliku priliku za 2:0. Jones je prevario Šverka, stvorio si priliku za udarac sa sedam metara iskosa s lijeve strane, no srećom je bio neprecizan.


Drama na kraju
Drugo poluvrijeme proteklo je u boljoj igri Engleske koja je do prve šanse u nastavku stigla zbog neozbiljnosti vratara Kotarskog. Njegovim poigravanjem Engleska je stigla do lopte u poasnoj zoni, no nakon ubačaja Jonesa Tanganga je glavom s pet metara prebacio vrata. U 54. minuti pogriješio je i Babec kojemu je Skipp oteo loptu 30-ak metara ofd hrvatskog gola, uslijedilo je dodavanje za Nketiaha, no šut engleskog napadača završio je u naručju Kotarskog.
Hrvatska je imala i sreće u 63. minuti kada je McNeil iz slobodnog udarca pogodio vratnicu, a sve te neiskorištene prilike Engleske mogle su biti kažnjene u 70. minuti. Nakon engleskog kornera uslijedila je brza protuakcija Hrvatske, Ivanušec je dugo vukao loptu i zatim uposlio Moru čiji je udarac iskosa sa 15-ak metara završio pored gola. Engleska je do rezultata koji ju ipak vodi u četvrtfinale stigal u 74. minuti. Novoušli Brewster je probio desni bok, ubacio za McNeila koji je lijepo prilirio loptu za Jonesa, uslijedio je precizan udarac sa 15 metara u sam donji desni kut nemoćnog Kotarskog.
Pokušao je Bišćan u samoj završnici ojačati napad ulascima Majera u 76. te Divkovića i Muse u 86. minuti u nastojanju da Hrvatska dođe do pogotka za smanjenje rezultata, što bi odvelo našu reprezentaciju dalje, a na kraju je to donijelo i rezultat. Upravo je Majer uposlio Bradarića koji je u prvoj minuti nadoknade sjajnim udarcem sa 25 metara pogodio sam gornji lijevi kut što niti odlični Ramsdale nije uspio zaustaviti. Hrvatska će tako u četvrtfinalu 31. svibnja u Mariboru igrati protiv branitelja naslova Španjolske koja je osvojila prvo mjesto u skupini B.




HRVATSKA 1 – ENGLESKA 2
Stadion Bonifika. Sudac: Osmers (Njemačka). Strijelci: 0:1 Eze (12’-11m), 0:2 Jones (74’), 1:2 Bradarić (90’+1)
HRVATSKA: Kotarski, Šverko (od 86’ Musa), Vušković, Franjić, Bradarić, Babec (od 64’ Žaper); Ivanušec, Moro, Bistrović (od 76’ Majer), Špikić (od 64’ Čolina); Vizinger (od 86’ Divković)
ENGLESKA: Ramsdale, Aarons, Tanganga, Wilmot, Kelly, Gallagher (od 72’ Cantwell), Skipp, Eze, Jones, Nketiah (od 72’ Brewster), McNeil (od 89’ S. Sessegnon)


SKUPINA D
3. kolo: Švicarska – Portugal 0:3 (Queiros 3’, Trincao 60’, Conceicao 65’), HRVATSKA – Engleska 1-2 (BRADARIĆ 90’+1/Eze 12-11m, Jones 74)
1. Portugal       3       3       0 0       6:0       9
2. HRVATSKA       3       1        0 2       4:5       3
3. Švicarska       3       1       0 2       3:6       3
4. Engleska       3       1        0 2       2:4       3


ČETVRTFINALE (31. svibnja)
Portugal – Italija
Španjolska – Hrvatska
Danska – Njemačka
Nizozemska – Francuska