Vlasnici POS-ovih stanova u Biogradu preuzeli ključeve

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Šest zgrada sa 36 stanova na Donjoj Grandi
U ovim trenucima kada sve poskupljuje, pa i stanovi, mora se istaknuti Gradska uprava Biograd, koja je sufinancirala s 2,5 milijuna kuna + PDV, ovaj projekt i tako omogućila svojim građanima iznimno povoljnu kupoprodajnu cijenu stanova od 1.323 €/m2, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji je posjetio da se trenutačno u Zadru grade 100, a u Sv. Filip i Jakovu 24 POS-ova stana
Velimir BRKIĆ
Ivan Knez uručuje ključeve stana

U Biogradu na Moru, nakon tri i pol godine od početka izgradnje šest višestambenih zgrada na Donjoj Grandi jučer je na prigodnoj svečanosti predano 36 ključeva stanova koje su kupci kupili po Programu društvene poticajne izgradnje (POS). Ključeve su uručili Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne, Dragan Hristov, ravnatelj Agencije za posredovanje nekretninama (APN), Šime Vicković, zamjenik zadarskog župana te Ivan Knez, biogradski gradonačelnik.
Izgradnja stanova po programu POS-a je već odavno prepoznat program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji koje za manju cijenu metra četvornog od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje doma.

Uspješna suradnje lokalne uprave i države

- Do sada je kroz program POS-a izgrađeno 8.400 stanova. Ozbiljno se razmatra i projekt gradnje stanova za dugoročni najam, kazao je Dragan Hristov te nastavio:
- U tijeku je izgradnja 403 stana, od toga 100 stanova u Zadru i 24 u Sv. Filip i Jakovu. Ukupna vrijednost izgradnje iznosi oko 203 milijuna kuna a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava osigurala oko 51 milijuna kuna, naglasio je Hristov.
Državni tajnik Željko Uhlir istaknuo je kako je za što uspješniju provedbu POS-a potrebna što uža suradnja lokalne uprave i državnih tijela, prvenstveno APN-a i MPGI-a.
- U ovim trenucima, kada sve poskupljuje, pa i stanovi, mora se istaknuti Gradska uprava Biograd, koja je sufinancirala s 2,5 milijuna kuna + PDV, ovaj projekt i tako omogućila svojim građanima iznimno povoljnu kupoprodajnu cijenu stanova od 1.323 €/m2, rekao je Uhlir koji je pozvao i druge gradove i općine da se priključe kvalitetnim projektima POS-a i na taj način aktivno pomognu svojim građanima u rješavanju stambenih pitanja.
Obred blagoslova predvodio je Nikola Tokić, župnik župe sv. Ivana Krstitelja na Torovima - Kosi. Program je vodila Branka Pelicarić, novinarka i urednica na Radio BnM.

Svečani trenutak za kupce

​- Ovo je za sve kupce svečan trenutak jer je rješavanje stambenog pitanja za sve, pogotovo mlade obitelji, nešto što je životna investicija, za neke teška investicija. Za nižu cijenu stana pobrinula se država koja vodi odgovornu stambenu politiku, dok je u ovom slučaju znatno pomogao Grad Biograd na Moru što je za svaku pohvalu, rekao je Šime Vicković čestitavši pritom svim kupcima POS-ovih stanova.
Početna vrijednost radova 36 stanova iz Programa POS iznosila je 18,7 milijuna kuna. Gradnja stanova iz Programa POS-a počela je na jesen 2018. Međutim, u trenutku kad je izgrađeno 20-ak posto investicije cijeli projekt je stao u lipnju 2019., nakon što je vlasnik građevinske tvrtke Centrogradnja d.o.o. Zagreb.
Mnogi su se i kreditno zadužili te umjesto da u svibnju 2020. prekinu podstanarstvo i usele u nove stanove njih čak 15 od 30 prekinulo je ugovor. Grad Biograd na Moru je uskočio s 2,5 milijuna kuna i spasio projekt da bi potom izgradnju nakon javnog natječaja uspješno završio Lavčević Zadar d.o.o., tvrtka na čijem su čelu Hrvoje Perović i Dražen Čubrilo.

Grad spasio projekt

- Grad Biograd na Moru u projekt je uložio sedam milijuna kuna. Dao je besplatno zemljište te svu potrebitu dokumentaciju na infrastrukturu u iznosu od 4,5 milijuna kuna, dok s dodatnih 2,5 milijuna kuna pokriva troškove izgradnje POS-ovih stanova. S time smo spasili projekt izgradnje, prebili smo naknadne troškove za što smo u vlasništvo dobiti šest stanova plus tri naknadno kupljena, istaknuo je Ivan Knez, gradonačelnik.
Riječ je o POS-ovim stanovima koji su se u šest višestambenih građevina izgradili na površini od oko 10.000 metara četvornih zemljišta na Donjoj Grandi.
- Devet stanova s kojim će raspolagati Grad dodijelit ćemo potrebitim gradskim kadrovima, Ortopedskoj bolnici, osnovnoj i srednjoj školi i dr. Za liječnike su već dodijeljena dva stana, a za prof. fizike jedan stan, transparentan je Knez.

Zadovoljstvo usprkos kašnjenju gradnje

Kupnja POS-ovog stana je daleko financijski najpovoljnija na hrvatskom tržištu nekretnina. Kupnja stana po povoljnim uvjetima zaista nije mala stvar.
- Jako sam zadovoljan što danas s peteročlanom obitelji useljavam u stan površine 67 metara četvornih koji smo, kako i znate, jako dugo čekali, govori Zlatko Duspara, biogradski zet koji u ruci ponosno drži ključeve stana.

Ping-pong loptica od Grande do Jankolovice

Prvi natječaj za prikupljanje zahtjeva za kupnju stana iz programa Poticajne stanogradnje (POS) Grad Biograd raspisao je još davne 2006. godine. Stanovi su izgrađeni i ukupno su dodijeljena 22 stana, odnosno izgrađene su tri zgrade na biogradskom predjelu Granda.
Nastavak izgradnje POS-ih stanova na Grandi potom prate razna nepredvidiva događanja i kontroverze. Jedan od najšokantnijih događaja 2009. godine koji se dogodio u Biogradu na Moru zasigurno je bio »potres« koji je dobrano potresao Biograđane i u očaj bacio 131 kandidata za 32 stana u prvoj »turi« iz Programa poticane stanogradnje (POS). Naime, prema odluci biogradskog čelništva, lokacija izgradnje POS-ovih stanova na biogradskoj Donjoj Grandi sasvim neočekivano premještena je u dva-tri kilometra udaljenu Jankolovicu, nadaleko poznatu po poljoprivrednom poduzeću Vrana d.o.o. Prethodno formirana rang-lista, prema objašnjenjima iz Grada, ukazala je na manjkavosti u uvjetima natječaja i bodovanja.
Kako je javnosti već poznato, i izgradnja novih 36 POS-ovih stanova na Donjoj Grandi nije prošla bez problema. Srećom sve je, moglo bi se reći, sretno završilo.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)