Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zubi u papršnjaku

30.04.2011. 22:00


Sretan nam Uskrs i Vaskrs u paketu,  prepun obiteljskog nasilja. I onog  mog ludog susjeda iz portuna do, koji  je opet klepao ženu. Pa se pola zgrade  dignulo na noge, a nitko se više ne  usudi zvati policiju jer im treba dosta  vremena da ga odvedu, a ekspresno ga  puste nazad. Pa ti se onda još dođe  ispričavati i njemu i drugovima plavima što smo ih mi susjedi uopće  uznemiravali. A dotični onda s  ključem kao sumanut, pod okriljem  noći, ključem friži po autima jer je  paranoik i misli da su ga svi odreda  prijavili. Toliko o najvećem obiteljskom blagdanu, pa pametnom dosta.
Ako lažem ja, ne lažu statistike na  koje treba dodati barem pet puta više  neprijavljenih obiteljskih nasilnika…  Što bi ispalo da je, barem šezdesetak  žena u svetu nedjelju dobilo batine.  Tu se ne računaju one koje su redovito  izložene verbalnom i inom zlostavljanju, jer u našem se sistemu samo  teže tjelesne ozljede i gubitak života  računaju kao obiteljsko nasilje. A  ako su zlostavljači ugledni članovi  zajednice, to se uopće ne računa…
A cijeli prošli tjedan su nas zlostavljali i s kraljevskim vjenčanjem po  medijima. I izazivali zazubice većini  siromašne nacije koja ni pošteni, nazovimo ga kraljevski doručak ni  ručak ne može sebi priuštiti. O udavačama, da i ne govorim, koje su s  nestrpljenjem čekale kakvu će slatka  Kejt imati vjenčanicu, a traume nama  koje ni konja ni ženika na vidiku  nemamo da ni ne govorim. Doduše,  meni je to drugo rojal veding za života,  tako da ovo nisam htjela propustiti na  teveu, jer tko zna hoću li sljedeće  doživjeti.
Mada nikad nisam bila stvorenje  koje se u mladosti igralo s barbikama  i pušilo priče o princezama i prinčevima s hepiendom, nekako me isto ovo  zagolicalo. Ako ništa drugo, fora su  mi one instalacije koje uzvanice nose  na glavama. I moram priznati, onoliko koliko sam uspjela vidjeti, a  pritom i zakasniti u popodnevnu  smjenu na posao, da me šokiralo što  je žena britanskog premijera jedina  došla bez pokrivene glave. A kako je  to tek Kraljicu izbacilo iz takta, neću  uopće ni zamišljati. Sigurno je jadna  žena ostala bez teka na rojal dineru.  Ah…
Je, sve ostalo je prošlo po peesu, i sve  je bilo za pet, jedino se nadam da se  ova smišna pučanka neće razočarati u  životu kao prinčeva mater lejdi Di.  Da ne bi bilo po onoj staroj Đoletovoj: džaba bilo konja vranih, po  livadi razigranih… Da ne bi ispalo da  su bajke ipak samo – bajke.
E, ima jedna stvar koja me više  zanimala i od samog kraljevskog  vjenčanja. Kakvo će biti vrijeme u  nedjelju za 1. maja. Jer smo mi navikli  festižat’ i to, okrenuti janje, nakusat’  se i pošteno odraditi neradno Praznik  rada. Ali, nije obećavalo. Ni najmanje. Pa smo odlučili da nam ništa  taj sveti dan neće pokvarit’, okupili  smo se, ne na livadi s konjim vranima,  nego kod ovog frenda u konobi. I  umisto janjetine s ražnja, jela se janjetina ispod peke. Koja je bila za  prste polizati.
– Bome, ne bih ovo mijenjala ni za  rojal veding!, rekla sam punih usta  kapulice mlade.
– A je Mare, ne bi se minjala malo  morgen. Ni za doručak kod Tifanija,  ni za tijaru ni za onu vjenčanicu?,  pitao me Ivan.
– Ma je, jesi ti lud? Što ti misliš,  kome je sada bolje, njima ili nama?,  pitam.
– Njima!, viče Ana.
– A bome nije, aj’ nek’ oni ovako  dođu, ako smiju, u šporku kužinu i  nek’ kusaju ovako kapulicu mladu,  branila sam se.
– A je, vjerojatno ne smiju. Ao ništa  drugo, onda zbog novinara. Zamisli  naslova: Skandalozno – Buduća  kraljica uhvaćena sa zubima u papršnjaku, u ruci joj kapula.
– Koji bed!
– Vidiš da je bolje nama nego njima.  Ove gušte ni kraljica ne može platit!
Mare ([email protected])