Zaštitimo proizvode Zadarske županije

Slika korisnika admin
Autor: 

Konačno se u Hrvatskoj uvidjela potreba označavanja i zaštite poljodjelskih i prehrambenih proizvoda, osobito nakon vrlo skromnih dosadašnjih rezultata.

Važno nam je razjasniti od čega poći prigodom stvaranja znamke poljodjelsko prehrambenih proizvoda Zadarske županije.

Glavna pretpostavka svake robne marke, ili znamke, jest vrednovanje podneblja.

Podneblje u sebi obuhvaća klimu, poljodjelsko tlo, vrijedne gospodare i proizvodnu tradiciju.

Zadarsko podneblje je jedno od najvrjednijih poljodjelskih kutaka na Sredozemlju.

Više je od 170 tisuća ha poljodjelskog tla dobrih proizvodnih mogućnosti.

Više od pet tisuća je obiteljskih, poljodjelskih gospodarstava s puno vrijednih jedinki, koje mogu stvoriti manji broj krupnijih gospodarstava sposobnih za natjecanje na tržištu.

Klima je tijekom tisuća godina izbrusila najbolje kultivare i odlike sredozemnog bilja i pasmina domaćih životinja.

Odlike i pasmine koje daju vrhunske kakvoće maslinarskih i vinogradarskih i proizvoda voća i povrća.

Veliki broj začinskog, aromatičnog, medonosnog i ljekovitog bilja.

Pasmina životinja, doduše malih proizvodnih mogućnosti, ali velike kakvonosne vrijednosti mliječnih i mesnih proizvoda.

 Na takvo podneblje blagotvorno djeluje raspored i  kretanje gorskog lanca Velebita, koje utječe na temperature, vjetrove i padaline.

Posebice su vrijedne optimalne razlike u noćnoj i danjoj toplini i broj sunčanih dana za izvrsnu kakvoću poljodjelskih izvornih proizvoda i proizvoda sa zemljopisnim podrijetlom.

Takvi proizvodi trebali bi biti predmet zaštite i označavanja, pod jednim zajedničkim nazivom Proizvodi Zadarske županije.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno