Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pješačili 32 kilometara po kiši od Bibinja do Polače

30.04.2016. 22:00
Pješačili 32  kilometara po  kiši od Bibinja  do Polače


Na vijest o pogibiji Franka Lisice diglo se čitavo Bibinje. Nekoliko stotina pretežito mladih Bibinjaca uputili su se do Zadra skandirajući ulicama: “Dajte nam oružje” i “Četnici, četnici!”
Franko Lisica (1968. – 1991.), hrvatski redarstvenik iz Bibinja, postao je simbolom borbe i patnje hrvatskoga naroda za svoju neovisnost. Obilježavajući Dan općine i 25-godišnjicu pogibelji hrvatskog  viteza Franka, u noći sa subote na nedjelju, točno u tri sata s Trga dr. Franje Tuđmana u Bibinjama, tridesetak mještana pješice je krenulo u 32 kilometara udaljenu Polaču.
Na kraju gotovo sedmosatnog puta, na kojem ih je stalno pratila kiša,  dočekali su ih mještani Bibinja koji su doputovali autobusom i osobnim  vozilima, čelništvo općina Bibinje i Polača predvođeno načelnicima Brunom Bugarijom i Viktorom Prtenjačom, izaslanstva PU zadarske policijske postaje Benkovac sa zapovjednikom Marijom Brzojom, Udruge specijalaca Domovinskog rata Poskoci Zadar s predsjednikom Ivicom Kapitanovićem, županijske udruge Prvi hrvatski redarstvenik s predsjednikom Rajkom Đurđevićem i drugi.
– Prije točno 25 godina, 2. svibnja 1991., ovdje na brdu Štikovača iznad  Polače poginuo je hrvatski vitez Franko Lisica, prva žrtva srbočetničkog  terora u zadarskom kraju. Ni dugih 25 godina nije uspjelo izbrisati  sjećanje na Franka, velikog čovjeka koji bi danas imao tek 48 godina, rekao je načelnik Bruno Bugarija.
Na vijest o pogibiji Franka Lisice diglo se čitavo Bibinje. Nekoliko stotina pretežito mladih Bibinjaca uputili su se do Zadra skandirajući ulicama: “Dajte nam oružje” i “Četnici, četnici!” Pridružili su im se Zadrani i  žitelji okruženja. Na trenutak su uspjeli ući i u policijsku postaju, ali su je  uskoro napustili, pa su svoj žestoki prosvjed nastavili ulicama grada. Pojedinci iz nepreglednog mnoštva izmakli su kontroli.
Stigla je i vijest o 12 mučki ubijenih i masakriranih hrvatskih redarstvenika u Borovom Selu. Dva dana potom, Franka je na groblje u Bibinju ispratilo oko 100 tisuća ljudi.
– Franko Lisica bio je pravi Bibinjac. I ne samo on, već Alfredo Lisica,  Zvonimir Sikirić, Mladen Bugarija Cuki i Dragan Lisica Taka. Nakon  Frankove smrti preko tisuću Bibinjaca odmah je stalo u obranu Hrvatske, prisjeća se Niko Šindija.
I nakon dugih 25 godina u Bibinjama je opipljiva neizmjerna tuga, no  zahvalnost i ponos još su veći.
– Vijest o njegovoj smrti šokirala je i smrznula cijelo Bibinje i Hrvatsku.  Ipak smo odmah znali, stvorit ćemo i obraniti Hrvatsku, rečeno je pored  Frankovog poprsja, rad akademskog kipara Dragana Kwiatkowskog, i  spomen-obilježja na brdu Štikovača.
Polačani su predvođeni načelnikom Vitom ispunili zavjet dan prije 25  godina, 4. svibnja 1991. na sprovodu hrvatskog junaka Franka u Bibinju,  osnovna škola u općinskom središtu već pet godina nosi ime Franko Lisica.
– Ljudi poput Franka, koji su nam pružili slobodu koju danas uživamo,  moramo se sjećati vječno i nikad, baš nikad, ne smijemo zaboraviti  njihovu žrtvu, kazao je Prtenjača, domaćin ovog dostojanstvenog skupa  prožetog pijetetom i domoljubljem.
Četnički teror počeo je u kolovozu 1990. kada je izvedena tzv. balvan  revolucija, a izravna agresija na Zadar i zadarsku okolicu slijedila je godinu kasnije.
– Imamo dane velikih pobjeda i dane velikih žrtava. Ponosni smo na  velike pobjede izborene, u za Hrvatsku teškim vremenima, posebice na  dane kada su podnesene velike žrtve, i u kojima su iznikli istinski heroji  Domovinskog rata poput našeg Franka,  rekao je Anton Dražina, bivši zapovjednik zadarskih specijalaca i nekadašnji načelnik PU zadarske.
– Frankova soba je spomen-soba, onakva kakva je bila i prije 25 godina, saznajemo od braće i sestre Lisica o junaku koji je domovini dao  sve.
U nastavku obilježavanja Dana općine i Frankove pogibelji danas ujutro je misa zadušnica u crkvi Velike Gospe i polaganje vijenaca na groblju  Sasavac, dok je u 11 sati svečana sjednica Općinskog vijeća.