Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Okučanima obilježeno 25. godina VRO “Bljesak”

01.05.2020. 10:34


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Okučanima je u petak odana počast poginulima u Vojno-redarstvenoj operaciji (VRO) “Bljesak” kojom je prije 25 godina od okupacije oslobođena zapadna Slavonija.
Zbog dolaska osobe s majicom na kojoj je bio natpis “Za dom spremni”, svečano obilježavanje napustio je predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je zajedno s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem trebao položiti zajednički vijenac državnog vrha.
U izjavi novinarima, Milanović je rekao da se jedan od sudionika koji treba polagati vijenac u sklopu protokola skinuo u odoru sa znakom “Za dom spremni”. Milanović je to ocijenio provokacijom i gaženjem žrtava i sjećanja na obljetnicu “Bljeska”.
Sam program obilježavanja počeo je intoniranjem himne Republike Hrvatske “Lijepa naša domovino”, a sin poginulog hrvatskog branitelja Krešmir Šimić pročitao je imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO “Bljesak”.
Potom su vijence na spomen obilježje “Kristalna kocka vedrine” položili predstavnici obitelji poginulih branitelja, a vijenac državnog vrha položili i zapalili svijeću za poginule branitelje predsjednik Sabora Jandroković te predsjednik Vlade Plenković.
Vijenac su položili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i glavni ravnatelj policije Nikola Milina te predstavnici udruga veterana Domovinskog rata.
Molitvu za mrtve predvodio je vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.
“Bljeskom” su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.
U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.
Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.
U “Bljesku” su prvi put u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a taktičko iznenađenje bili su i tenkovi, dopremljeni željeznicom, koji su ulazili izravno u borbu.
Zbog vojnog poraza u operaciji “Bljesak”, srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. godine napali središte Zagreba raketnim sustavom “Orkan” s kasetnim punjenjem s tzv. “zvončićima”, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a njih najmanje 176 ranjeno.
Tadašnjeg vođu srpskih pobunjenika Milana Martića Međunarodni sud u Haagu je zbog zapovijedi da se napadne Zagreb pravomoćno osudio za ratni zločin na 35 godina zatvora.