Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Milanović: “Vječna zahvalnost hrvatskim junacima i herojima. Mi smo bili na Zrinjevcu oni su se borili”

01.05.2021. 09:31


Predsjednik Republike Zoran Milanović u Okučanima je polaganjem vijenca odao počast hrvatskim braniteljima poginulima u VRO “Bljesak”, od koje je prošlo 26 godina, a u izjavi novinarima izrazio je zahvalnost  braniteljima, hrvatskim junacima i herojima koji su se borili za Hrvatsku.
“Na današnji dan prije sad već puno godina hrvatski junaci su odlučnošću, znanjem strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske, i nakon akcije “Maslenica” 1993. godine omogućili da se nekoliko mjeseci kasnije, u kolovozu 1995. godine, Hrvatska konačno spoji i oslobodi”, rekao je u subotu u Okučanima predsjednik Milanović nakon što je s izaslanstvom položio vijenac kod spomenika “Kristalna kocka vedrine”.
To je bilo malo dobrih i malo hrabri ljudi, istaknuo je predsjednik Republike Milanović.
“Radilo se o stotinama, možda tisućama ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu, Ženevi, kadrovskim službama, a ovdje se borio, i na drugim bojištima Hrvatske, mali broj ljudi. I njima vječna hvala i slava hrvatskim herojima. Živjeli!”, poručio je predsjednik Republike.
Obilježavanje 26. obljetnice VRO “Bljesak” u Okućanima, kojom je od srpske okupacije oslobođena zapadna Slavonija, počelo je jutros čitanjem imena poginulih hrvatskih branitelja.
“Bljeskom” su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 600 četvornih kilometara državnog teritorija Republike Hrvatske koji je četiri godine bio okupiran.
Svečano obilježavanje održava se kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine“ na koji su kadeti MORH-a i MUP-a položili ruže u spomen na poginule.
Imena poginulih pročitao je Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja, a molitvu je predvodio vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.