Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Opasna vjera

01.05.2021. 11:00


»Ljuta sam na Crkvu«, tonom tuge i prijekora govori mi prijateljica na raskrižju u Zadru blizu Gradske knjižnice. Život na raskrižju, draga prijateljice. Dobra je ljutnja. Ljutnja je haljina nelagode koja se u tebi javlja kada je govor u raskoraku sa sadržajem i djelovanjem. Kad si, prijateljice, ljuta, stalo ti je. Kad si, prijateljice, indiferentna, odustala si i ugasila u sebi dio sebe. Ljuti se, viči, nadvikuj se, samo ne odustaj. Divni Zadranin, koji je izišao iz auta i zaustavio kukavice, jer čovjek je kukavica kada svoje kukavištvo udružuje s drugim kukavicama, ne bi li postali jaki, zaustavivši ih dok su mlatili četrnaestogodišnjeg momka. Kapa do poda, dobri Zadranine. Ti si nada u okrutnome zadarskom okruženju udruženih kukavica. Kukavice agresijom zapomažu i mole za pomoć.
Dakle, moja je prijateljica ljuta na Crkvu i to je dobro.
Ima ih koji su postali toliki vjernici da su odlučili druge privesti svojoj vjeri. Ima ih, koji svoju vjeru proglašavaju jedinim i pravim iskustvom vjere, a drugi su tu da budu privedeni na sudište moje vjere. Koja taština! Koja oholost koja te čini slijepim da više ne vidiš ljude oko sebe, nego modele koje ćeš preobratiti. Zašto je tome tako? Jednostavno zbog ljubavi!
»Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske, a ljubavi ne bih imao, bio bih mjed što ječi ili cimbal što zveči. Kad bih imao dar prorokovanja i znao sva otajstva i sve spoznaje; i kad bih imao svu vjeru da bih i gore premještao, a ljubavi ne bih imao – ništa sam!« Tako zbori apostol Pavao, svjetski navjestitelj Evanđelja Isusa Krista.
Dakle, ljubav je osobna karta vjere. Ljubav je kod, oib, koji otključava vjeru. Ljubav uključuje. Vjera bez ljubavi isključuje i može se prometnuti u ekskluzivnost, fanatizam i agresiju. Ljubav uvažava drugačijost druge osobe i drugačijost Drugoga koji je Bog. Gdje nema ljubavi, vjera se prometnula u oholost. »A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav poentira Pavao. Iz tvoje ljubavi vidjet ću tvoju vjeru.
Od srca vam preporučam knjigu »Dobro stablo« autora Shela Silversteina, u prijevodu Jasne Štefić, u izdanju Izvora.
Knjigu mi je darovala prijateljica koju spominjem u uvodu napisa.
Biti dobro drvo drugima, da mi je!