Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarska županija ostvarila je velike iskorake u zdravstvu i gospodarstvu

01.05.2021. 08:12


Predsjednik Vlade Andrej Plenković i nekoliko ministara posljednjih su dana na području Zadarske županije obišli nekoliko važnih razvojnih projekata, ali i dalo potporu za realizaciju više novih – od vjetroelektrane u Korlatu, preko novog bazena u športskom centru Višnjik, do Poliklinike i gradilišta dnevnih bolnica.
U Korlatu je puštena u rad nova HEP-ova vjetroelektrana vrijedna 500 milijuna kuna, uz najavu da će se na toj lokaciji izgraditi i Sunčana energana Korlat, kao i prvi hibridni energetski park u Hrvatskoj. Župana Božidara Longina upitali smo koliko sve to znači za gospodarstvo Zadarske županije?


Važnost održivog razvoja
– Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj po investicijama u obnovljive izvore energije. Za sada je u našoj županiji uloženo više od 1,5 milijardi kuna u vjetroelektrane i solarnu energiju. To je rezultat promišljenog planiranja i pravodobne izrade strateških dokumenata, Atlasa vjetra i Atlasa dozračene sunčeve energije, koji su otvorili vrata investicijama u obnovljive izvore energije. Svjesni smo koliko je održivi razvoj važan te radimo na tome da u skoroj budućnosti budemo 'zelena', odnosno ekološka županija, poručio je župan Longin.
Drugi dio Plenkovićevog programa bio je vezan za obilazak Višnjika, sportskog centra koji je ponos grada i županije. Uz prezentaciju novog, budućeg olimpijskog bazena, premijer je u pratnji domaćina obišao novoopremljena dječja igrališta i novi dječji vrtić. Puno sadržaja radi se za one najmlađe…


Niz novih dječjih vrtića
– Višnjik usitinu djeluje impresivno, a novi bazen samo će dodatno unaprijediti aktivnosti koje se tamo odvijaju. Inače, na području Zadarske županije u posljednje četiri godine izgrađeno je ili nadograđeno čak 40 dječjih vrtića, što nas posebno veseli. Posjetili smo posljednjih dana, primjerice, općine Galovac i Jasenice koje će dobiti nove vrtiće, a idući tjedan otvorit ćemo novi vrtićki objekt u Sv. Filipu i Jakovu. Većina dječjih vrtića, koji su projekti naših gradova i općina, sufinancirano je europskim i nacionalnim sredstvima i to su prave, konkretne demografske mjere, na čemu zahvaljujem i predsjedniku Vlade Plenkoviću te resornom ministarstvu. Na tu mjeru nadovezat će se i Zadarska županija u narednom razdoblju izgradnjom i opremanjem 40 novih dječjih igrališta u svim krajevima županije, najavljuje župan.




Linearni akcelerator je vrhunac djelovanja Lige protiv raka Zadar
Dosta je aktivnih projekata u zdravstvu, pa su Zadarsku županiju posljednjih dana posjetili ministar Vili Beroš i državni tajnik Silvio Bašić. Bili su puni hvale za organizaciju zdravstvenog sustava u Zadarskoj županiji, poglavito za rad Opće bolnice Zadar.
– Stvaramo preduvjete da Opća bolnica Zadar bude snažan hrvatski regionalni zdravstveni centar i u tome imamo puno potporu hrvatske Vlade. Primjerice, ministarstvo nam je doniralo vrijednu opremu poput CT-a i uređaja za magnetsku rezonancu čime je Opća bolnica Zadar u prethodnom razdoblju uvelike smanjila liste čekanja. Ministar Beroš potvrdio je da će zadarskoj bolnici osigurati linearni akcelerator, što je vrhunac dugogodišnjeg djelovanja Lige protiv raka Zadar, a najavio je i sufinanciranje novog broda za hitnu medicinsku pomoć za otoke Ugljan i Pašman, ističe župan Longin ponosan na velike iskorake u zdravstvenom sustavu.
– Useljena je i opremljena nova zgrada Poliklinike, u koju je uloženo više od 50 milijuna kuna vrijedne opreme. Usporedno s tim dovršava se EU projekt izgradnje Dnevnih bolnica u kojima će biti smješten linearni akcelerator. Izgrađena je nova zgrade hitne pomoći u Ninu, energetski obnavljamo bolnicu u Ugljanu, obnovljen je vozni park hitne pomoći i saniteta, a novim modernim tehnologijama stvaramo mogućnost ravnomjerne zdravstvene skrbi u cijeloj županiji. Ono što je trenutno najvažnije, sigurna smo županija koja je više puta potvrdila uspješno upravljanje u kriznim situacijama, a pohvale smo dobili i za dobru organizaciju cijepljenja.


Nova Covid mjera Zadarske županije za pomoć poduzetnicima
Zadarska županija proteklog je tjedna pokrenula još jednu COVID mjeru – Program za dodjelu bespovratnih potpora mikro poduzetnicima kojim će se dodijeliti 950.000 kuna bespovratnih sredstava. Podsjetimo, ovo je već sedma mjera Zadarske županije za pomoć gospodarstvenicima od početka pandemije koronavirusne bolesti.
– Uz očuvanje zdravlja naših građana tijekom pandemije, jednako je važno očuvanje gospodarskih aktivnosti. Od početka krize pokazali smo zajedništvo i solidarnost pa su aktivnosti za očuvanje radnih mjesta dale vidljiv rezultat, u prvom redu mjere hrvatske Vlade, ali i potpore poduzetnicima i obrtnicima koje smo donijeli na razini Županije te naši gradovi i općine. Posljednji podatci koji svjedoče o tisuću zaposlenih više u odnosu na godinu ranije na području Zadarske županije svjedoče da su mjere bile uspješne. Uvjeren sam da ćemo zajednički prevladati ovu krizu i spremni dočekati puno otvaranje gospodarstva, zaključio je župan.