Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Cibona će napasti, Zadar će biti spreman

Autor: Roman Morović

31.05.2010. 22:00
Cibona će napasti, Zadar će biti spreman

Foto: Zvonko KUCELIN



Cibona je favorit, govorilo se uoči prve utakmice finala doigravanja prvenstva Hrvatske u Zagrebu. S pravom, jer Zagrepčani su do sada ove sezone, što u NLB ligi, što u Europi pa na koncu i u ligi za prvaka, igrali bolje i ostvarili bolje rezultate nego Zadrani. No, Zadar je u prvih četrdeset minuta finala nadigrao protivnika u njegovoj dvorani i zasluženo poveo s 1-0 u seriji, koja se igra na tri dobivene utakmice. Za neke neočekivano, iznenađujuće, ali igrači i trener Danijel Jusup vjerovali su da to mogu. Da nisu, sigurno to ne bi uspjeli. Vjerovali su čak i onda, kada je Cibona šest-sedam minuta prije kraja uspjela izjednačiti, nakon što je krajem treće četvrtine bila u dvoznamenkastom minusu. Zadar je bezbroj puta ove sezone u sličnim situacijama potonuo do kraja i izgubio utakmicu, no ne i ovaj put. Slučajno ili?
Karakter i vjera
– Ne bih rekao da je to slučajnost, kao što nije bila slučajnost ni kada smo gubili. Mislim da to u prvom redu pokazuje karakter, povezanost i kemiju među njima, koja to rješava na kraju utakmice. Osim toga, mislim da je bitno kako su igrači s klupe reagirali. Batur, Plaisted i kasnije Morović, kada se to malo produži, odmah je drugačije, lakše. I mislim da je vjera dosta važna. Što je utakmica više odmicala, igrači su sve više vjerovali da mogu dobiti – kaže Jusup, koji je kao ključne elemente pobjede izdvojio tri stvari.
– Prije utakmice smo napisali tri stvari koje su bitne i samo ako ih uspijemo riješiti imamo šansu dobiti utakmicu. To su tranzicijska obrana, njihov napadački skok i „pick and roll”, odnosno dogovorili smo kako da napadamo njihovu obranu od „pick and rolla”. Osim toga, rekli smo da moramo imati mirnoću u napadu. Prvi segment smo riješili stvarno odlično, a drugi nas je skoro koštao glave, premda je na kraju ispalo da je onaj Ružićev skok u napadu u završnici bio ključan.
Čvršća utakmica
Iz Cibone su nakon prve utakmice imali primjedbi na suđenje. Bili su ljuti, malo na suce, malo na sebe same, kako to obično biva nakon takvih poraza. Večeras je u Krešinom domu na rasporedu druga finalna utakmica i za očekivati je da će Zagrepčani istrčati na teren mnogo agresivniji i čvršći nego što su bili na prvoj utakmici. Zadrani će biti spremni da im odgovore na isti način.
– Sigurno da hoće. Sve će biti za jednu razinu čvršće. I jedni i drugi smo svjesni da nam je ova druga utakmica jako važna. Oni će nas sigurno napasti svim snagama. Mislim da nisu očekivali da bi mogli izgubiti prvu utakmicu. Na našu sreću, mi smo to iskoristili i pobijedili. Oni će večeras napasti gdje god budu mogli, što se kaže iz svih oružja, međutim, mi igramo doma, pred svojom publikom i to nam na određeni način sigurno olakšava. Koliko god da postoji pritisak, tražili smo tu prednost domaćeg terena i sada se s time treba suočiti. Trebamo biti spremni, jer će oni učiniti sve da dobiju ovu utakmicu i izjednače seriju – ističe trener Zadra.
Ne tako davno Jusup je rekao da mu momčad djeluje umorno. U Zagrebu nije izgledalo tako.
– Tako se i meni činilo. Mislim da je taj mentalni umor, koji nas je uhvatio kada smo izgubili one dvije utakmice u ligi za prvaka, prebrođen. Kada je finale, svi su umorni i ovo su sada utakmice u kojima ne treba o tome posebno razmišljati. O tim stvarima treba razmišljati prije finala, ali kada dođe utakmica, to je adrenalin i jednostavno izvlačiš iz sebe zadnje atome snage.
Glava je jako bitna
Kako vam se čine igrači? Osjećaju li neki poseban pritisak zbog važnosti ove utakmice? Jer ako bi Zadar poveo 2-0…
– Ja sam s njima tu četiri mjeseca, tako da ih ne poznajem baš toliko dobro, ali ovo koliko sam ih uspio upoznati, mislim da su u redu. Na treningu su koncentrirani onoliko koliko bi trebali biti i ta jedna razina koncentracije je jako bitna. Da bi dobili utakmicu nužno je da zadržimo tu razinu koncentracije do kraja.
Što možemo očekivati večeras? Zagrepčani vjeruju da će odigrati bolje nego u prvoj utakmici, gdje praktički nisu imali raspoloženih igrača, ali i Zadar sigurno može još bolje.
– Svaka utakmica je priča za sebe, to se sada najbolje vidjelo. Nedavno su nas razbili preko dvadeset razlike, a sada smo ih mi dobili. Kada se podbaci lopta, sve kreće iz početka. Ne mora značiti da će nešto, što je bilo jučer, biti i danas. Obje momčadi su dobro pripremljene i mislim da je sada dosta stvar psihologije i da je glava jako bitna.
Dugo nije bilo tolikog interesa za košarku u Zadru. Pobjeda u Zagrebu podgrijala je atmosferu među zadarskim košarkaškim pukom, a ne treba posebno naglašavati što bi u tom kontekstu značila eventualna pobjeda i u drugoj utakmici. Bez obzira na sve nedaće u posljednje vrijeme, finale prvenstva Hrvatske s Cibonom uvijek je u Zadru bilo nešto posebno. Krešin dom bi večeras vrlo lako mogao biti pun.
– Meni je drago ako je to tako. Cijelo vrijeme se trudimo da nešto pokrenemo i ako to bude tako, meni će zaista biti drago – zaključio je Jusup.


 PLAISTED UPITAN


Jedan neočekivani problem zadesio je Zadrane u najnezgodnijem mogućem trenutku.
– Trent Plaisted je u problemima. Zatrovan je i nije uopće trenirao pred utakmicu. Vjerojatno će biti u sastavu, a hoće li i do koje razine moći igrati, vidjet ćemo – kazao je trener Jusup.
Amerikanac je u prvoj utakmici igrao 19 minuta, uz učinak od 12 poena i četiri skoka (val.14), a u slučaju njegova neigranja, Jusup na raspolaganju ima dva mlada centra Marina Šarliju i Mira Bilana, te u nekim kombinacijama i Juru Škifića, koji u Zagrebu nisu ulazili u igru.




 ZADRU KAZNA ZBOG RASIZMA NAVIJAČA


KK Zadar morat će u blagajnu HKS-a uplatiti 10 tisuća kuna, zbog vrijeđanja igrača Cibone Jamonta Gordona na rasnoj osnovi, od strane gostujućih navijača, na prvoj utakmici finala doigravanja prvenstva Hrvatske. Osim toga, Zadrani će morati platiti još tri tisuće kuna. Dvije zbog tehničke pogreške trenera Danijela Jusupa, a jednu zbog tehničke Marka Cara. S druge strane, ukupna Cibonina kazna iznosi osam tisuća kuna. Pet tisuća zbog neodgovornih izjava Vedrana Vukušića o suđenju, objavljenih u medijima, dvije tisuće zbog vrijeđanja sudaca po završetku utakmice ispred sudačkih svlačionica od strane djelatnika domaćeg kluba (V. Leko), a još tisuću zbog tehničke pogreške Lukše Andrića. Sve u svemu, na račun saveza uskoro će sjesti 21 tisuća kuna.


 ULAZNICE U PRODAJI OD 9 SATI


Iz KK Zadar stigla je obavijest da će, zbog pojačanog interesa, blagajna na Višnjiku danas raditi od 9 do 12 sati, te od 14 sati do početka utakmice u 18.