Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dom i Udruga ujedinjeni na smanjenju suicida i nasilja

Autor: Dragana Glavočić

31.05.2010. 22:00
Dom i Udruga ujedinjeni na smanjenju suicida i nasilja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na početku su se roditelji držali po strani jer je postojao problem u komunikaciji. S vremenom otvorio se s obje starne kanal komunikacije, kazala je Raspović
U predvorju Gradske knjižnice jučer je otvorena izložba radova članova Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije, djeca i mladi Doma za odgoj djece i mladeži. U nazočnosti Jere Zuraka, predsjednika Udruge, Tatjane Vukman, ravnateljice Doma za odgoj djece i mladeži, Ivan Pehara, ravnatelja Gradske knjižnice te brojnih članova Udruge te Marine Raspović, voditeljice Projekta “Prevencija suicida i nasilja u obiteljima branitelja oboljelih od PTSP-a” izložbu je otvorio župan Stipe Zrilić.
Izložba obuhvaća niz zanimljivih i unikatnih predmeta. Torbe od novinskog papira, magneti, vaze, slike, ukrasni predmeti izloženi su u vitrinama u predvorju knjižnice.
Na otvaranju izložbe Marina Raspović kazala je da se Projekt “Prevencija suicida i nasilja u obiteljima branitelja oboljelih od PTSP-a” s ovom izložbom radova samo simbolički zatvara jer se njegov provedba nastavlja kroz dva druga projekta-proces povratka kao ljudski izazov koji traje do ožujka 2011. godine i Udruga prijatelj škole/partnera zajednici. Ovaj drugi projekt počinje s realizacijom u rujnu ove godine, a provodit će se u četiri ruralne škole u Poličniku, Bibinjama, Stankovcima i Zemuniku te u OŠ Petar Preradović.
– U ruralnim školama krećemo s ovim programom jer su se djeca tijekom održavanja projekta, zbog udaljenosti, slabije uključivala u rad radionica u sklopu Projekta. Inače, ovaj projekt nastavljamo kroz psihološku pomoć i to su školama i izvaninstitucionalnim, odgojnim i obrazovnim programom, kazala je Raspović.
U projekt će se uključiti OŠ Petar Preradović jer je smještena u problematičnom centru grada te će se krenuti s izvannastavnim programom prevencije nasilja među djecom i mladima. Projekt zajednički sufinanciraju općine u kojima će se projekt provoditi, Grad Zadar i Zadarska županija.
U radu kreativnih radionica u sklopu Projekta sudjelovalo je do 15 djece, a održavale su se jedanput mjesečno. U ostalim radionicama, osobito kad bi sa sobom doveli prijatelje, sudjelovalo bi ih čak 38. Kroz rad radionica uključivali su se i roditelji, članovi Udruge te im se kroz različite modele rada pokazivalo kako mogu s djecom surađivati.
– Na početku su se roditelji držali po strani jer je postojao problem u komunikaciji. S vremenom otvorio se s obje starne kanal komunikacije, kazala je Raspović.
Realizacija aktivnosti unutar Projekta ostvarila se u suradnji sa studentima sa Sveučilišta u Zadru i Domom za odgoj djece i mladeži.
Nekoliko riječi kazala je i Tatjana Vukman te se zahvalila na suradnji u ovom projektu.
– Ovaj je projekt ujedinio dvije populacije – djecu našeg Doma te djecu i članove Udruge. Obje populacije obilježene su stigmom te imaju zajedništvo i razumijevanje. Primjer ove suradnje ujedno je poticaj i ostalima da se odluče na suradnju s Domom. Sve što su naša djeca napravila s djecom i članovima Udruge, vidljivo je na ovoj izložbi, zaključila je Vukman.


 SMANJITI UČESTALOST NASILJA


Projekt “Prevencija suicida i nasilja u obiteljima branitelja oboljelih od PTSP-a” započeo je u svibnju 2009. godine s ciljem unapređenja psihosocijalne rehabilitacije i resocijalizacije branitelja oboljelih od PTSP-a i članova njihovih obitelji. Nadalje, projekt je usmjeren na njihovo psihološko i socijalno osnaživanje te prevenciju nasilja u njihovim obiteljima, kao i na demistifikaciju i prevenciju suicida i nasilja s ciljem senzibiliziranja šire zajednice. Ciljane skupine na koje se odnosi projekt su branitelji oboljeli od PTSP-s i njihove obitelji. Rezultati koje bi projekt trebao postići odnose se na smanjivanje učestalosti nasilja u obitelji, smanjen broj suicida, pojačano samopouzdanje i samopoštovanje oboljelih, osvješćivanje njihovih obitelji, pozitivne promjene u razumijevanju i percepciji oboljelih branitelja i članova njihovih obitelji u javnosti.