Dom i Udruga ujedinjeni na smanjenju suicida i nasilja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
U radu kreativnih radionica u sklopu Projekta sudjelovalo je do 15 djece

U predvorju Gradske knjižnice jučer je otvorena izložba radova članova Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije, djeca i mladi Doma za odgoj djece i mladeži. U nazočnosti Jere Zuraka, predsjednika Udruge, Tatjane Vukman, ravnateljice Doma za odgoj djece i mladeži, Ivan Pehara, ravnatelja Gradske knjižnice te brojnih članova Udruge te Marine Raspović, voditeljice Projekta "Prevencija suicida i nasilja u obiteljima branitelja oboljelih od PTSP-a" izložbu je otvorio župan Stipe Zrilić.

Izložba obuhvaća niz zanimljivih i unikatnih predmeta. Torbe od novinskog papira, magneti, vaze, slike, ukrasni predmeti izloženi su u vitrinama u predvorju knjižnice.

Na otvaranju izložbe Marina Raspović kazala je da se Projekt "Prevencija suicida i nasilja u obiteljima branitelja oboljelih od PTSP-a" s ovom izložbom radova samo simbolički zatvara jer se njegov provedba nastavlja kroz dva druga projekta-proces povratka kao ljudski izazov koji traje do ožujka 2011. godine i Udruga prijatelj škole/partnera zajednici. Ovaj drugi projekt počinje s realizacijom u rujnu ove godine, a provodit će se u četiri ruralne škole u Poličniku, Bibinjama, Stankovcima i Zemuniku te u OŠ Petar Preradović.

- U ruralnim školama krećemo s ovim programom jer su se djeca tijekom održavanja projekta, zbog udaljenosti, slabije uključivala u rad radionica u sklopu Projekta. Inače, ovaj projekt nastavljamo kroz psihološku pomoć i to su školama i izvaninstitucionalnim, odgojnim i obrazovnim programom, kazala je Raspović.

U projekt će se uključiti OŠ Petar Preradović jer je smještena u problematičnom centru grada te će se krenuti s izvannastavnim programom prevencije nasilja među djecom i mladima. Projekt zajednički sufinanciraju općine u kojima će se projekt provoditi, Grad Zadar i Zadarska županija.

U radu kreativnih radionica u sklopu Projekta sudjelovalo je do 15 djece, a održavale su se jedanput mjesečno. U ostalim radionicama, osobito kad bi sa sobom doveli prijatelje, sudjelovalo bi ih čak 38. Kroz rad radionica uključivali su se i roditelji, članovi Udruge te im se kroz različite modele rada pokazivalo kako mogu s djecom surađivati.

- Na početku su se roditelji držali po strani jer je postojao problem u komunikaciji. S vremenom otvorio se s obje starne kanal komunikacije, kazala je Raspović.

Realizacija aktivnosti unutar Projekta ostvarila se u suradnji sa studentima sa Sveučilišta u Zadru i Domom za odgoj djece i mladeži.

Nekoliko riječi kazala je i Tatjana Vukman te se zahvalila na suradnji u ovom projektu.

- Ovaj je projekt ujedinio dvije populacije - djecu našeg Doma te djecu i članove Udruge. Obje populacije obilježene su stigmom te imaju zajedništvo i razumijevanje. Primjer ove suradnje ujedno je poticaj i ostalima da se odluče na suradnju s Domom. Sve što su naša djeca napravila s djecom i članovima Udruge, vidljivo je na ovoj izložbi, zaključila je Vukman.

 SMANJITI UČESTALOST NASILJA

Projekt "Prevencija suicida i nasilja u obiteljima branitelja oboljelih od PTSP-a" započeo je u svibnju 2009. godine s ciljem unapređenja psihosocijalne rehabilitacije i resocijalizacije branitelja oboljelih od PTSP-a i članova njihovih obitelji. Nadalje, projekt je usmjeren na njihovo psihološko i socijalno osnaživanje te prevenciju nasilja u njihovim obiteljima, kao i na demistifikaciju i prevenciju suicida i nasilja s ciljem senzibiliziranja šire zajednice. Ciljane skupine na koje se odnosi projekt su branitelji oboljeli od PTSP-s i njihove obitelji. Rezultati koje bi projekt trebao postići odnose se na smanjivanje učestalosti nasilja u obitelji, smanjen broj suicida, pojačano samopouzdanje i samopoštovanje oboljelih, osvješćivanje njihovih obitelji, pozitivne promjene u razumijevanju i percepciji oboljelih branitelja i članova njihovih obitelji u javnosti.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno