Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ganuli, a kasnije i rasplesali stotinjak slušatelja

Autor: Milan Tomljanović

31.05.2010. 22:00
Ganuli, a kasnije i rasplesali stotinjak slušatelja

Foto: Sebastian GOVORČIN



Najbolji komentar nakon subotnjeg nastupa etno skupine ‘Ezerki & 7/8’ izrekla je jedna žena. Izlazeći iz ‘Pobjede’ jednostavno je rekla: «Večeras sam ozdravila». Taj osjećaj, ta sreća i laka tuga negdje duboko u želucu – to je Makedonija koja u čovjeku ostaje nakon slušanja Ezerki & 7/8 i koncertne promocije njihovog četvrtog albuma «Mustra», pravog malog world music dragulja.
Ženska vokalna skupina Ezerki udružena s instrumentalnim sastavom 7/8 (sedum osmini), svojim troglasnim višeglasjem posve je ganula, a kasnije i rasplesala stotinjak slušatelja koji su prošle subote u kinu «Pobjeda» u organizaciji «TeatraVerrdi» i «Alternature» uživali u makedonskim tradicionalnim pjesmama, uvjerivši se da je Ezerki &7/8 poslastica kakva se rijetko čuje, za makedonsku glazbenu baštinu zacijelo isto tako važna kao i Ladarice za hrvatsku.
Dvosatni program bio je sastavljen od od poznatih narodnih pjesama kao što su: Eleno Kerko, Jovano Jovanke, Makedonsko devojče, Bitola i mnogih drugih, te bravuroznih ora (narodnih kola); Kalajđisko, Komitsko, Kasapsko…koji su prilično zagrijali generacijski šaroliku publiku. Na koncu, svjedočila su tome ozarena lica na izlazu iz kina, nitko nije ostao ravnodušan na ljepotu koju su Ezerki &7/8 darovali našem gradu.
Pozitivna energija, frenetični aplauzi i urlici oduševljenja koji su te subotnje večeri potresali kino «Pobjedu», dokaz su kolika virtuoznost leži u prstima i grlima ove skupine glazbenika koja već petnaest godina djeluje pod otkriljem hrvatsko-makedonskog društva u Zagrebu. Riječ je o ljudima koji su hrvatski državljani, stalno nastanjeni u Zagrebu. Neki od njih su rođeni Makedonci koji već dugo žive u Hrvatskoj, a neke sa Makedonijom ne vezuje ništa osim ljubavi za makedonski folklor i tradiciju. Koliko god bila mješovitog nacionalnog sastava, skupina autentično predstavlja makedonsku kulturu i daleko je najbolji čuvar njene glazbene baštine izvan granica Makedonije. Potvrđuju to i turneje po Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji – mnoštvo koncerata održanih pred tisućama ljudi, od kojih naročito valja izdvojiti zagrebački koncert u dvorani Lisinski, kojeg je uživo prenosila i državna televizija, kao i koncert u Tvornici koji je 2008. snimljen na albumu «Spektakl». Prije njega skupina je snimila «Livingroom – Pesni od golemata odaja» (2003.) i «Baknež» (2006.). «Mustra», snimljena prošlog ljeta i izdana ove godine na etiketi «Dallas Records», novi je diskografski uradak ove sjajne skupine. Zanimljiv je i popis gostiju na njihovim albumima. Na «Baknežu» tako gostuje Radojka Šverko («Kalež bre Anđo») i pokojni Toše Proeski («So maki sum se rodil jas»), a na «Mustri» Rade Šerbedžija i Kaliopi.
Ezerki znači «žene s jezera» (kojeg drugog nego Ohridskog). Vokalnu skupinu čini 15 žena koje pjevaju troglasno, a neke među njima za vrijeme nastupa imaju i zapažene solo točke. 7/8 broji deset članova (u Zadru je nastupilo sedam), prilično izmiješanih generacija, koji sviraju na nekoliko autentičnih makedonskih instrumenata – tapan i tarabuk (vrste bubnja), kaval (vrsta frule) i daire (vrsta talambasa), a ostatak ovog fenomenalnog orkestra čine bas, gitare, violina, mandolina, brač, saksofon, truba i tuba. Voditelj ovog nenadmašno uigranog sastava koji je potpuno predan glazbi koju izvodi vrhunski je violinist Bruno Urlić, ujedno aranžer i glazbeni producent, kojeg se neki možda sjećaju kao klavijaturiste i violiniste Zabranjenog pušenja. Način na koji Bruno Urlić svira violinu i vodi orkestar kroz mnoštvo nepravilnih ritmova, riječima je nemjerljiv. Takvo što se može samo čuti i osjetiti pa je o toliko golemom umijeću neumjesno uopće pisati. Čovjek zna i gotovo, pa mu zato i orkestar diše kao jedan. To zajedništvo, uz vrhunsku svirku, možda je i ono najljepše u Ezerki i 7/8.