Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Jusup: Pokazali smo karakter

Autor: Andrija Dešpoja

31.05.2010. 22:00
Jusup: Pokazali smo karakter

Foto: Zvonko KUCELIN



Kaže se da je prva utakmica u doigravanju ključ serije, no kad se nakon prve gostujuće uzme i druga domaća pobjeda onda su snovi o naslovu prvaka teška realnost. Tko god da je pratio utakmicu iz Krešinog doma mogao je vidjeti sve ono što košarka može pružiti, preokret na preokret, a ovaj put Fortuna je bila na strani Zadra koji s 2:0 nad Cibonom otvorenog garda ističe kandidaturu za, pomalo iznenađujućeg, osvajača naslova države. Na putu im stoji još samo jedna pobjeda od moguće tri utakmice, a iz usta trenera obiju momčadi može se čuti kako je ipak još sve otvoreno. Doduše, sam Velimir Perasović će priznati da je 2:0 velika prednost za Zadar, ali dok ima nade isplati se boriti.
– Čestitao bih Zadru na pobjedi i mogu kazati da je 2:0 velika prednost te da su Zadrani došli na rub osvajanja naslova prvaka države. No, mi se sigurno nećemo predati, bez obzira što to u ovom trenutku izgleda jako teško. Dok postoji i malo nade to ćemo pokušati iskoristiti. Evidentno je da smo u prvom poluvremenu bili indiferentni u svim segmentima igre, a to se posebice odnosi na katastrofalan postotak šuta. Takav loš postotak nismo ove sezone nikad imali i ne možeš igrati normalnu košarku ako promašujemo takve otvorene šutove – prokomentirao je Perasović prvi dio u kojem su njegovi košarkaši zaostajali velikih 14 poena, no druga dionica susreta je pokazala svu snagu Cibosa koji su dobro zaledili cijelu dvoranu u 36. minuti kad su prešli u vodstvo od četiri razlike (68:72). No, Tomas i Gordon ipak nisu izdržali sami protiv petorice Zadrana.
– U drugom poluvremenu smo na šuterskom planu napredovali, pogodili smo nekoliko vanjskih šutova u nizu i uspjeli se vratiti u utakmicu, no definitivno nam je falilo samopouzdanja ili bolje reći drskosti da okrenemo utakmicu kompletno u svoju korist. Očito nam je nedostajao pokoji lagani poen od ostatka momčadi, a ne da konstantno to obavljaju Tomas ili Gordon. Nedostaju nam koševi Bogdanovića, Vukušića ili Andrića i u tom pravcu moramo raditi ako mislimo produžiti ovu seriju – kazao je Perasović koji je ustupio svoje mjesto pred mikrofonima Danijelu Jusupu. Njegov dolazak popraćen je burnim pljeskom prisutnih pripadnika sedme sile, a takva aklamacija odavno nije doživljena gledajući iz perspektive bilo kojeg trenera Zadra u posljednje vrijeme.
– Vidjeli ste i sami da je utakmica bila ekstremno teška i iscrpljujuća. Cibona je momčad koja je čvrsta i snažna da se vraća iz velikih minusa kao što je to bio slučaj nakon prvog poluvremena. Agresivnost u obrani koju su pokazali u trećoj četvrtini bilo je ono što sam i očekivao, i znao sam da se Cibona može jako brzo vratiti u utakmicu. Izgubljene lopte su nas koštale mirnije završnice, a normalno je da u situaciji kad se jedna momčad digne da automatski druga pada. To nam se dogodilo u drugom poluvremenu i ušli smo u izrazito neizvjesnu završnicu iako smo mogli mirno privoditi utakmicu sretnome kraju – kazat će Jusup još vruć nakon teško izborene pobjede u kojoj je definitivno potvrđeno da ova momčad Zadra ima karakter koji je zaslužan za povratak iz neugodnog minusa koji je nastupio pet minuta prije kraja utakmice.
– Cibona je dobila jednu sigurnost u toj posljednjoj četvrtini. Nemam što posebno zamjeriti svojim igračima u situaciji akd su Gordon i Tomas uzimali vanjske šutove te pogađali, jer se vidjelo da su im naši obrambeni igrači bili na rukama, doduše niži od njih. Ali teško je braniti se kad se takva situacija jednostavno mora dogoditi, ako se ide na preuzimanje što je i bio slučaj. Mogu biti presretan zbog činjenice da smo uzeli važnu pobjedu, ali i s činjenicom da smo pokazali karakter u situaciji na minus četiri. Također ne smijem zaboraviti naše navijače koji su ispunili dvoranu te nas doslovno vodili do pobjede. Zadar bez publike i pune dvorane jednostavno nije Zadar – zaključio je Jusup.