Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ne dirati stečena prava

Autor: Anamarija Bilan

31.05.2010. 22:00
Ne dirati stečena prava

Foto: Zvonko KUCELIN



Izlaz iz krize ne treba tražiti diranjem u radnička prava već treba jačati pravnu državu, malo i srednje poduzetništvo, poticati poduzetničku klimu i proizvodnju, a ako treba i javne radove
Vlada je ovih dana u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o radu kojim se produžetak kolektivnog ugovora nakon njegova isteka ograničava na šest mjeseci. Naime, prema Vladinom prijedlogu više ne bi bilo automatskog produženja primjene kolektivnog ugovora, već bi se on nakon isteka, a do sklapanja novog ugovora, mogao primjenjivati najduže šest mjeseci. Sindikati se s ovom odlukom ne slažu i, kako je rekao Vedran Uranija, pravni zastupnik zadarskog SSSH-a, nadaju se da će argumenti prevladati i da prijedlog neće proći.
– Smatramo da bi Vlada trebala odustati od ovog prijedloga izmjena Zakona o radu jer su ovim u pitanje dovedena radnička prava. Izlaz iz krize ne treba tražiti diranjem u radnička prava, već treba jačati pravnu državu, malo i srednje poduzetništvo, poticati poduzetničku klimu i proizvodnju, a ako treba i javne radove. Rezanje regresa, božićnica i prava neće nas izvući iz krize ako ne pokrenemo proizvodnu industriju, rekao je Vedran Uranija. Dodao je kako treba “udariti” poreze na druge resurse, odnosno treba staviti porez na kapitalnu dobit i na dividendu, kao i jače oporezivati vrlo bogate građane. Uranija ističe da ne mogu prihvatiti da radnici i umirovljenici prenesu najveći teret reformi i izlaska iz krize. Dodaje da nam je potrebno razvijanje industrije jer turizam i usluge nisu dovoljne.
– U javnosti se percipira da je odluka Vlade o izmjeni Zakona o radu ukidanje kolektivnih ugovora, što nije točno, kao i što nije potpuno točno da se ovim ukidaju radnička prava. Ipak, ova odluka nije ni dobra. Naime, kolektivni ugovori jamče veći nivo prava nego Zakon o radu jer regulira otpremnine, plaće, prekovremeni rad, božićnice, regrese i slično. Do sada je kolektivni ugovor nakon isteka trajao dok god se ne sklopi novi ugovor, što je moglo biti i nekoliko godina. Do sklapanja novog kolektivnog ugovora radnička su prava bila zaštićena i novi je ugovor morao biti bolji od prethodnog. Sada, prema ovom prijedlogu, kolektivni ugovor koji istekne vrijedit će još samo šest mjeseci, a onda obje pregovaračke strane – Vlada i sindikati kreću s pregovorima od početka. Ako se kreće od početka, pitanje je koji će poslodavci pristati na dobre uvjete, objasnio je Uranija.
Dodao je da je njegovo mišljenje, kao i mišljenje sindikata, da bi postojeći kolektivni ugovori trebali vrijediti do novih ugovora i da ne bi trebalo dirati stečena prava radnika. On kaže kako bi trebalo ostaviti ovaj princip jer ga prihvaća cijela Europa.