Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ranjeni dupin teško će preživjeti

Autor: Nenad Marčina

31.05.2010. 22:00
Ranjeni dupin teško će preživjeti


Ranjeni dupin kojem se mreža usjekla duboko u repnu peraju još uvijek se nalazi u blizini Parka prirode Telašćica.
– Dupin je lociran u Srednjem kanalu zadarskog akvatorija prema pravcu kopna. Fotografije koje sam napravio poslao sam na e-mail prof. dr. sc. Hrvoju Gomerčiću s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, kaže ravnatelj PP Telašćica Božidar Puhov, uputivši apel svima onima koji primjete ranjenog dupina da u što kraćem roku obavijeste upravu PP Telašćica. Prema saznanjima prof. dr. sc. Hrvoja Gomerčića, radi se o neuobičajenom i čudnom nalazu.
– Ukoliko je dupin stvarno dug oko 1,2 m, kako tvrdi ravnatelj Puhov, riječ je o novorođenčetu najvjerojatnije vrste glavati dupin (Grampus griseus), koji je vrlo rijedak u Jadranu. Također, može biti riječ i o dobrom dupinu (Tursiops truncatus), ali je u tom slučaju novorođenče vrlo promijenjeno, najvjerojatnije s prirođenim malformacijama. U svakom slučaju dupin je vrlo mršav i po repu izranjavan, što može biti posljedica uplitanja u mrežu.
Bilo bi dobro da se dupin prati, stručnog je mišljenja prof. Gomerčić, spomenuvši i dogovor Javne ustanove PP Telašćice i njihovog, zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, pa u Telašćicu i na Dugi otok stiže dr. vet. med. Tomislav Gomerčić, suradnik zagrebačkog Veterinarskog fakulteta s ciljem da pomogne u rješavanju ovog slučaja.
Nažalost, ne vjerujemo da ovaj dupin može preživjeti, ali svakako treba nastojati da se dupina ne uznemirava. Za sada sa stopostotnom sigurnošću ne možemo tvrditi o kojoj se vrsti radi, odnosno je li slučaj novorođenčeta s prirođenim malformacijama, kaže prof. Gomerčić.


 RIBARI I BIOLOZI POKUŠAVALI POMOĆI RANJENOM DUPINU


Ekipa velološinjskog Instituta za istraživanje mora – Plavi svijet u suradnji s ribarima, jučer je u uvali Lamjana na Ugljanu, sve do navečer pokušavala pomoći dupinu kojem se mreža usjekla duboko u repnu peraju, zbog čega je životinja bila vidno iscrpljena, ali unatoč tome i distancirana te joj se nije moglo prići. Pretpostavlja se da je zakačeni teret dupin vukao najmanje dva dana, a kako se radilo o velikoj mreži, svaki put kada je izranjao da bi udahnuo, dupin je morao ulagati veliki napor da bi došao do zraka, kazala nam je voditeljica istraživanja u Plavom svijetu, biologinja Nikolina Rako.
Dojavu o ranjenom dupinu Plavi svijet je dobio u subotu ujutro od Centra za obavještavanje, a odmah po dojavi krenuli su iz Velog Lošinja za Lamjanu.