Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Slavlje na užarenom Višnjiku

Autor: Roman Morović

31.05.2010. 22:00
Slavlje na užarenom Višnjiku

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadar u ovakvoj atmosferi jednostavno nije mogao izgubiti. Ne ovaj put. Pred oko osam tisuća gledatelja, koji su od prve do posljednje minute zdušno bodrili svoje ljubimce, igrači Danijela Jusupa borili su se kao lavovi. Odigrali su fantastično prvo poluvrijeme, u kojem su obranom uništili bezidejnu Cibonu i na otvaranju drugog dijela došli do najvećih +16. Sve je već tada bilo spremno za veliku feštu u Krešinom domu, ali početkom posljednje dionice krenula je nevjerojatna tricaška serija gostiju. Gordon je pogodio četiri za redom, Tomas u međuvremenu jednu i Zagrepčani su četiri minute prije kraja poveli sa +4. No, Zadrani su tada pokazali karakter, slično kao i u prvoj utakmici i došli do ogromne pobjede. Dugo, dugo, jako dugo se zadarskom dvoranom nije orilo „dođite vamo”, nakon što su igrači otišli u svlačionicu. Vratili su se i još jednom s proslavili s navijačima. Naravno, za konačno slavlje trebat će još pričekati. Završna serija igra se na tri dobivene utakmice, Zadar ima veliku prednost od 2-0 i u subotu će u Zagrebu pokušati zaključiti priču i osvojiti naslov prvaka, no Cibona se sigurno neće predati. Znaju to Zadrani jako dobro.
Stipčevićeva završnica
Manje od dvije minute prije kraja utakmice, Rok Stipčević je pogodio tricu za vodstvo Zadra 72-71, a uskoro i jedno slobodno bacanje za plus dva. Iznimno važna bila je ta trica, jer se Cibona u posljednjoj četvrtini, nakon što je prethodno zaostajala 16 razlike, uspjela vratiti i čak povesti sa +4. Nisu uspjeli gosti realizirati napad na ulasku u posljednju minutu utakmice, a na drugoj strani se ponovno na crti slobodnih bacanja našao Stipčević. Ovoga puta je pogodio oba za 75-71. Gordon je iznudio brzi prekršaj, promašio prvo, pogodio drugo bacanje, ali Zadrani su odmah izgubili loptu. Tomas je iz kuta uputio tricu, zastao je dah svima u dvorani, ali nije pogodio. U brzom kontranapadu zabio je Ružić za 77-72 i veliko zadarsko slavlje moglo je početi.
Odličan početak
Poveo je Zadar košem Cara u kontri, a nakratko je vodstvo Ciboni donio Tomas tricom za 2-3 u drugoj minuti. Prvo značajnije odvajanje domaćih bilježimo u idućih nekoliko minuta. Seriju 7-0 otvorio je Perić, nastavio Ružić, a zaključio Car tricom za 9-3, nakon četiri minute igre. Radošević je zabio dva slobodna bacanja, Boisa položio na asistenciju Perića (11-7) sredinom prve četvrtine, a tada opet sljedi mini serija Zadrana. Prvo je zabio Plaisted, koji je u međuvremenu ušao umjesto Boise pa Car za +8, 15-7 i u sedmoj minuti Perasović je morao pozvati minutu odmora. Njegova je momčad izgledala posve bezidejno protiv odlične zadarske obrane, a ništa se bitnije nije promijenilo ni nakon time-outa. Na koš Vukušića odmah je odgovorio Plaisted, na asistenciju Stipčevića, a tek se minutu prije kraja prve četvrtine koševima Tomasa i Bagarića s linije slobodnih bacanja Cibona malo približila na -4, 17-13. No, tada je sjevnula druga domaća trica i to iz ruku kapetana Ružića za +7, 20-13, nakon deset minuta.
Čvrsta obrana
Na otvaranju druge četvrtine vrijedi zabilježiti dvije stvari. Prvo da se ozljedio Bagarić pa ga je zamijenio Andrić, a drugo da je vrlo brzo drugi prekršaj u napadu napravio Gordon. Plaisted je zabio za +9, a nakon jednog bacanja Radoševića i dva Tomasa, Zadrov Amerikanac zakucava preko Andrića i diže dvoranu na noge. Domaći su se još jednom uspješno obranili, a Stipčević zabio za prvu dvoznamenkastu prednost, 26-16 u 13. minuti. Tek tada došlo je do manjeg pada u igri Zadra. Radošević je poentirao dvaput za redom, a domaći su u međuvremenu izgubili jednu loptu, nakon što je prethodno Plaisted atraktivno blokirao Bogdanovića. Uskoro je upravo Bogdanović zabio dva bacanja i eto gostiju sredinom druge četvrtine ponovno na -4, 26-22. No, tek tada se Zadar zahuktao. Ušao je Morović i odmah zabio tricu pa, nakon bacanja Bogdanovića, iz kuta pogađa Ružić za 32-24, tri minute prije poluvremena. Stipčević je iznudio treći prekršaj Gordona i zabio dva bacanja za novih +10, a Morović i Perić ubrzo odvode svoje i na +14, 38-24. I dalje je obrana domaćih odlično funkcionirala, a Tomas, vidjevši da nikoga od njegovih suigrača ne ide, pokušavao sam nešto zabiti i uspio je tek s penala. Za posljednji zadarski napad ostalo je sedam sekundi, Jusup je pozvao time-out, a Ružić iz kuta zabio dvicu za 40-26 i urnebes u dvorani.
Buđenje Cibone
Stipčević je otvorio drugo poluvrijeme košem za najvećih +16, 42-26, a tek tada prvi koš zabija Gordon i najavljuje svoj ulazak u utakmicu. Ponovno je Stipčević u glavnoj ulozi. Promašio je s trice cijelu tablu, a onda potrčao ispod koša, spasio loptu i dodao do Ružića, koji s poludistance pogađa za 44-28. Još do sredine treće četvrtine, Zadar je držao dvoznamenkastu prednost, ali serija gostiju 8-2 (Gordon 4, Tomas, Radošević) za 46-36 nagovijestila je probleme. Morović je lijepo ušao i položio, a Troha tricom prvi put nakon dužeg vremena vratio Cibonu ispod deset razlike, 48-39. Ružić je vratio Zadar na +11, ali Bogdanović, Tomas i Gordon rade novu seriju 6-0 za samo -5, 50-45, dvije minute prije kraja treće četvrtine. Stipčević i Perić u pola minute ponovno vraćaju na +9, 54-45, ali daleko je to još bilo od riješene utakmice. Jako daleko. Na koš Gordona, odgovorio je Morović pa opet zabija Gordon za 56-49, uoči posljednjih deset minuta igre.
Gordon prijetio
Bio je to tek početak Gordonove serije. U posljednju četvrtinu krenuo je tricom (56-52) pa, nakon koša Perića, zabija još jednu za 58-55. Seriju Ciboninih trica nastavio je Tomas, nakon koša Ružića, za 60-58. Uskoro je Morović zabio za 64-60, ali onda opet Gordon pogađa iza linije 6,25 (64-63) pa nakon koša Plaisteda još jednom za izjednačenje, 66-66. Morala je i zadarska obrana malo popustiti, a onda je i napad postao nervozniji. Tomas je s penala donio Zagrepčanima prvo vodstvo nakon početnih 2-3, a onda, nakon promašena dva penala Plaisteda, opet Tomas zabija za 66-70, četiri minute prije kraja. Među zadarske navijače uvukao se strah da se ne izgubi već dobiveno, ali zadarski lavovi na terenu nisu niti pomišljali na predaju. Dugo nije bilo Marka Cara, a onda je tri minute prije kraja iznudio prekršaj na trici i zabio dva bacanja za 68-70. Stipčević i Tomas zabili su po jedno bacanje (69-71), nakon čega je usljedila već opisana završnica.


 ZADAR – CIBONA 77:72


(20:13, 20:13, 16:23, 21:23)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 8.000. Suci: Dožai (Zagreb), Herceg (Zabok), Vovk (Slavonski Brod).
ZADAR: Perić 8, Stipčević 15, Boisa 2, Batur, Šarlija, Marčinković, Ružić 22, Bilan, Morović 11, Car 9, Škifić, Plaisted 10. Trener: Danijel Jusup.
CIBONA: Vrbanc, Gordon 25, Bogdanović 6, Troha 3, Radošević 3, Vukušić 2, Andrić 2, Bagarić 2, Zubčić, I. Tomas, Udrih, M. Tomas 23. Trener: Velimir Perasović.
Šut za dva: Zadar 27-37, 73%; Cibona 13-29, 45%.
Šut za tri: Zadar 5-17, 29% (Ružić 2, Stipčević, Car, Morović); Cibona 7-28, 25% (Gordon 4, Tomas 2, Troha).
Slobodna bacanja: Zadar 8-15, 53%; Cibona 25-28, 89%.
Skokovi: Zadar 29 (25+4); Cibona 30 (20+10).
Osobne pogreške: Zadar 22; Cibona 20.




 TORNADO ZOVE U ZAGREB


 Udruga navijača Tornado organizira put u Zagreb na treću utakmicu finala doigravanja prvenstva Hrvatske (subota, 18), koja bi košarkašima Zadra mogla donijeti treći naslov prvaka. Prijave će se vršiti u četvrtak i petak od 20 do 21 sat u prostorijama udruge, a u autobus za Zagreb moći će ući samo oni navijači koji se prijave. Nakon ovakve dvije predstave zadarskih košarkaša, nema sumnje da će zeleni sektor Draženova doma u subotu biti krcat.


 ČETVORICA U B REPREZENTACIJI


Košarkaši Zadra Rok Stipčević, Hrvoje Perić, Marko Car i Miro Bilan našli su se na popisu hrvatske tzv. B reprezentacije, čije pripreme počinju danas. Naravno, oni će se, kao i igrači Cibone Vedran Vukušić i Bojan Bogdanović, reprezentaciji priključiti nakon završetka finalne serije doigravanja za prvaka Hrvatske. Na popisu je 19 igrača, koji će odraditi pripreme u Tuhelju i Crikvenici, te sedam ili osam prijateljskih utakmica, a vrlo vjerojatno će se netko od njih naći i na širem reprezentativnom popisu za Svjetsko prvenstvo u Turskoj.