Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Tragovima Winnetoua

Autor: Z L

31.05.2010. 22:00
Tragovima Winnetoua

Foto: Velimir BRKIĆ



Od 29. svibnja do 5. lipnja u Starigradu-Paklenici se održava manifestacija Tragovima Winnetoua u sklopu koje će sudionici manifestacije, uglavnom njemački gosti posjetiti mjesta snimanja na rijeci Zrmanji.
U sačuvanom interijeru motela iz 60-ih godina prošlog stoljeća postavljena je tematska izložba dokumentarnih fotografija sa snimanja i filmskih rekvizita, a moguće je vidjeti i dvije spavaonice iz tog doba. Motel Alan, sagrađen 1961. godine kao preteča današnjeg moderno uređenog istoimenog hotela, prvi je hotelski objekt sagrađen na podvelebitskom području pa ovaj prostor ujedno predstavlja i uspomenu na početak razvoja starigradskog turizma.
U idućim danima gosti će obići mjesta snimanja u Nacionalnim parkovima Paklenica, Krka i Plitvička jezera te Tulove grede na Velebitu i tzv. Pueblo plato nad kanjonom rijeke Zrmanje, po mnogima najupečatljivije filmske lokacije.
Osim za vrijeme održavanja ove manifestacije, gosti u filmskim lokacijama mogu uživati tijekom cijele godine, obilazeći ih samostalno ili u sklopu organiziranih izleta. U tu svrhu Turistička zajednica općine Starigrad izdala je turističku kartu s opisom mjesta snimanja te postavila smeđu signalizaciju i interpretacijske panoe na lokacije.
Ovog četvrtka se u zaseoku Marasovići smještenom na ulazu u NP Paklenica, za sve goste Rivijere Paklenica i Zadarske regije organizira se velika fešta u country stilu – uz logorsku vatru, roštiljadu i koncert Jurice Gorše, proslavljenog kauboja iz RTL-ova showa Hrvatska traži zvijezdu.
Na istom mjestu posjetitelji će se od četvrtka do subote moći okušati u jahanju i gađanju lukom i strijelom, ali isto tako i obići etno kuću Marasović s tradicionalnom konobom te novoobnovljene kamene kuće koje posljednjih godina postaju prepoznatljivi dio podvelebitske turističke ponude. Time će sudionici ove manifestacije, pored uživanja u prirodnim ljepotama kroz filmsku priču o pustolovinama indijanskog poglavice Winnetoua, upoznati i kulturnu baštinu podvelebitskog kraja.