Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Cromaris će se razvijati unatoč gubicima

31.05.2011. 22:00
Cromaris će se razvijati unatoč gubicima


Gubici Cromarisa se i dalje vezuju spjanju i konsolidaciji, a kao vrijednosti istaknimo rast prodaje od 50 posto u dvije gdoine, lanjske godine 20 posto – od čega 60 posto u izvoz, i provedbu investicija od 155 milijuna kuna sračunate na iznimno uvećanje kapaciteta
Rast izvoza od 18 posto u 2010., te udio izvoza u prodaji roba i usluga od 45 posto ukazuje na snažnu internacionalizaciju poslovanja i potvrđuje sposobnost Grupe da se tome prilagodi. I u situaciji kada je percepcija da se u Adrisu “ne događa ništa posebno”, investiramo gotovo 110 milijuna eura (tvornica u Iranu, hotel Lone, Cromaris). To je najbolja potvrda potencijala i snage našeg poslovnog sustava * U uvjetima nepostojanja partnersko – prijateljskog okruženja, koje od turizma ima najveće koristi, upitno je treba li samostalno nastaviti ovim intenzitetom ulaganja, dio je izlaganja Ante Vlahovića na Glanvoj skupštini Adris grupe, održanoj u Rovinju.
Tijekom istog dana održane su i skupštine Tvornice duhana Zagreb, Maistre, Hrvatskih duhana, Istragrafike, Inovina i Cromarisa,a ova posljednja uvelike se tiče Zadra u kojem je sjedište tvrtke.
Adris – suprotno poraznim trendovima
Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za ovu godinu, predsjednik Uprave Adris grupe, mr. Ante Vlahović, je istaknuo kako je Adris grupa, unatoč otežanim uvjetima poslovanja, odnosno, daljnjem padu kupovne moći, smanjenju investicija, rastu nezaposlenosti, rastu nelikvidnosti cijelog gospodarstva, i u 2010. godini uspješno poslovala. U protekloj je godini Adris grupa ostvarila ukupne prihode u iznosu od 3,1 milijardi kuna što je 1,4 posto manje od prošlogodišnjih. Poslovni prihodi iznosili su 2,84 milijardi kuna i manji su 1,3 posto od prošlogodišnjih.
Izvoz je u 2010. iznosio 1,25 milijardi kuna i 18 posto je veći od prošlogodišnjeg. Grupa ostvaruje 45 posto prihoda od prodaje proizvoda i usluga na stranom tržištu. Operativna dobit Grupe u 2010. iznosi 412 milijuna kuna, a neto dobit iznosi 466 milijuna kuna i  sedam posto je manja od prošlogodišnje.
Cromaris
Govoreći o poslovanju strateških poslovnih jedinica mr. Vlahović kazao je kako je u  tvrtki za proizvodnju zdrave hrane, Cromarisu, tijekom 2010. godine obavljeno je organizacijsko, a pred završetkom je i financijsko restrukturiranje tvrtke. Započeta je dokapitalizacija vrijedna155 milijuna kuna, nužna za daljnji rast i razvoj tvrtke, koja će biti završena u prvom dijelu 2011. godine. Cromaris je u 2010. godini povećao prodaju za gotovo dvadeset posto, od čega je izvoz dostigao 60 posto! Unatoč snažnom rastu prodaje u dvije godine, za više od 50 posto, Cromaris je poslovnu godinu završio s gubitkom zbog znatnih troškova spajanja, financijskog i organizacijskog restrukturiranja, navedeno je.
Podsjetio je Vlahović da je, u 20 godina dioničarstva Adris grupe, prihod rastao 10 puta, broj zaposlenih 10 puta, dobit čak 30 puta, kapital 50 puta, vrijednost dionica više od 100 puta uz vrijednost investicija od četiri milijarde kuna.
Dakle, ako bi smo gledali na zadarsku komponentu ove moćne grupe trebalo bi zaključiti kako “udaja” za jakog ženika tvrtkama koje čine Cromaris odnosno sada Croamrisu jamči razvoj unatoč gubicima. Značajne kapitalne mogućnosti Adrisa, iskustvo i poslovni kontakti, vještine plasmana proizvoda, te nasljeđe uzgoja ribe kako u Zadru tako i u drugim sastavnicama Cromarisa u situaciji kada hrana kontinuirano poskupljuje, a zdrava hrana postaje sve traženija, trebale bi jamčiti uspjeh i ovog projekta.