Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nova satnica i nove cijene trajektnih linija

31.05.2011. 22:00
Nova satnica i nove cijene trajektnih linija


Danas stupa na snagu ljetni plovidbeni red po kojemu će iduća četiri mjeseca ploviti brodovi za otoke, a takav red će trajati do 30. rujna. Uz nove satnice putnike dočekuju i nove, znatno više cijene! Više cijene imat će sva plovila, brodovi, katamarani i trajekti. Lani su ljetne, više cijene imali samo trajekti, a ove godine su se poskupljenja proširila na sva plovila za otoke, jer je tako odlučilo Upravno vijeće Agencije za obalni pomorski linijski promet, koja pripada Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.
Noćna linija
Neslužbeno kažu da će tolike cijene trajati samo dok traje ljetni raspored plovidbe. Broj linija se povećava u odnosu na zimski period koji je na zadarskome području više nego na drugima reducirao trajektne linije.
Kad se govori o izmjenama, može se kazati da se uglavnom sve vraća na prošlu ljetnu sezonu u broju linija i vremenu polazaka plovila. Većih promjena zapravo nema u brodskim, katamaranskim ili trajektnim linijama.
Tako će i na najprometnijoj liniji na hrvatskoj obali, Zadar – Preko i u tzv. nižoj sezoni koja traje tijekom lipnja i rujna sve ostati isto, osim što se uvodi nova ranojutarnja linija iz Zadra u 5.30 sati. Od 3. srpnja, kada nastupa tzv. viša sezona i traje dva mjeseca, srpanj i kolovoz, uvest će se još jedna noćna linija koja će iz Zadra polaziti u 23.59 sati, a pola sata iza ponoći će iz Preka polaziti zadnji trajekt za Zadar.
Na trajektnoj liniji Zadar – Molat s pristajanjem na Rivnju, Sestrunju i Zverincu vraćaju se ljetne plovidbe, pa će trajekt iz Zadra polaziti ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom u 11 sati. Uz napomenu da subotom i nedjeljom ne pristaje na Rivnju. Utorkom će trajekt polaziti u 12, a četvrtkom u 14.15 sati te nedjeljom u 17 sati.
Ljetna satnica
Tako je bilo i prošloga ljeta, pa će lanjski raspored vrijediti i za ostale trajektne linije na zadarskome plovnom području.
Izmjena, premda manjih, ima i u satnicama na brzobrodskim linijama.
Katamaran “Paula”, naime, vozi po novim, ljetnim satnicama, pa će svakoga dana iz Zadra prema otocima polaziti u 15 sati, umjesto dosad u 14.15 sati. Petkom će to biti u 16.30 sati. Nedjeljni polazak iz Zadra bit će i dalje u 8.15 sati, a nedjeljom navečer će se vraćati kasnije iz polazne luke Zverinac, odakle će polaziti u 19 sati, u Božavi će biti u 19.10, na Sestrunju u 19.30, a na Rivnju u 19.40 sati, da bi u Zadar stigao u 20.20 sati.
Umjesto što je dosad kretao iz Zadra za Iž u 10.30, ljeti će polaziti u 11 sati. “Paula” će ploviti i do Rave, samo ne utrkom. No na toj liniji i Jadrolinija ima svoj brod “Laru” kao i trajekte.
Neće biti izmjena u odnosu na lanjsko ljeto ni na linijama za Sali i Zaglav, kao ni za Ist i Silbu i ostale sjeverozapadne otoke.
 


 DO OTOKA OSJETNO SKUPLJE


Putnici koji se voze brodom “Lara” za Iž (oba otočna mjesta) odsad će putnu kartu plaćati 22 kune, a oni za Ravu 25 kuna. Otočne karte, namijenjene stanovnicima otoka, onima koji ne spadaju u kategoriju umirovljenika jer se ti još voze besplatno, plaćat će za Iž 10, a za Ravu 11 kuna. Zadar – Sali ili Zadar – Zaglav vožnja katamaranom “Mediteran” sada stoji 30 kuna, a otočne karte 18 kuna. Brodom “Lara” na istoj relaciji do Sali ili Zaglava plaćat će se 25 kuna, vjerojatno zato što je to sporiji brod. Otočne karte na tome brodu sada stoje po 11 kuna. Putnici za Ist i za Zapuntel koji će se voziti katamaranom “Silba”, plaćat će jednu kartu 30 kuna, a oni za Brgulje ili Molat 28 kuna. Otočna karta u tome pravcu sada košta 16 kuna.
I vožnja katamaranom “Paula” poskupljuje. Tako će putnici za Zverinac i Božavu plaćati 24 kune jednu kartu, a za Sestrunj i Rivanj 19 kuna. Tzv. otočne karte će stajati za Zverinac i Božavu 16, a za Sestrunj i Rivanj po 11 kuna.
“Paula” održava i jednu brzobrodsku liniju za Iž i Ravu i njezini putnici će kartu plaćati za obje iške luke 24 kune, a za ravske luke 28 kuna. Otočne karte će u tim pravcima biti nešto jeftinije, 20, odnosno 23 kune.