Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Obrazovane tisuće lovaca

31.05.2011. 22:00
Obrazovane tisuće lovaca


Lovstvo zadarskog kraja cijenjeno je širom Republike Hrvatske, a jedan od razloga za to je i kvalitetan rad županijskog Lovačkog saveza gdje su obrazovane tisuće lovaca, koji su znali i znaju gospodariti svojim lovištima. Protekle godine lovački ispit je položilo 104 kandidata, većinom mlađi kandidati, obznanio je Radić


U dvorani Lovačkog saveza Zadarske županije održana je rodovna godišnja skupština kojom je predsjedao predsjednik prof. Mate Radić. Na sjednici je pored tajnika saveza Siniše Štrulića nazočilo 28 od 51 skupštinara.
Odaziv na lovački bal
– Na području županijskog Lovačkog saveza djeluje 15 lovačkih društava koji broje oko 3.000 lovaca, u uvodnom slovu je rekao Radić, dodajući da je Hrvatski lovački savez krovna udruga hrvatskog lovstva koja djeluje preko županijskih lovačkih saveza i Lovačkog saveza grada Zagreba, a u svome članstvu okuplja oko 55 tisuća lovaca. Skrbi se o zaštiti prirode, očuvanju, uzgoju i pravilnu lovu divljači, a predstavlja hrvatsko lovstvo u zemlji i inozemstvu.
Umjesto Rajka Zurka novi dopredsjednik je Davor Vranić, a zastupnik skupštine Hrvatskog lovačkog saveza Ante Strenja.
– Lovstvo zadarskog kraja cijenjeno je širom Republike Hrvatske, a jedan od razloga za to je i kvalitetan rad županijskog Lovačkog saveza gdje su obrazovane tisuće lovaca, koji su znali i znaju gospodariti svojim lovištima. Protekle godine lovački ispit je položilo 104 kandidata, većinom mlađi kandidati, obznanio je Radić.
Na skupštini se raspravljalo o problemima u organizaciji i odazivu na tradicionalni Lovački bal, nedovoljno učinkovitoj distribuciji vrijedne monografije Lovstvo Zadarske županije od dolaska Hrvata do danas, autora Mate Radića, kao i o problemima kojima su suočeni lovozakupnici.
– Sveta misa u povodu Sv. Huberta, zaštitnika lovaca, održat će se 3. studenoga u župnoj crkvi sv. Nikole u Poličniku, odlučili su skupštinari.
Veće članarine
Lovački savez u 2010. godini imao je prihode od 1,630.175 kune, a rashodi su iznosili 1,521.535 kuna. Od toga je čak 619.600 kuna potrošeno za članarinu u Hrvatskom lovačkom savezu, što su pojedini skupštinari smatrali prevelikom iznosom.
– Od naše članarine HLS je kupio, vjerovali ili ne, 400 junica umjesto da je utrošena za obnovu životinjskog fonda u lovištima, poruke su sa skupštine.
Nakon diskusija, replika i usuglašavanja stavova sa 27 ruku “za” i jednom “suzdržanom” godišnja članarina, nakon što se godinama nije mijenjala, od iduće godine povećat će se za 20 kuna, umjesto 60 iznosit će 80 kuna.
Nazočni skupštinari su upoznati s radom LSZŽ-a te s tim kako su Davor Vunić i Ivica Stulić uspješno položili za lovno-kinološke suce, dok je doajenu kinologije u Hrvatskoj, međunarodnom kinološku sucu, priznat ispit. A kako je napravljena Olimpijska streljana na Žmirićima kandidirat će se za 17. državno prvenstvo HLS-a u disciplini trap.
– Pored suradnje sa županijskim Uredom za poljoprivredu i lovstvo, stručnog usavršavanja, osposobljavanje novih lovaca, nabave zeca za potrebe članica LSZŽ-a, učinit će se dodatni napori kako bi se zaštitila jarebica poljka i kamenjarka grivna, upozorio je Radić.
Druženje lovaca nastavljeno je prigodnim domjenkom. Naravno, uz neizostavne lovačke priče.