Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U iščekivanju konkretnih poteza

31.05.2011. 22:00
U iščekivanju konkretnih poteza


Da se Upravni odbor Košarkaškog kluba Zadar ponovno nije uspio sastati u kompletnom sastavu i nije neka novost. U ponedjeljak navečer je u Jazinama bilo prisutno šest od trinaest članova UO-a, koji su zajedno sa Nebojšom Belićem, vršiteljem dužnosti direktora, Brankom Skročom, sportskim direktorom i Josipom Grdovićem, trenerom prve momčadi, iza zatvorenih vrata raspravljali gotovo dva i pol sata.
– Analizirali smo proteklu sezonu i razgovarali o pripremi za iduću – izvijestio je Edvin Šimunov, predsjednik.
O tome da u klubu još uvijek nisu sigurni kojim putem krenuti sljedeće sezone, dovoljno govori činjenica da se još uvijek nadaju pozivnici za Jadransku ligu.
– Prvi sljedeći koraci su prijedlozi kako treba izgledati momčad u sljedećoj sezoni. Očekujemo odgovor iz NLB lige, jer je i to jedna od okolnosti koja će utjecati na to kako ćemo dalje slagati momčad.
Naravno da za igranje u regionalnoj ligi treba složiti mnogo kompetitivniju i skuplju momčad, nego što bi to bio slučaj za A-1 ligu, za koju sasvim sigurno nisu potrebna strana pojačanja. Barem što se tiče prvog dijela, do lige za prvaka. Zadrani još uvijek nisu odustali od Jadranske lige, premda su prema propozicijama natjecanja, kao posljednjeplasirana momčad u netom završenoj sezoni, izgubili pravo nastupa u sljedećoj.
– Šanse su minimalne, ali postoje. Poslali smo pisani upit i dali naše argumente zašto mislimo da nam je mjesto tamo, a kako još nismo dobili odgovor, imamo se pravo nadati.
I dok u klubu iz dana u dan iščekuju pismeni odgovor čelnika NLB lige, na službenim stranicama lige već je objavljeno 12 sudionika u sezoni 2011./2012. To su četiri slovenska predstavnika Krka, Union Olimpija, Helios i Zlatorog, zatim tri srpska Partizan, Hemofarm i Radnički, dva hrvatska Zagreb i Cedevita, prvak BiH Široki, te Budućnost i Maccabi s posebnim pozivnicama. Preostala dva mjesta trebala bi pripasti jednom hrvatskom i srpskom predstavniku, koji trebaju platiti pozivnicu. U Hrvatskoj bi to, na osnovu plasmana u nacionalnom prvenstvu, trebala biti Cibona, a u Srbiji FMP. Ako, pak, oni odustanu, to bi se pravo prenijelo na prvi sljedeći klub, u hrvatskom slučaju Borik Puntamiku, a u srpskom Crvenu Zvezdu. Dakle, po svemu sudeći za Zadar mjesta ne bi trebalo biti, a kada bi se kojim slučajem i našlo, bilo bi to protiv propozicija natjecanja. U A-1 ligi bi Zadrani odigrali svega 20 utakmica, što svakako nije dovoljno za momčad koja namjerava razvijati mlade igrače. Proteklih se dana tako mogla čuti mogućnost pristupa tzv. Balkanskoj ligi, u kojoj je ove sezone igrala Svjetlost iz Slavonskog Broda, uz klubove iz Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Bugarske i Rumunjske. O tome na Upravnom odboru nije bilo riječi.
– Eventualno razmišljamo o Eurochallenge kupu da bude više utakmica. O tome će odlučiti sportski direktor i trener. Vidjet ćemo koliko ih možemo pratiti, ali svi se slažemo da je premalo utakmica u prvenstvu Hrvatske – kaže Šimunov.
Prvo sljedeće što treba riješiti jesu odlasci i dolasci igrača, odnosno stvaranje kostura momčadi za sljedeću sezonu. Zapravo, bolje bi bilo koristiti množinu, za sljedeće sezone, jer Zadrani su shvatili da je prošlo vrijeme kada su gledali samo iz godine u godinu. Treba gledati i raditi dugoročno.
– Uz minimum sredstava treba ostvariti maksimum kvalitete i rada. To su temeljne postavke. O sastavu će odlučiti trener i sportski direktor u najkraćem mogućem roku. Čim budu konkretni prijedlozi i imena, bit ćete vrlo brzo obaviješteni. Već se radi na tome.
Sve je to, naravno, najuže povezano sa financijama. Kakva je sada situacija po tom pitanju?
– Nešto se poboljšalo u odnosu na početak sezone. Stvari se rješavaju. Teško je sada nešto više reći, ali nije onako crno kako je izgledalo prije nekoliko mjeseci. U prilog tome govori i činjenica da su igrači dobili nešto više plaća nego što je to bio slučaj prošle sezone. To je dokaz da se situacija popravlja. Osim toga, pozitivni su odjeci u košarkaškom svijetu da je KK Zadar počeo nešto redovitije izvršavati svoje obveze. To je ono što drugi kažu o nama.
Gdje je zapelo s privatizacijom?
– Čekamo rješenje porezne uprave i to nas je usporilo. Samo zapisnik nije gotov. To je temelj za početak izrade elaborata i preoblikovanju – zaključio je Šimunov i najavio novi sastanak čelnih ljudi kluba već krajem ovog ili početkom idućeg tjedna.
Tada bi trebale biti poznate i neke konkretnije novosti. Još kada bi se skupilo malo više članova UO-a pa da pokažu da je nekome doista stalo da se stvari u klubu pokrenu na bolje…