Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Umjetnici iz Walesa, Litve i Ukrajine u Zadru

31.05.2011. 22:00
Umjetnici iz Walesa,  Litve i Ukrajine u Zadru


Jučer je u Novom kampusu Sveučilišta u  Zadru održan Artist Statement, predstavljanje umjetnika koji sudjeluju u ovogodišnjem projektu “Dolazak u baštinu” te njihovih  radova.
 Prvi su se predstavili posebni gosti iz Walesa, Timothy Halewood i Clay Rawley sa svojim projektom  Coed Hills rural aret space,  kao primjerom ostvarene  slobode za umjetnike, ekologe i poljoprivrednike.  Živeći na zemlji, umjetnici se  i ne htijući susreću s  nužnošću upoznavanja prostora i permakulture prolazeći kroz danas često zaboravljeno iskustvo života na  zemlji. Umjetnički rad isprepleten je s poljoprivredom, obilježavanjem prirodnih svetkovina, istraživanjem “alternativne” povijesti  i arheologije, što u jugoistočnom Walesu, kao i čitavoj  Britaniji čine “ley – linije”. U  različitim radionicama znaju  okupiti i pet stotina ljudi, a  svakako je bilo zanimljivo  čuti da lokalne vlasti i u tim  krajevima često nemaju prevelikog razumijevanja za  umjetnike i njihove koncepte.
 Slikar Sebastijan Dračić  predstavio se nizom svojih  radova koji redovito nastaju  u ciklusima od pet do dvanaest komada, a za izradu  pojedinog ciklusa često treba i više od dvije godine.
Litvanska umjetnica Agne  Jonkute predstavila je radove koji su nastali kao dio  autoričinog istraživanja i  propitivanja fenomena dosade, zatim monotonije i nedostatka življenja koji konačno vodi u “inexistence”,  što je ilustrirano nizom njezinih radova.
 Koraljka Kovač upoznala  je kolege s nekoliko ciklusa u  svom radu, osobito onima  koji su bili inspirirani knjigama od kojih je istakla  knjige o proročici Anastaziji  i radu “Zaboravljena istina,  skriveno znanje” koja se bavi  fenomenom NLO-a. Riječ je  o umjetnici koja njeguje apstraktni izričaj u različitim  formama i medijima, a zadarskoj publici predstavit će  se radovima o Suncu koji će  biti izloženi u Galeriji sv.  Dimitrija.
 Svoje radove predstavili su  i ukrajinski umjetnici Julija  Kostereva i Jurij Kručak koji  ističu kako se u Ukrajini  društvo i umjetnost  međusobno obostrano ne razumiju. Stoga su nizom konceptualnih radova pokušali  povezati to dvoje služeći se,  između ostalog, i obnovom  starih i odbačenih stvari koje  su renovirali i davali im novi  izgled i sjaj. Radili su i izvan  Ukrajine, u Švicarskoj i Austriji, gdje su intervencijom  postigli da se smeće s poljane na kojoj se održala  proslava sa  zemlje poleti u  zrak.
Slikar Josip Tirić prokazao  je niz fotografija sa svojim  radovima od kojih će neki  biti izloženi i u Zadru.
 Litvanski umjetnik Žilivinas Landzbergas govorio je  o svojim radovima u kojima  se isprepliće odnos svjetla i  vremena, čime dolazi i do  metamorfoze dimenzija. Prikazao je i fotografije sa svojim radovima, istaknuvši posebno radove u drvu.
Posljednji se predstavio  Tomislav Buntakm, profesor  crtanja na ALU u Zagrebu  kazavši da su ga još od  vremena studija privlačile  velike figurativne kompozicije s kojima će se predstaviti  i zadarskoj publici izložbom  “Hodočasnici – vizija mističnih putovanja” koja će biti  postavljena u crkvi sv. Andrije i Petra Starog. Riječ je  o dijelu izložbe koja je bila  postavljena u Umjetničkom  paviljonu u Zagrebu, gdje je  zauzela preko šest stotina  četvornih metara. Tehnika je  fluorescentni akrilik na papiru osvijetljen ultraviolentnim neonskim svjetlom.  Glavni likovi su Isus Krist  kao dječak, Sv. Kristofor i tri  anđela koji s njima šeću  postapokaliptičkim svijetom,  postavljajući pitanje o dobroti i ljepoti u ljudima.
 Zaključujući predstavljanje Josip Zanki je podsjetio  okupljene da umjetnici imaju tri puta; prepustiti se vodstvu galerista ili kustosa ili  povezani stvarati samostalno  u zajednici s onim kustosima  koji su voljni pratiti takve  trendove. Korak na tom  trećem putu je i ovogodišnji  projekt “Dolazak u baštinu –  Tertium Organum”.
Nakon predstavljanja,  održano je prvo u nizu predavanja: “Mitski kiborzi hrvatskih usmenih predaja i  fantasy žanr”, Suzane Marjanić.