Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarska “Vala” najbolja kreacija

31.05.2011. 22:00
Zadarska “Vala” najbolja kreacija


Trenutačno nismo ni previše uzbuđeni, jer smo, iskreno govoreći, očekivali visoko mjesto s obzirom na trud i znanje naših inženjerki i vrtlara, kazao direktor Nasada Hrvoje Grdović


Zadarska tvrtka Nasadi ponovo je osvojila prvo mjesto na ovogodišnjoj 46. međunarodnoj vrtnoj izložbi Floraart otvorenoj danas u Zagrebu. Stručni ocjenjivački sud ove tradicionalne vrtlarske izložbe je zadarsku instalaciju nazvanu “Vala” proglasio najboljom i dao joj prvo mjesto za kreativni izraz u oblikovanju prostora.
Autorica je ove lijepe i zanimljive instalacije, kojom je dio Dalmacije preseljen na zagrebačko jezero Bundek, Anita Valčić, diplomirana inženjerka hortikulture u Nasadima. Za potrebe “Vale” put Zagreba su krenuli brojni “rekviziti”, među kojima i jedan drveni kaić, mnogo bilja, među kojim su stabla maslina, oleandara, pa desetine agava, lavanda, smrika te prave grote i obluci, čime je “stvorena” riva, potom i zemlja crvenica, škalja i mnogo toga čime se dočaralo naše plavo more i naša posebna obala.
Takva ljepota jadranske obale je privukla ne samo žiri, nego i mnogobrojne posjetitelje koji su jučer pohrlili na procvjetano jezero Bundek, gdje su po tradiciji došli izlagači iz više zemlja, kao i iz naše zemlje. To je zapravo najveća hortikulturna izložba u ovome dijelu Europe.
A Zadrani su, kako se vidi, i ovoga puta samo nastavili svoj uspješni niz, jer Nasadi zadnjih godina redovito osvajaju važne nagrade, uglavnom prva mjesta.
– Trenutačno nismo ni previše uzbuđeni, jer smo, iskreno govoreći, očekivali visoko mjesto, s obzirom na trud i znanje naših inženjerki i vrtlara, kazao direktor Nasada Hrvoje Grdović.