Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zagrepčanke slikale za tkonske mališane

31.05.2011. 22:00
Zagrepčanke slikale za tkonske mališane


Ovo je prva likovna kolonija u Tkonu uopće. Organizirana je radi turističke promidžbe Tkona, ali i s humanitarnim namjerama. Naime, sve slike naslikane tijekom kolonije prodavat će se na aukciji čiji će prihod biti namijenjen proširenju Dječjeg vrtića “Ćok” u Tkonu, rekao je načelnik Općine Tkon Danijel Katičin


U organizaciji Turističke zajednice općine Tkon i “Ama Artem”, Udruge likovnih umjetnika amatera iz Zagreba, prošlog je vikenda u Tkonu održana likovna kolonija.
U radu kolonije sudjelovalo je 15 članica Udruge. One su tijekom tri dana naslikale ukupno tridesetak slika u tehnici ulja na platnu i akrila koje su ostavile Turističkoj zajednici i Općini Tkon.
– Ovo je prva likovna kolonija u Tkonu uopće. Organizirana je s ciljem turističke promidžbe Tkona, ali i s humanitarnim namjerama. Naime, sve slike naslikane tijekom kolonije prodavat će se na aukciji čiji će prihod biti namijenjen proširenju Dječjeg vrtića ‘Ćok’ u Tkonu, rekao je načelnik Općine Tkon Danijel Katičin.
Dječji vrtić “Ćok” pohađa oko 25 mališana, a novci od prodaje slika uložili bi se u podizanje vrtićkog standarda. Naime, nakon rekonstrukcije zgrade škole i vrtića, iz zgrade se iselilo Dobrovoljno vatrogasno društvo Tkon koje je dobilo novu zgradu i za kojim je ostala jedna prazna prostorija.
– Potrebno je sad tu prostoriju urediti za potrebe vrtića, a možda uspijemo postići i produljiti radno vrijeme. Naime, za sada je u vrtiću organiziran doručak, ali ne i ručak. Tako djeca u vrtiću borave samo do 13 sati, a kad bi se uspio organizirati ručak, vrtić bi radio do 16 sati, što bi svakako puno olakšalo roditeljima koji su u radnom odnosu, navodi Katičin.
Što se tiče mjesta i vremena aukcije, detalji još nisu dogovoreni. Ideja je da jedna aukcija bude tijekom turističke sezone u samom Tkonu, a ako bi ostalo neprodanih slika, druga bi se aukcija organizirala najesen u Zadru ili u Biogradu.
Slike nastale na koloniji većinom su nadahnute prirodom i atmosferom Tkona i otoka Pašmana, tako da će biti vrijedni, autohtoni suveniri koje će turisti rado ponijeti kućama kao podsjetnik na ljetovanje.
Tijekom trodnevnog boravka u Tkonu zagrebačke su slikarice u društvu predstavnika Turističke zajednice i Općine Tkon obišle samostan na Ćokovcu, a posjetile su i “Hrvatske dane Harleyja Davidsona” u Biogradu.