Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zatvorenici se žale na loše uvjete u zatvoru

31.05.2011. 22:00
Zatvorenici se žale na loše uvjete u zatvoru


Kako već duže vrijeme imamo daleko veći broj zatvorenika nego ležajeva, u ćelije smo ugradili treći krevet na kat tako da, umjesto zakonom predviđena četiri zatvorenika, taj prostor koristi njih šest


Dvojica pritvorenika u zadarskom zatvoru prošli su se tjedan požalila na loše uvjete u toj ustanovi prouzročene prvenstveno zbog prenapučenosti, zbog čega su prisiljeni spavati i na madracima na podu ćelija. Riječ je o Ivi (Jovi) Mitroviću koji se u zadarskom pritvoru nalazi nešto manje od mjesec dana zbog sumnje da je na bešćutan način usmrtio Divnića u Zelengradu. Drugi, Slovenac Branko Kanižar, požalio se i na loše zdravstveno-higijenske uvjete, nemogućnost održavanja osobne higijene i pranja odjeće, te lošu prehranu i previsoke cijene artikala koje naručuju iz zatvorske kantine i trgovina.
Nezavidnom položaju na 18 mjeseci nepravomoćno osuđenom slovenskom državljaninu koji u toj ustanovi boravi već šest mjeseci, svakako u prilog ide i činjenica da u ovom gradu nema nikoga tko bi mu mogao, primjerice, donijeti čistu odjeću te mu tako olakšati zatvoreničke dane.
U zadarskom zatvoru čak 133 zatvorenika
Na njihove pismene pritužbe, međutim, nisu se oglušili u zadarskom Županijskom sudu, već su im poslali u obilazak sutkinju Enku Moković, odnosno u drugom slučaju Milana Pečinu.
– Njihove pritužbe su zaprimljene, a potom su suci nakon obilaska i razgovora s pritvorenicima sačinili zapisnik koji je proslijeđen resornom ministarstvu, odnosno Upravi za zatvorski sustav – potvrdio je v.d. predsjednika Županijskog suda u Zadru Marijan Bitanga napomenuvši da rješavanje tih problema ukoliko i postoje, nije u ingerenciji suda.
A da je u zadarskom zatvoru zaista loša situacija, barem kada je riječ o smještajnim kapacitetima i broju osoba lišenih slobode koje trenutačno borave u toj ustanovi, potvrđuje i činjenica da je prošli tjedan evidentirano čak 133 zatvorenika, što je ujedno i najveći broj u posljednjih 20 godina.
Upravitelj zatvora Denis Skitarelić ne negira postojanje problema te napominje kako se u okviru mogućnosti čini sve da se osobama lišenim slobode olakša boravak, a o tom problemu redovito se, kaže, izvještava i nadležno ministarstvo.
– Kako već duže vrijeme imamo daleko veći broj zatvorenika nego ležajeva, u ćelije smo ugradili treći krevet na kat tako da, umjesto zakonom predviđena četiri zatvorenika, taj prostor koristi njih šest. U rijetkim situacijama kao što je, primjerice, ona prošlotjedna kada smo imali 133 zatvorenika, dogodi se da netko mora prespavati i na madracima postavljenim na pod.
Srećom su svi muškarci!
 Trenutačno zatvorski prostor dijeli 129 zatvorenika, a srećom sve su muškarci pa je razmještaj po ćelijama time olakšan – kaže Skitarelić napominjući da ništa bolja situacija nije ni u drugim gradovima. Rješenje ovisi o financijama, pa se stoga nekakva svjetlija budućnost, barem kada je o zadarskom zatvoru riječ, ne može očekivati niti do kraja ove godine iako je bilo predviđeno preseljenje zatvorske uprave u prizemlje zgrade čime bi se na katu dobilo još 30 mjesta.
Inače, zadarski zatvor namijenjen je za 69 zatvorenika, a u 22 ćelije ukupno je 84 kreveta ne računajući naknadno nadodane. Od ukupno 129 zatvorenika, koliko ih je bilo u utorak, 58 ih izdržava kaznu, 64 su pritvorenici, dok ih je sedam s izrečenom mjerom zadržavanja.
Omogućit će se češće tuširanje
– Situacija je dosta teška, to više što je zadarski zatvor s tri odjela i šetnicom od oko 300 četvornih metara predviđen za pritvor, a ne za dugoročno izdržavanje zatvorske kazne. Sada imamo, primjerice, zatvorenike koji će ovdje služiti kaznu do 2014. godine, a nemaju uvjete kao drugi zatvorenici u kaznionicama – kaže Skitarelić napomenuvši da je uprava zatvora, s ciljem poboljšavanja uvjeta boravka, odlučila od 1. lipnja uvesti tzv. ljetni režim. To konkretno znači da će se korištenje ventilacije i hlađenja omogućiti do jedan sat u noći, da je na prostoru za šetnju postavljena posuda s pitkom vodom i plastičnim čašama, a osim tih pogodnosti omogućit će se i češće tuširanje, mijenjanje posteljine te pranje odjeće.
– Zatvorenicima je inače dozvoljeno tuširanje jedanput tjedno, a posteljina se mijenja dvaput mjesečno. Zbog ljetnih vrućina, kako bi im poboljšali higijenske uvjete, tuširanje će biti moguće 2 do 3 puta tjedno, dok će se posteljina mijenjati svaki tjedan, odnosno četiri puta mjesečno – rekao je Skitarelić koji zbog odredbi zakona konkretna dva slučaja nije mogao komentirati, a niti osnovanost njihovih pritužbi.