Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Desno, desnije

31.05.2012. 22:00


Prebjeg, „zanatlija” i „Suzana” ovih dana muče novog šefa HDZ-a Tomislava Karamarka iza čije se mirne maske ipak naziru stranačke brige.
Puste su priče da političke osvete neće biti jer ona je zapravo očekivana, no kako će Karamarko odigrati da izbjegne raslojavanje i osipanje stranke, da se s desna ne počene bježati desnije i da dojučerašnje HDZ-ove veličine Šeks i Kosor (ne)osjetno smanji.
Josip Salapić, prvi čovjek osječkog HDZ-a shvatio je, izgleda, da neće baš biti u milosti novog šefa pa je, našavši se na političkom raskrižju, skrenuo desnije u HDSSB i ne osvrnuvši se dao petama vjetra u rastuću regionalnu stranku. Ostavio je dojučerašnje kolege i šokiranu Kosor, promijenivši u trenu nastup i skloniviši se ispod Glavaševe kabanice. Odlazak iz HDZ-a obrazložio je time da nije mogao gledati kako u stranci jedni drugima okreću leđa te je onda on okrenulo leđa cijeloj stranci?!
Ni na tome nije stao nego se stavio ona čelo moguće kolone prebjega, pozivajući HDZ-ovce da ga slijede. Za razliku od iznenađene Kosor, Karamarko je na Salpićevu promjenu dresa reagirao i previše mirno imajući, valjda, na umu da bi mu bučni HDSSB-ovci mogli odgovorili da nema pravo prigovora čovjek koji je u datom trenutku također okretao leđa – Tuđmanu, Mesiću, pa i Jadranki Kosor koja mu je i uručila stranačku iskaznicu. No, neozbiljno bi bilo s Karamarkove strane kada se uistinu ne bi zabrinuo nad izjavama da neki članovi HDZ-a pregovaraju oko desnijih transfera. Pravašica Tomašić kazala je da su se četiri HDZ-ovca kod nje raspitivala, a ona nije baš hvatana u laži. Dok se, izgleda, vrši brzo prestrojavanje na desnici, politički promet u samom HDZ-u odvija se usporeno. Treba „ugodno” smjestiti Šeksa i Kosor da su tu, da im se nije svetilo, a da je ipak njihova snaga svladana.
Tako se ovih dana, ignorirani Šeks opet spominje kao nezamjenjivi, nezaobilazni „zanatlija” kada su u pitanju saborska procedura i iskustvo. Istodobno je Karamarkov ton upravo takav da pokazuje koje je njegovo mjesto, utjecaj i snaga, a koja je uloga Šeksova.
Jadranka Kosor, koju je još u vrijeme predsjedničkih izbora, na kojima je bila kandidat HDZ-a, „Suzanom” prozvao bivši predsjednik Mesić u takvoj je političkoj fazi da joj to ime može i odgovarati jer nakon postignutog političkog vrhunca na čelu Vlade, sada oplakuje poraze. Izgubila je parlamentarne i unutarstranačke izbore, ni okrilje moćnog Šeksa je nije spasilo, iza navučenog osmijeha ne može sakriti ranjivost, razočaranost i izgubljenost jer za razliku od raznih Salapića ne može skrenuti desnije, a nije ni priznati saborski „zanatlija”. Teško će prihvati običnu sjedalicu, neizdrživo će je žuljati nakon ugodne predsjedničke fotelje, koja je zajedno s njezinom slikom, maknuta iz stranačkih prostorija. To je posve rječita simbolika!
Pred Karamarkom je težak zadatak već na početku jer, očito, mora (po)miriti „stare” i „nove” HDZ-ovce. Ako je pod izjavom da će kroatizirati HDZ mislio na desniji zaokret, zakasnio je barem što se Salapića tiče jer je on pronašao desnije, srcu milije i politički isplativije. Šeks, majstor svog zanata i Kosor, najveća gubitnica u HDZ-u, (ne)spremni su na milost Karamaka.