Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jadranka Kosor “gotova”, Vladimir Šeks još u igri

31.05.2012. 22:00
Jadranka Kosor “gotova”, Vladimir Šeks još u igri


Predsjedništvo HDZ-a danas će donijeti odluku o smjeni Jadranke Kosor s mjesta potpredsjednice Sabora, a jučer se još nije znala sudbina Vladimira Šeksa na istoj poziciji. Tijekom rasprave na sjednici predsjedništva iskristalizirat će se hoće li Šeks, koji je u srijedu razgovarao i s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, ipak zadržati svoju statusnu dužnost uz koju idu ured, tajnica, službeni auto… Karamarko je nakon sastanka sa Šeksom hvalio njegovo snalaženje u proceduralnim pitanjima i naglasio da s njim i dalje računa, ali činjenica je da sve više članova predsjedništva stranke misli da Šeks i Jadranka Kosor trebaju otići u paketu. Čak i neki među njima koji su neposredno nakon HDZ-ovog izbornog sabora smatrali da novo vodstvo ne smije biti revanšističko te da mora uzeti u obzir neosporne zasluge što ih je spomenuti dvojac imao za stranku i za Hrvatsku.
– Dugo sam vagao i došao do zaključka da je jedino logično da povučemo s dužnosti potpredsjednike Sabora i Jadranku i Šeksa. Naravno da su njih dvoje napravili i dobre stvari, međutim ne mogu više predstavljati HDZ. Razgovarao sam s puno naših članova na terenu i nikog nisam čuo da je rekao da oni trebaju ostati na tim položajima. Traže se novi ljudi prema kojima će se prepoznavati HDZ, ne žele više u prvoj saborskoj klupi gledati Jadranku i Šeksa, objasnio nam je svoj stav jedan član predsjedništva HDZ-a. On predlaže da se Kosor i Šeksa rasporedi na čelna mjesta nekih parlamentarnih odbora, kako ne bi izgledalo da ih se potpuno marginalizira.
Otkad je izabran za predsjednika, Karamarko je neprestano isticao da neće odlučivati sam nego da će to činiti predsjedništvo. Stoga će svakako morati uvažiti i mišljenja kontra zadržavanja Šeksa “najjačeg zanatlije” na dužnosti potpredsjednika. No, postoje u HDZ-u i procjene da bi Šeks, kako bi se spasio, mogao zaprijetiti Karamarku da bi u slučaju njegove smjene, Klub zastupnika mogao, nakon Josipa Salapića, ostati još bez kojeg člana izabranog u nekoj od slavonskih jedinica.
– Uopće ne treba isključivati mogućnost da je Salapić otišao u HDSSB u dogovoru sa Šeksom koji mu je bio politički mentor i glavni promotor u stranci. A u našem Klubu ima još zastupnika koji su jako vezani uz Šeksa, rekao nam je jedan HDZ-ovac.
Jučer se nije moglo doznati tko će zamijeniti jednog ili oba HDZ-ova potpredsjednika Sabora. Ali, pojedini članovi predsjedništva baratali su, primjerice, i s imenima Andreja Plenkovića i Domagoja Miloševića, kao ljudima na kojima počiva budućnost stranke. Božidar Kalmeta i Gordan Jandroković ranije su negirali da će biti potpredsjednici Sabora.