Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Lesar: Zelenaši zamijenili korupcionaše

31.05.2012. 22:00
Lesar: Zelenaši zamijenili korupcionaše


Podaci koji su ovih dana izašli u javnost dokaz su da samo mjerama štednje i velike presije Hrvatska ne može izići iz krize, kaže Lesar


Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar zatražio je jučer od premijera Zorana Milanovića da definira poteze Vlade do kraja mandata, te zbog pada kupovne moći zatražio prekid daljnje presije na smanjenje cijena rada i prihoda stanovništva.
– Vlada bi umjesto porezne nesigurnosti trebala fiksirati svoju poreznu politiku do kraja mandata. Osam godina imali smo vlast koju smo zvali korupcionaši, a ovu vlast možemo zvati zelenaši jer se ponašaju poput lihvara i zelenaša koji sve dugove naplaćuju od građana, rekao je Lesar. Dodao je da se minimalna plaća sa 39 posto prosječne brutto plaće smanjila na 36 posto zbog “glupe formule u Zakonu o minimalnoj plaći, te treba hitno intervenirati kako bi se Zakon izmjenio, a minimalna plaća povećala na 40 posto prosječne brutto plaće”.
– U Hrvatskoj je došlo do pada kupovne moći, a zbog toga i do pada domaće potražnje što je rezultiralo padom industrijske proizvodnje. Podaci koji su ovih dana izašli u javnost dokaz su da samo mjerama štednje i velike presije Hrvatska ne može izići iz krize. U prva četiri mjeseca ove godine došlo je do pada industrijske proizvodnje za 7,1 posto, a u travnju u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine za 9,4 posto. Tek sada se vidi prava slika kada se ne dopušta isplata plaća bez doprinosa, bez plaće je 83.431 osoba, rekao je Lesar na konferenciji za novinare u Saboru.
Predsjednik Laburista rekao je da je Međunarodna organizacija rada nedavno objavila obračun kupovne moći prosječnih plaća u 72 države u svijetu, te da za Hrvatsku taj podatak iznosi 1.756 dolara.
– Dakle prosječna plaća u Hrvatskoj kada se pretvori u kupovnu moć iznosi 1.756 dolara čime smo od europskih zemalja na dnu ljestvice, a od svjetskih na sredini, rekao je Lesar. On je naglasio da Hrvatskoj ulaskom u EU prijeti gubitak tržišta CEFTA-e na kojem ostvaruje 20 posto svog izvoza.
– Naši veliki proizvođači u velikoj tišini, ne vjerujući da će Vlada uspjeti promijeniti položaj Hrvatske, počeli su dio proizvodnje seliti u BiH i Srbiju. I to je jedan od razloga gubitka radnih mjesta u Hrvatskoj’, rekao je Lesar. Govoreći o JPP-u Lesar je rekao da gdje god je taj model dosad bio primjenjen “poharao je proračune lokalne samouprave poput tsunamija”.