Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Na Euro ne idemo samo sudjelovati

31.05.2012. 22:00
Na Euro ne idemo samo sudjelovati


Bilo bi bahato reći da idemo do kraja, ali nitko nam ne može uskratiti nadu – kaže Pletikosa


Među 23 igrača koje je izbornik Slaven Bilić prijavio za Euro, Stipe Pletikosa jedini se može pohvaliti da za hrvatsku A reprezentaciju nastupa već dva stoljeća. Naime, pouzdani je vratar uknjižio debi 10. veljače 1999. godine, na prijateljskoj utakmici s Danskom.
U međuvremenu je na svoj konto upisao okruglih devedeset nastupa u dresu s grbom HNS-a. Pletikosa bi vjerojatno već odavno probio “stotku” da nije bilo problema sa zdravljem. Uostalom, zbog ozljede je propustio Euro 2004. godine u Portugalu, a nakon toga nije branio u klubu, pa je mjesto u udarnoj postavi reprezentacije na dvije godine morao prepustiti Tomislavu Butini.
Danas je Pletikosa zdrav i spreman. U svom Rostovu je proglašen najboljim igračem sezone, a to više nego dovoljno govori o razini forme uoči odlaska na Euro s reprezentacijom.
– Iza mene je jako dobro razdoblje. Branio sam standardno u vrlo jakim utakmicama u Rusiji, tako da sam na pripreme stigao maksimalno spreman – kaže Pletikosa koji je zbog klupskih obaveza propustio prva dva tjedna priprema, u Čatežu i Rovinju. No, čim se priključio, dobio je precizne informacije o svemu što je propustio.
– Mislim da je utakmica s Estonijom u Puli pokazala da se radilo jako dobro. Tamo se vidjelo da svi igrači imaju impuls u mišićima, iako se igralo usred fizičkih priprema. Nije me bilo ovdje tijekom prva dva tjedna, ali momci su mi ispričali da se jako dobro radilo. Jedva čekam početak Eura, kao i svi igrači – dodaje splitska hobotnica.
Prema njegovom mišljenju, Hrvatska može dogurati daleko.
– Mislim da si moramo odrediti maksimalne ciljeve za Euro. Kada tako postaviš stvari, onda izvlačiš ono najbolje iz sebe. Najvažniji je početak s Irskom. Za razliku od zadnjeg Eura, imamo nekoliko novih igrača kojima ćemo mi, stariji, pomoći svojim iskustvom. Nadam se da ćemo svi ostati zdravi do te prve utakmice. Sigurno je da na Euro ne idemo pod olimpijskim geslom: Važno je sudjelovati. Tamo želimo postići najbolji mogući rezultat. Bilo bi bahato i arogantno reći da tamo idemo do kraja, ali nitko nam ne može uskratiti nadu da baš to možemo postići. Imamo kvalitetu i spremni smo dati sve jedan za drugoga – rezonira Pletikosa.
Uoči svakog velikog natjecanja proizvođači sportske opreme na tržište izbacuju prigodnu novu loptu. Za Euro u Poljskoj i Ukrajini osmišljen je model zvan “Tango 12”.
– Ruska liga igrana je s tom loptom i mogu reći da je odlična. Mislim da se ovoga puta golmani neće žaliti, kao prije prošlih velikih natjecanja. Malo je teža, ne leluja i ne bježi kod hvatanja. Stvarno su napravili odličnu loptu. No, to ne znači da se išlo na ruku golmanima. Ta lopta je i dalje jako brza i neugodna za braniti – tumači čuvar hrvatske mreže.
Za njega će promjenu predstavljati i novi gazda obrane, Vedran Ćorluka, koji je s desnog beka prebačen na stopera.
– Tu neće biti nikakvih problema, jer Čarli je uvijek bio odličan. Na toj je poziciji odigrao nekoliko utakmica, tu se vidjelo da se savršenodobro snalazi. Tehnički je odličan, a ima i potrebnu mirnoću. Osim toga, na terenu hoće podviknuti i rasporediti igrače, a to meni znatno olakšava posao. Čarli je stvarno odličan, zato mislim da je njegovo prebacivanje na stopera jako dobar potez – zaključuje Pletikosa.