Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na Novom Bokanjcu lovio Zadranin, a u lovištu kod Gračaca dvojica iz okolice

31.05.2012. 22:00
Na Novom Bokanjcu lovio Zadranin, a u lovištu kod Gračaca dvojica iz okolice


Zadranina su policajci uhvatili na djelu u srijedu oko 6.30 sati ujutro na predjelu Novog Bokanjca kad je s pripremljenim priborom i mamcem ulovio jednu pticu vrste – zelendur, a u srijedu navečer dvojicu je uhvatio lovočuvar lovišta na području Gračaca


Zadranin u dobi od 27 godina zaradio je kaznenu prijavu koja je proslijeđena nadležnom Državnom odvjetništvu zbog – protuzakonitog lova.
Naime, nakon okončanog kriminalističkog istraživanja, zadarski inspektori ovog našeg sugrađanina sumnjiče da je nezakonito lovio zaštićene vrste ptica.
Policajci su ga uhvatili na djelu u srijedu oko 6.30 sati ujutro na predjelu Novog Bokanjca kad je s pripremljenim priborom i mamcem ulovio jednu pticu vrste – zelendur (Vardun). S obzirom na to da je riječ o strogo zaštićenoj životinjskoj vrsti, oduzete su mu ptice i pribor te je o njegovom “ulovu” upoznat i inspektor zaštite prirode koji je preuzeo ptice.
Inače, na jednoj od internetskih stranica, a riječ je o stranici Društva za zaštitu i uzgoj ptica “Češljugar” iz Rijeke, može se pročitati kako je zelendur jedna od najuobičajenijih ptica koje obitavaju i žive vrlo blizu čovjeku uglavnom u parkovima i vrtovima. Može ih se primijetiti i u gradskim predgrađima, u drvoredima uz gradske prometnice, ali i na rubovima šuma i voćnjacima. Ove ptičice su duljine između 14 i 15 centimetara, a teže između 15 i 20 grama.
No, 27-godišnjak nije bio jedini koji je kazneno prijavljen zbog krivolova. I gračački su policajci nakon obavljenog kriminalističkog istraživanja napisali prijave dvojici muškaraca. Radi se o 49-godišnjaku i 61-godišnjaku iz okolice.
Njih je u srijedu navečer s lovačkim oružjem na području lovišta – Veliki urljaj na području Gračaca, uhvatio lovočuvar tog lovišta. Protiv obojice je podnesena kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu.