Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Namjerno uskraćivati djetetu pravo na oca duboko je amoralno i nepravedno

31.05.2012. 22:00
Namjerno uskraćivati djetetu pravo na oca duboko je amoralno i nepravedno


Mi potpisnici Deklaracije o početku i zaštiti ljudskog života protivimo se donošenju zakonskih propisa koji bi ozakonili ili dopustili bilo kakvu manipulaciju ljudskim životom, uključujući zamrzavanje embrija, njihovu selekciju, uništavanje, komercijalizaciju, doniranje, posvajanje, kao i zaustavljanje razvojnoga ciklusa ljudskog bića – dr. Poljaković


Prijedlog Zakona o medicinski potmognutoj oplodnji u suprotnosti je s Ustavom Republike Hrvatske, istaknuo je u svom uvodnom slovu doc.dr.sc. Ivan Poljaković, voditelj Centra za strane jezike Sveučilišta u Zadru na javnoj tribini.
– Mi potpisnici Deklaracije o početku i zaštiti ljudskog života protivimo se donošenju zakonskih propisa koji bi ozakonili ili dopustili bilo kakvu manipulaciju ljudskim životom, uključujući zamrzavanje embrija, njihovu selekciju, uništavanje, komercijalizaciju, doniranje, posvajanje, kao i zaustavljanje razvojnoga ciklusa ljudskog bića kako bi u jednom trenutku ono moglo biti zloupotrebljeno, odbačeno i uništeno. Protivimo se i tome da se ženama bez partnera dopusti pristup medicinski pomognutoj oplodnji jer se time djetetu namjerno uskraćuje otac te tražimo da svi odgovorni za donošenje odluka i zakona u RH poštuju temeljno ljudsko pravo na život i dostojanstvo ljudskoga bića tijekom svih stadija njegova razvitka od začeća do prirodne smrti te prava djeteta prije i poslije njegova rođenja. Trebalo bi da se u zdravstveni sustav RH integriraju prirodne metode prokreacije poput FertilityCare sustava skrbi o plodnosti i NaPro liječenja koje prepoznaju i liječe uzroke neplodnosti vodeći računa o zdravlju žene i muškaraca, ali i o moralnim i etičkim dimenzijama prokreacije, te da se iz državnog proračuna financira edukacija liječnika, zdravstvenih djelatnika i stručnih suradnika za provedbu tih metoda. Naime, radi se o povredi ljudskih prava djeteta, jer poznato je da je zametak ljudsko biće u najranijoj i najranjivijoj fazi razvoja. Ovom znanstveno neprijepornom činjenicom i na ljudski zametak se odnosi čl. 21. St. 1. Ustava RH koji glasi da svako ljudsko biće ima pravo na život. Pa zar se zamrzavanjem zametaka i njihovim uništavanjem probirom s različitih odnosa ne krši Ustavom zajamčeno pravo na život?, kaže Poljaković.
Država treba poticati, štititi i obvezivati oba roditelja da zajedno odgajaju i podižu svoju djecu. Za dijete je najbolje i najkvalitetnije da raste u obitelji uz oba roditelja majke i oca, a zadatak države je da štiti i promiče ono što je najbolje za dijete, a ne no što je nečija želja nauštrb dobrobiti djeteta. Namjerno uskraćivati djetetu pravo na oca u sebi je duboko amoralno i nepravedno, jer dijete ima pravo da o njemu skrbe i majka i otac od samog početka njegova postojanja, kazao je na kraju svog izlaganja prof. Poljaković.


Kršenje prava ljudskog embrija




Prof. Poljaković posebno ističe znanstvenu činjenicu da život ljudskog bića počinje začećem, nastankom zigote u trenutku oplodnje jajne stanice spermijem, a koja ima jedinstveni genetski kontinuitet i identitet nastaloga ljudskog bića, jer se i sama individualnost ljudskog bića očituje kontinuirano u svim stadijama razvitka, počevši od zigote, preko embrija, fetusa, novorođenčeta, dojenčeta, djeteta, ljudskog bića u odrasloj i starijoj životnoj dobi. Poznata je činjenica da je svaki stadij razvitka određen prethodnim te su svi stadiji podložni biološkim i duševnim preoblikovanjima, što znači da se izvorni identitet ljudskog bića, određen u trenutku oplodnje jajna stanice spermijem, odnosno u trenutku začeća nikada ne mijenja. Kršenje prava ljudskoga embrija predstavlja kršenja temeljnog prava svake ljudske osobe a to je pravo na život.