Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Skuplje prema otocima!

31.05.2012. 22:00
Skuplje prema otocima!


Tako u nizu svakodnevnih poskupljenja od danas poskupljuju i brodske putne karte, a kažu prijevoznici kako to nije drastično poskupljenje “jer je isto kao i prošloga ljeta”! Tako, primjerice, jedna putna karta od Zadra do Preka stoji 18 kuna, a dosad je bila 15 kuna


Od danas se, kako je to poznato, na hrvatske otoke putuje po ljetnom plovidbenom redu, pa tako ima izmjena u satnicama polazaka i dolazaka i za zadarske otoke.
Naime, državna Agencija za obalni linijski pomorski promet objavila je ovaj novi, odnosno ljetni red plovidbe koji je dio cjelogodišnjeg reda plovidbe, kako to odnedavno funkcionira po sistemu da se radi o istome redu plovidbe za cijelu godinu, samo u ljetnim ili zimskim dijelovima.
Ljetne i zimske cijene
Što je, naravno, isto što je bilo i prije. No, nisu i iste cijene, jer se i one odnose na ljetne ili zimske. Tako u nizu svakodnevnih poskupljenja od danas poskupljuju i brodske putne karte, a kažu prijevoznici kako to nije drastično poskupljenje “jer je isto kao i prošloga ljeta”! Tako, primjerice, jedna putna karta od Zadra do Preka stoji 18 kuna, a dosad je bila 15 kuna. Karta za otočane, one koji žive na otoku Ugljanu, stoji 8 kuna i nije promijenjena u odnosu na zimsku. Prijevoz auta od Zadra do Preka dosad je stajao 86 kuna, a od danas će se plaćati 103 kune. No, otočani s ugljanskom adresom plaćaju 50 kuna. Slični povećani iznosi odnose se i na ostale linije sa zadarskim otocima. Satnice se uglavnom nisu mijenjale u odnosu na one koje su važile prošle ljetne sezone, ali su izmijenjene u odnosu na dosadašnje, zimske.
Na primjer, trajekti za Iž i Ravu dosad su utorkom iz Zadra polazili u 11, a odsad će u 10 sati. Ili primjer za Ist, Olib, Silbu, Premudu, Mali Lošinj, ponedjeljkom i petkom će iz Zadra polaziti u 9, umjesto što je dosad polazio u 11 sati. Također važan je podatak da će trajekt za ovu liniju polaziti iz luke Gaženica. Recimo i primjer linije 433 Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Molat – Ist, koja će ljeti biti češća i polazit će ponedjeljkom, petkom, srijedom i subotom u 11, a utorkom i četvrtkom u podne. Srijedom će pristajati i u Zapuntel.
Brzobrodske linije
Ima promjena i na brzobrodskim linijama, koje od danas plove po ljetnoj satnici. Katamaran “Paula” će prema Zverincu s usputnim lukama polaziti u 15, umjesto dosad u 14.15 sati, petkom u 16.30, a promjena ima i nedjeljom, kada iz Zverinca za Zadar polazi sat kasnije nego dosad, u 18 sati. Isti katamaran ima ponešto promijenjenu satnicu i za Iž i Ravu, pa radnim danom iz Zadra polazi u 11 umjesto dosad u 10.30 sati. I na ovim linijama se mijenjaju cijene, isto kao i na onoj Mia-tradea za Silbu i ostale udaljene otoke te i na Jadrolinijinim katamaranima za Ist ili Sali.
Za Iž, primjerice, od sada se plaća putna karta 24 kune, a dosad se plaćala 20 kuna. Tzv. otočne cijene se kod ovoga prijevoznika ne mijenjaju.
Neki su prijevoznici tiskali nove, ljetne plovidbene redove poput tvrtke G&V line i dostupni su na njihovim šalterima, Državna tvrtka Jadrolinija to još nije učinila, ali novosti se mogu pronaći na internetskoj stranici Agencije za obalni pomorski promet.