Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Turudić zgrožen pokušajem Mađara da utječu na sud

31.05.2012. 22:00
Turudić zgrožen pokušajem Mađara da utječu na sud


Izražavam ogorčenje načinom komunikacije Ine sa sudskim vijećem. Pismo je svojevrsna analiza iskaza svjedoka. Poslano je sudu, koji nije stranka u postupku, a nitko ga nije ni tražio, naglasio je Ivan Turudić


Ogorčen sam tim posve neprimjerenim i nedopustivim pokušajem pritiska na sud, izjavio je jučer u sudnici Ivan Turudić, predsjednik sudskoga vijeća na suđenju Ivi Sanaderu za afere Ina i Hypo, najavljujući da će sud “vratiti pošiljatelju” pismo MOL-ovih članova Nadzornog odbora Ine, kojim su nastojali opovrgnuti sudska svjedočenja hrvatskih članova NO i Upravnog odbora nacionalne naftne kompanije.
Pokušaj demantija
“To pismo svojevrsna je analiza iskaza svjedoka. Poslano je sudu, koji nije stranka u postupku, a nitko ga nije ni tražio. U parlamentarnoj demokraciji to je neprimjeren i nedopustiv pokušaj pritiska na sud. Izražavam ogorčenje načinom komunikacije Ine sa sudskim vijećem”, kazao je Turudić na početku jučerašnjeg ročišta. Kontroverzno je pismo, podsjetimo, izazvalo i nesuglasice na prošlotjednoj sjednici NO Ine, jer su hrvatski članovi toga tijela napustili sastanak nakon što su MOL-ovi članovi predložili da NO raspravi o tome pismu. MOL-ovi članovi u tome su dokumentu pokušali demantirati svjedočenja hrvatskih članova uprave i NO Ine u dosadašnjem tijeku postupka protiv Sanadera za Inu.
U nastavku ročišta svjedočio je umirovljenik Vinko Šunde, poznanik tajnovitoga posrednika Eugena Laxe, kojemu je Hypo banka 1995. navodno isplatila proviziju za kredit Hrvatskoj, a USKOK tvrdi kako je to bio novac namijenjen Ivi Sanaderu. Šunde je ispričao da je Laxu upoznao jer je vodio udrugu zainteresiranih za povrat nacionaliziranih nekretnina, a Laxa, koji je živio u Brazilu, želio je tražiti nekoliko nekretnina u Zagrebu oduzetih njegovoj obitelji. Šunde je posvjedočio kako je Laxa početkom devedesetih “vlastiti odvjetnički ured u Sao Paolu ustupio Hrvatskoj za konzularni ured”, ali se s vremenom razočarao u hrvatsku vlast, jer je shvatio da svoje nekretnine neće dobiti natrag.
Nervoza u sudnici
Šunde se s Laxom sastao četiri puta, dvaput u zagrebačkom hotelu Intercontinental, te dvaput u svojem domu u Zagrebu. “Pamtim ga kao čestita čovjeka, i ne bih rekao da bi se uplitao u sumnjive poslove sa sumnjivim ljudima”, ogovorio je na pitanje je li mu Laxa ikada govorio o poslu s Hypo bankom.
Dosta nervoze u sudnici izazvalo je svjedočenje sudske prevoditeljice s njemačkoga Vesne Ivančević Ježek, koju je obrana pozvala samo da je pita znači li prijevod jedne rečenice da je primatelj provizije Eugen Laxa. No sudac je zabranio odgovor, tvrdeći da to ne može kazati prevoditeljica, nego da će o tome odlučiti sud. Nakon stanke i rasprave Sanaderove obrane i suca Turudića, prevoditeljica je ipak potvrdila da ono što je prevela za nju znači da je Laxa primio proviziju.
Suđenje se nastavlja 14. lipnja svjedočenjem bivše predsjednice uprave Janafa Vesne Trnokop Tante i bivše državne tajnice ministarstva gospodarstva Nataše Vujec.


Sanadera nasmijale uvrede na račun HDZ-a




Optuženi Ivo Sanader nije krio smijeh kada je svjedok Šunde izjavio da je Eugen Laxa tadašnju hrvatsku vlast, u kojoj je Sanader bio visokim dužnosnikom, smatrao “bandom koja će uništiti Hrvatsku, što se i dogodilo”. Ne štedeći teških riječi, Šunde je prepričavao navodna Laxina uvjerenja da je Tuđmanova vlast bila “razbojnička družina”, te da je Laxa o njoj govorio “s prezirom i gnušanjem”. “Prezirao je hrvatske političare”, tvrdio je Šunde. Sve su te izjave Sanadera, sudeći po njegovome smijehu, sjajno zabavljale.