Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Vrsima niknuo kaubojski grad

31.05.2012. 22:00
U Vrsima niknuo kaubojski grad


Impresivno kaubojsko zdanje raspolaže salunom, hotelom, zatvorom u kojemu je već jedan zatvorenik, uredom šerifa, bankom, konjušnicom sa četiri konja, terenom za jahanje, muzejom antikvarijatom…


Od pamtivijeka se zna kako su mještani Vrsi bili i ostali nadaleko čuveni majstori i graditelji. Pojedinci među njima oduševljavali su svojim majstorijama. Takvo nešto dogodilo se ovih dana na lokalitetu Kovačinova stanina u Vrsima u smjeru Poljica, na kojem je na površini od 18.000 metara četvornih niknuo kaubojski grad identičan onima s američkog Divljeg zapada pod nazivom Bufalo Bill City Vrsi.
Nesvakidašnje zdanje
Građevinu punu mašte i vrijednu divljenja osmislila je te u nju investirala pozamašna financijska sredstva mlada Vršanka Ivanica Bukva koja se nakon 18 godina provedenih u Italiji, a kratko vrijeme i u Americi, vratila u rodne Vrsi. U stvaranju ovog jedinstvenog seoskog gospodarstva na ovim prostorima dobrovoljnim radom su joj se pridružili braća, sestre, rođaci i prijatelji, njih ukupno 50-ak, naravno sve pod budnim okom najstarijeg člana obitelji majke Dragice. Građevina sa svim pratećim sadržajima gradila se punih pet mjeseci i u nju je ugrađeno ličkih greda i daske oko 95 kubika, a sve skupa, kako doznajemo, zakovano je s oko 20.000 čavala.
Premda je svečano otvaranje najavljeno za subotu 9. lipnja s početkom u 17 sati, vlasnici i domaćini kaubojskog grada ne mogu odoljeti sve većem broju znatiželjnika koji iz dana u dan u sve većem broju pohode ovo lijepo i nesvakidašnje zdanje. Tako su, ne mogavši se oduprijeti zamolbama jedne strane turističke agencije, prošle nedjelje ugostili tri puna autobusa stranih gostiju iz Austrije, Njemačke i Brazila. Gosti su bili očarani sa svim što su vidjeli i doživjeli. Impresivno kaubojsko zdanje raspolaže salunom, hotelom, zatvorom u kojemu je već jedan zatvorenik, uredom šerifa, bankom, konjušnicom sa četiri konja, terenom za jahanje, muzejom antikvarijatom u kojemu posebno mjesto zauzima tzv. žrvanj, nekadašnji ručni mlin na kojemu se obavljala meljava žita, pšenice i kukuruza te sa zasigurno jedinstvenim muzejom proizvođača Coca-Cole u Hrvatskoj.
U njemu je izloženo oko 320 raznih primjeraka. Posebnu pozornost među njima plijeni replika prvog automobila ove tvrtke iz 30-ih godina prošlog stoljeća te dva hladnjaka iz 1959. i 1960. godine. Objekt se napaja strujom iz solarnih ploča, dok se voda za piće koristi iz jezera i prirodnog izvora. Nadalje, u namjeri da budućim korisnicima i posjetiteljima serviraju uz ostala jela i pića autohtonu domaću vršku hranu, vlasnici su malo dalje od objekta osmislili ekovrt u kojemu će gosti moći sami po svojoj želji ubirati plodove.
Zapošljavanje deset djelatnika
Teško je nabrojiti i sve ostalo čime su radišni članovi obitelji Bukva obogatili i ukrasili ovo novo zdanje, ali svakako da se ne može proći, a da se ne zapaze kaubojska kočija, top, zastava, konjska sedla…
Kako nam je kazala sretna i zadovoljna mlada vlasnica Ivanica Bukva, ako im posao krene kako su zamislili, a po onome što se već sada može vidjeti i čuti nema razloga da ne krene, u kaubojskom gradu te u susjednom Karting centru, s daleko najboljom automobilskom stazom na potezu od Rijeke do Dubrovnika, koji je prije tri godine izgradio njezin brat Nenad, posao će u ovom obiteljskom seoskom gospodarstvu pronaći deset djelatnika, što nije mala stvar u ovo doba krize, štednje i recesije.
 – Gostima, a posebno djeci na raspolaganju će biti zanimljive igre poput bacanja kaubojskog lasa, bacanje potkove, gađanje lukom i strijelom i tome slično. Svakako da će biti zanimljivi i dvoboji koji će se događati svakog dana točno u podne slično onome iz filma ‘Obračun kod O.K. korala’. Sve ovo bit će popraćeno živom kaubojskom glazbom i plesom kao i sadašnjom elektronskom glazbom naših DJ-a. U vrijeme zime planiramo biti također otvoreni. Kanimo priređivati dječje rođendane pa čak i vjenčanja jer za to imamo sve uvjete. Samo ovdje na terasi na kojoj se upravo nalazimo možemo ugostiti oko 180 osoba, kaže Ivanica.
Na kraju ističe da imaju još puno planova vezanih za ovaj projekt te ne propušta priliku zahvaliti se svima koji su im na bilo koji način izišli u susret, a posebno njihovim Vršanima koji u velikom broju s velikom naklonošću gledaju na sve ovo što su kroz proteklih pet mjeseci učinili na lokalitetu Kovačinova stanina u blizini Vrsi.