Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Europa ne štedi na dobrim hrvatskim projektima

Autor: Ljiljana Jurjević

31.05.2013. 22:00
Europa ne štedi na dobrim hrvatskim projektima

Foto: Zvonko KUCELIN



U konkurenciji više od 150 projektnih prijedloga prijavljenih na 2. poziv za prikupljanje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava unutar IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013., zatvoren 5. prosinca 2011. godine, projekt »Zeleni otoci« odabran je za sufinanciranje i time ušao u 15% projekata koji su odabrani za sufinanciranje sredstvima Europske unije. Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije Natura Jadera.
Projekt »Zeleni otoci« prezentiran je jučer u Maloj vijećnici Doma županije, a o projektu su govorili ravnatelj Javne ustanove Natura Jadera Mirko Đinđić i voditelj projekta Lovro Jurišić.
– S današnjim danom započinje implementacija projekta »Zeleni otoci« zajedno s našim prekograničnim partnerima gradovima Bihaćem i Bosanskom Krupom. Dana 17. svibnja 2013. godine potpisan je posljednji od dva Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti 523.417,49 eura. (jedan za aktivnosti na području Republike Hrvatske, a drugi za aktivnosti na području Bosne i Hercegovine). Provedba projekta započela je 18. svibnja 2013. godine. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti na području Republike Hrvatske vrijedan je 313.939,95 eura, a bit će proveden u suradnji triju partnerskih organizacija: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije Natura Jadera, Zadarska županija i Grad Zadar, kazao je Đinđić.
U sklopu projekta, dakle što se tiče Zadarske županije je revitalizacija i obnova Parka Vladimira Nazora, zaštićenog područja veličine oko četiri hektara. Projekt je dobio naziv »Zeleni otoci« upravo zbog toga što je park omeđen morskim kanalom, a u BiH područje koje ulazi u projekt, također je omeđen riječnim kanalima. Ideja je potekla od zadarskih »Nasada«, koji su sve to zajedno s Natura Jaderom uobličili u jedan projekt koji je uspješno nakon toga apliciran prema fondovima Europske unije.
– U Perivoju Vladimira Nazora uskoro će uslijediti građevinski radovi u sklopu kojih će obnoviti pješačke staze, obnovit će se skaline, pa oborinske vode više neće teći preko tih skalina čime su se godinama urušavale, nego će se napraviti kvalitetan sustav odvodnje oborinskih voda. U sklopu parka niknut će lijepo dječje igralište sa svim sadržajima, ljuljačkama, klackalicama itd. Postojeća fontana u perivoju će se obnoviti i uljepšati, napravit će se hidrant, površine će se navodnjavati, bit će tu i dva sportska vježbališta, kazao je voditelj projekta Lovro Jurišić.