Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ispit zrelosti

Autor: Željana Gardijan

31.05.2013. 22:00


Na ispitu zrelosti ovih su dana maturanti, ali i svi oni koji na bilo koji način imaju prste u državnoj maturi. To znači i nastavnici i roditelji maturanata te, osim Agencije za vanjsko vrednovanje i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, indirektno i Mrsićevo Ministarstvo rada koje u svađi sa sindikatima dovodi u pitanje provođenje ovog “maratonskog” ispita znanja.
Opet svjedočimo upravo nezrelim, a u konačnici i besplodnim nadmudrivanjima i istjerivanjima pravde oko u hodu počinjenih grijeha vezanih uz taj “sveti” ispit u čije mjerenje znanja nije dopušteno sumnjati.
No malo tko ozbiljno promišlja o tome što proživljavaju maturanti kao oni koji se kako najbolje znaju i umiju moraju obračunati s pitanjima čuvanim kao državna tajna, naknadno smišljenim i složenim kako bi svi skupa nakon ocjenjivanja kroz četiri godine školovanja ponovno još jednom provjerili koliko (ne)znaju oni pa i njihovi nastavnici?!
Je li struka namećući ispite dovoljno uzela u obzir činjenicu da se teško može izbjeći taj famozni veliki stres, iz prostog razloga što maturantima svi odreda, roditelji, nastavnici, Ministarstvo, cijeli obrazovni sustav sustavno “peru mozak”, nažalost, neumoljivom istinom da o tih nekoliko ispita u tih nekoliko ispitnih dana ovisi njihova budućnost?
Toliko o humanizaciji škole u kojoj se samo loše eksperimentira na način da se ponovno ignorira suština obrazovanja, a to je ne isključivo i jedino stjecanje znanja i memoriranje činjenica koje će kao takve brzo ispariti, nego nauk zdravog rasuđivanja i zaključivanja. Teško bi se moglo reći da hrvatski školski sustav ide u tom smjeru. I malo će učenika iskreno reći da voli takvu školu. Da se ne govori o tome koliko su nastavnici nezadovoljni svojim statusom i s koliko stresa i oni očekuju rezultate državne mature, koji bi mogli ukazati i da oni nisu dobro radili.
Umjesto obrazovnih reformi koje bi motivirale i učenike i nastavnike svake se godine diže prašina oko toga jesu li pitanja na državnoj maturi teška, nejasna, kako se bodovalo, kako se ocjenjivao esej, kako su se zamijenili paketi s ispitima. Učenicima se smanjuje stres ukidanjem ocjena na polugodištu, a onda ih se “tresne” ovakvom državnom maturom.
Maturanti imaju priliku biti buntovnici jer osjećaju da se s njima poigrava. U zemlji koja im nudi tek “žablju perspektivu”, stresa i škole im je preko glave pa kada još iznad njihovih glava zafijuču koplja Vlade i sindikata, koji se ne mogu dogovoriti oko materijalnih prava zaposlenih u školstvu, svega im je dosta. Takve mature i takve torture.
Na engleski ispitni dan, 5. lipnja, najavljen je, naime, štrajk državnih i javnih službi što bi značilo i krah državne mature. Zna to Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama pa im državna matura dođe kao savršeno dobra ucjena.
Za razliku od maturanata koji se, ipak stoički bore proći svoj ispit zrelosti, svi ostali, na društvenom ispitu zrelosti – su pali.