Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U svibnju palo oko 140 litara kiše po četvornom metru!

Autor: Minja Gugić

31.05.2013. 22:00
U svibnju palo oko 140 litara kiše po četvornom metru!

Foto: Zvonko KUCELIN



Kiša, kiša i kiša… Čak i oni najstariji Zadrani komentiraju kako ne pamte ovakvog svibnja, ne samo zbog nevjerojatno tmurnog i kišovitog, već i prohladnog vremena u kojem temperatura zraka nikako da dostigne barem “lijepih” i ugodnih 20 stupnjeva Celzijusovih.
Željko Kraljev, dežurni meteorolog u zadarskoj Meteorološkoj postaji na Puntamici jučer je rekao kako je od petka u 7 do subote u 7 sati ujutro, palo čak 25 litara kiše po metru četvornom, a od petka navečer i iznenadnog jačeg pljuska oko 20 sati do subote oko 8 sati ujutro pala je 21 litra kiše po četvornom metru.
– U pravu su svi oni koji kažu kako ne pamte ovakav svibanj jer je, što se vremenskih prilika, odnosno neprilika tiče, doista ekstreman. Naime, prosječno bi godišnje u svibnju znalo pasti oko 65 litara kiše po četvornom metru, a mi smo dakle prošli mjesec daleko premašili prosjek i palo nam je sveukupno oko 140 litara kiše po metru četvornom. Što se pak, tiče temperature mora, ona je unatoč hladnijem zraku ostala u granicama prosjeka za svibanj, a to je nekih 18-ak stupnjeva – pojasnio je meteorolog Željko Kraljev.
Zbog te goleme količine vode i zadarski su vatrogasci imali posla. Doduše, srećom ne puno, ali ipak morali su intervenirati u petak navečer oko 22 sata jer je uslijed jačeg vjetra i kiše na prometnicu u mjestu Crno palo stablo. Vatrogasci su ga ispilili i uklonili s ceste kako se ne bi dogodilo kakvo zlo. Nekih 20-ak minuta nakon ponoći u subotu, jedan je Zadranin zvao u pomoć vatrogasce jer je ostao blokiran u vožnji u podvožnjaku u Biogradu. Iz vode su ga uspješno izvukli nakon svega par minuta.
Zabilježena je još jedna vatrogasna intervencija koja nije imala veze s vodom, već doista s vatrom. Naime, oko 22.40 sati dežurnim je vatrogascima stigao poziv kako gori kamp kućica u mjestu Vir na istoimenom otoku. Zajedničkim su snagama požar ugasili zadarski i vatrogasci virskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva.