Pravila dida Ive, kuhinja bake Kate

Slika korisnika admin
Autor: 

Jedna od najpriznatijih svjetskih dijeta je sredozemna kuhinja.

Djelić hrvatske sredozemne kuhinje sadržavala je i kuhinja moje bake Kate. Za zajutrak najčešće bi pripremala ovčje mlijeko ili čaj s marmeladom od šipaka, magunja ili smokava.

Rani objed započeo bi uz riblju, kokošju ili povrtnu juhu od zelja broskve, mrkve sa sredozemnim aromatičnim biljem.

Od glavnih jela, ovisno o sezoni, na stolu se moglo naći pašte fažola sa suhom prajčevinom, zatim pašte i ripe s lešim mesom ili pomidorima, sočivo (bob, slanutak, leća, grah sikirica) s krumpirom, ribom i obarenim sezonskim povrćem.

Od slatkoga: fritule, palačinke, hroštule, rožate, za blagdane mramorni kolači, štrudle i pite.

Radilo se i popodne do navečer.

Užina s malo mendula, suhih smokava uz krišku sira.

Lešo ovčje meso, pečena janjetina i kokošice spremali su se samo u zapovidane blagdane.

Lakša večera, ako nije nešto ostalo od obida, kompot od šljiva ili smokava, skuta, sir, svježe povrće i krumpir.

Od salata svježa ricava, žutenica i riga.

Dok se radilo pila se bevanda, a u blagdane cilo vino.

Za jelom, držalo se šest zlatnih pravila dida Ive:

- nikad se nasititi do kraja, prestaj isti kad ti je najbolje

- svakog dana poji pijat sočiva (mahunarki)

- uvik ostavi malo u pijatu

- ne isti izvan pašta (dnevni obrok)

- udili malo hrane potrebitom susidu

- zahvali Bogu na ilu i piću.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno