Grad mafije, kriminala i nasmijanih ljudi

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Prvi susret s gradom kao što je Napulj odmah ostavlja dojam. Po izlasku sa željezničke stanice pred Piazzu Garibaldi stupate u svijet  mnoštva  uličnih prodavača razno raznih tričarija i vreve turista, kako to i dolikuje  jednom od najpoznatijih talijanskih gradova i turističkih meka. 

Napulj je glavni grad talijanske pokrajine Kampanije i najveći grad  južne Italije s oko miljun stanovnika, te je treći po veličini u Italiji poslije  Rima i Milana.

Povijesno središte Napulja uvršteno je 1995. godine na UNESCO-ov  popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Štih Mediterana

Prije dolaska u Napulj mnogo ljudi upozoravalo me da se pazim krađe,  kriminala i gdje se krećem jer je ovaj talijanski grad na dosta lošem glasu.  Poznat je u svijetu po kulturi, glazbi, pizzi Margheriti i - kriminalnoj organizaciji Camora koja broji više od sedam tisuća članova.

Šetnja glavnim ulicama  i mnogobrojnim trgovima  poprilično je sigurna dok se zalazak 'dublje' u male uličice ne preporučuje turistima. Moram priznati da su moja iskustva s Napuljom drugačija. Imao sam priliku  upoznati starijeg Napolitanca  koji me proveo ulicama malo van turističke zone. Uske, napučene ulice s mnoštvom tiramola, pune cvijeća,  balkoni jedan do drugog, Napolitanci koji sjede ispred svojih ulaza...  Grad snažno odiše Mediteranom, potpuno nenalik na bilo koji od gradova što sam ih do sada imao priliku vidjeti.

Vožnja i promet u Napulju priča su za sebe. Talijani su poznati po ludoj vožnji i nepoštivanju pravila na cesti, što sam na osjetio i u Rimu. No,  na sjeveru Italije još možete i očekivati da će vas netko pustiti na  pješačkom prijelazu, dok je u Napulju to nemoguća misija. Svi voze kao  da im je posljednja vožnja, semafor je tu, kako se čini, samo zato jer je to  propisano, a nitko ni ne pomišlja zaustaviti se na crvenom. Najviše čudi  što su policajci na svakom glavnom križanju i mirno gledaju vožnju svojih sugrađana ništa ne poduzimajući.

U svijetu Camore

Što se tiče hrane i pića, cijena su bile poprilično ugodno iznenađenje u  odnosu na druge gradove u Italiji. Pizza je zaista fantastična. Usluge ugostitelja u cijelom gradu su odlične, svi su spremni pomoći i uputiti vas na  pravo mjesto.

Napolitanci su vrlo susretljivi ljudi, nasmijani i uvijek spremni za šalu.  Dok sam šetao ulicama gdje živi, "radi" i djeluje čuvena Camora očekivao sam možda i neugodne situacije jer sam izgledao poput svakog turista: aparat  oko vrata i torba na leđima. Dogodilo se sasvim suprotno,  veseli Napolitanci oduševljeno su mi pozirali pred aparatom.

Napulj je grad koji vam pruža pravi južnjački ugođaj. Predivan, neobičan i zanimljiv.

Najpoznatija izreka vezana za Napulj  kaže: "Vedi Napoli e poi muori!"  ("Kad vidiš Napulj, onda možeš umrijeti!"). Možda je izreka ipak malo  prejaka, ali Napulj svakako preporučujem svima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno