Radnici Maraske čekaju zaostatke i kolektivne ugovore

Slika korisnika admin

Prošla su više od tri mjeseca otkako su radnici Maraske započeli pregovore s Upravom tvrtke, no kolektivne ugovore još nisu dobili. Kada smo o ovom problemu pisali u veljači, predstavnici sindikata već su obavili više rundi pregovora s Upravom, međutim, ovih su dana zatražili novi sastanak jer se oko sklapanja ugovora još ništa nije postiglo.

Imajući razumijevanja za novu upravu koja je prošle godine preuzela Marasku, radnici su im dali dovoljno vremena kako bi na najbolji način riješili problem kolektivnih ugovora. Imali su tada tri zahtjeva koje je na sastanku s predsjednikom Uprave Stipom Bevandom iznio potpredsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) i regionalni povjerenik za Dalmaciju, Ivica Blažević. Prvi je bio da ih poslodavac informira o stanju u poduzeću, i to sa gospodarskog i socijalnog položaja radnika, te o budućnosti poduzeća. Drugi im je zahtjev bio zaustavljanje smanjenja plaća, i treći, sklapanje kolektivnih ugovora.

Blažević je rekao kako su u razgovorima s Upravom naišli na razumijevanje, no problem su bile plaće koje su se i dalje smanjivale. O trenutnoj situaciji u Marasci razgovarali smo s glavnim sindikalnim povjerenikom Maraske, Marinom Buljatom. Prije tri mjeseca najavio je kako se nadaju dogovoru s Upravom, o čemu danas kaže:

- Situacija je puno bolja što se tiče prodaje, zadnjih je mjeseci porasla, ali u vezi plaća ništa se nije riješilo. Zato smo zatražili novi sastanak s Upravom jer želimo da nam se konačno kaže kada ćemo dobiti kolektivne ugovore i hoće li nam vratiti dio plaća koje su smanjivane. Riječ je o 15 do 20 posto koliko su nam uzimali mjesečno od plaća, a u pregovorima sa sindikatima je bilo rečeno kako će taj dio vratiti kada proizvodnja krene nabolje. Kako vidimo da su se počele događati neke pozitivne stvari i prodaja je porasla, nadamo se da će se to odraziti i na naše plaće, jer kakva nam korist od povećanje prodaje ako su nam plaće iste. I to smanjene - kaže Buljat.

Dodaje kako su zadnji sastanak s Upravom održali prije mjesec dana, a na njemu su bili predstavnici sindikata i radničkog vijeća. Novi sastanak ovog tjedna trebao bi donijeti konačan dogovor, pa se radnici nadaju kako će zaključiti i priču s plaćama i kolektivnim ugovorima.

- Dosad smo nailazili na razumijevanje kod predsjednika Uprave Stipe Bevande, međutim, bilo bi puno lakše kada bi se stvari brže odvijale. S ovako smanjenim plaćama svaki nam je dan kao godina i zato očekujemo da se taj problem što prije riješi. Na zadnjem nam je sastanku rečeno da od povratka na stare iznose zasad nema ništa i da bi to moglo biti oko Nove godine. Puno nam je to čekati, pogotovo sada kada smo zbog povećanja proizvodnje primili nove ljude - pojašnjava glavni sindikalni povjerenik Maraske.

Zbog povećane prodaje, osobito svjetski poznatih alkoholnih pića, poput Maraschina, Maraska je svake godine zapošljavala i sezonsku radnu snagu. Buljat kaže kako su nedavno zaposlili 20 ljudi, što im je svima drago jer kazuje da se tvrtka doista kreće u dobrom pravcu.

- Zato bi bio red da se to odrazi i na radnike. Želimo da nam nadoknade oduzeto, a što se tiče kolektivnih ugovora, nadam se da bismo i njih mogli uskoro potpisati. Sjednemo li s Upravom ovaj tjedan kako je dogovoreno, ugovore bismo mogli imati već za tjedan, dva. Naravno, ako se dogovorimo, a ja se iskreno nadam da ovoga puta hoćemo - poručuje Buljat.

U prilog tome ide i nedavna izjava predsjednika Uprave, Stipe Bevande, koji je potvrdio kako je Maraska u 2014. poslovala bolje nego prethodne godine. Najavio je blagi rast prometa na domaćem tržištu i "ozbiljni iskorak u izvozu", ali i nove proizvodne linije. Iz svega bi se dalo zaključiti kako više nema opravdanja za smanjenje plaća i odgodu isplate zaostataka koji su im oduzeti "dok se situacija u tvrtki ne popravi".

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno