Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Direktorica Ana Baričić: Dokazati dosljednost proizvoda nije nam bio problem, najveći izazov je zahtjevna administracija

01.06.2018. 07:12
Direktorica Ana Baričić: Dokazati dosljednost proizvoda nije nam bio problem, najveći izazov je zahtjevna administracija


Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao nadležno tijelo za provedbu natječaja Europskog fonda za regionalni razvoj u kategoriji malog i srednjeg poduzetništva, prije godinu dana otvorilo je natječaj raspisan u cilju potpore stvaranja kapaciteta MSP-a za uključivanje u proces rasta na regionalnim, nacionalnim i međunarodnim tržištima i inovacijskim procesima. Marex Elektrostroj je među prvim tvrtkama u zemlji prošao taj natječaj te su ostvarili pravo na 470.300, 00 kuna bespovratnih sredstava za označavanje CE oznakom 17 proizvoda iz vlastitog proizvodnog asortimana, izradu tehničke mape za inox razdjelne ormare za kampove, marine i slične prostore (priključna vodovodna i elektro instalacija u inox kučištu) – 9 modela; betonske razdjelne ormare (priključna vodovodna i elektro instalacija u betonskom kučištu) – 1 model; poliesterske razdjelne ormare (priključna vodovodna i elektro instalacija u plastičnom kučištu) – 1 model; rasvjetne stupove (izrađeni od čeličnih ili inox cijevi) – 2 modela; tuševe (izrađeni od inox-a s ugrađenom vodoinstalacijom i 12 V komponentama) – 2 modela te komunalnu opremu: autobusne nadstrešnice izrađene od inoxa i stupove za zastavu – 1 model.
S direktoricom Anom Baričić razgovaramo o spomenutom projektu, posebice o procesu ishodovanja sredstava, što nije bio ni najmanje lak zadatak te općenito o dobiti koju će tvrtka ostvariti nakon finalizacije svih zadatih stupnjeva realizacije projekta.


Među prvima u zemlji
Marex Elektrostroj je među prvim tvrtkama u zemlji prošao na natječaju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kao nadležnog tijela za provedbu natječaja Europskog fonda za regionalni razvoj, dobili ste 470.300, 00 kuna bespovratnih sredstava u svrhu certificiranja vlastitih proizvoda s CE oznakama. Vjerujem da ste zadovoljni?
– Da zadovoljni smo dobivenim sredstvima za certifikaciju naših proizvoda. Tvrtka već dugi niz godina stvara proizvode, postupak sukladnosti proizvoda osiguran je i normama grupe ISO 9000. Kvaliteta naših proizvoda je ispit koji smo već položili kod naših kupaca, a dodatna laboratorijska ispitivanja akreditiranih institucija će to i potvrditi izdavanjem certifikata.
Konkretno, riječ je o tehničkoj mapi. Na koji način će finaliziranje svih aktivnosti vezanih za taj projekt ojačati poziciju Marex Elektrostroja na ciljanom tržištu?
– Tehnička mapa proizvoda sadrži detaljan tehnički opis proizvoda, njegovu namjenu, norme, izjave o svojstvima za ugrađene materijale, sve procese u proizvodnji proizvoda, licence za stručno osposobljene djelatnike, procjene rizika opasnosti, sva ispitivanja po zadanim normama, ovisno o namjeni proizvoda, certifikate akreditiranih tijela, način pakiranja, montaža i upute za korisnike. Ukratko dokumentacija mora sadržavati razvoj, proizvodnju i djelovanje proizvoda. Tehnička mapa i njen sadržaj preduvjet su za označavanje proizvoda oznakom CE kao potvrda kontrole sukladnosti i kvalitete proizvoda. Sveukupno gledano benefit je povećana učinkovitost i povećanje produktivnosti, čime će se stvoriti preduvjeti za povećanje konkurentnosti.
O potrebi apliciranja na sredstva EU se stalno govori. Vaša tvrtka je u pogledu toga uspješna što, znajući koliko truda treba za ishodovanje tih sredstava, i nije lak zadatak. Što bi poručili kolegama, koji bi im savjet dali po tom pitanju, kako najbrže/najlakše do novaca iz EU?


Ideje pretočene u projektni prijedlog
– Tvrtka smo koja po definiciji spada u kategoriju malih poduzeća ( a jednako kao i veliki tržišni igrači moramo udovoljiti svim zakonskim regulativama ) te kako bi se kao takvo poduzeće ravnopravno uključilo na regionalno, nacionalno i međunarodno tržište apliciranje za sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj omogućava nam provedbu prilagodbe poslovnih procesa kako bi povećali vlastitu konkurentnost.
Kao malo poduzeće kojem ne nedostaje ideja za ostvarenje vizije gdje se i kako se vidimo u budućnosti te uz pomoć i podršku u pripremi i oblikovanju projektnih prijedloga od strane Agencije za razvoj zadarske županije ZADRA NOVA uspješno se nosimo sa svim izazovima koje nosi sama priprema projektnih prijedloga. U našem slučaju pokazalo se da su naše ideje pretočene u projektni prijedlog dovele do statusa korisnika bespovratnih sredstava.
Proizvodnja je glavni strateški cilj hrvatskog gospodarstva no svjedoci smo da je malo tvrtki koje se bave proizvodnjom pa su u kontekstu te činjenice vaši poslovni uspjesi tim važniji. Što su po vama najveće prepreke s kojima se vi gospodarstvenici susrećete i koliko su neke nove odredbe koje dolaze iz EU, danas implementirane u hrvatsko gospodarstvo, poput spomenutih CE oznaka važne za jačanje vaše poslovne grane?
– CE onaka je putovnica proizvoda i obavezna je za sve proizvode koji zahtijevaju takvo označavanje prije nego se stave na tržište ili u uporabu, te pokazuje da proizvod zadovoljava sve zahtjeve propisane EU direktivama. Kako je glavni proizvod tvrtke Marex Elektrostroj priključni energetski ormar namijenjen za opskrbu strujom, vodom, telefonom i TV/SAT u marinama i lukama, autokampovima te apartmanskim naseljima koji je i do sada morao zadovoljiti visoke standarde kvalitete i sigurnosti, stoga nove odredbe koje dolaze iz EU za nas ne donose ništa novo u smislu kvalitete i sigurnosti proizvoda, ali nam daju priliku da se ravnopravno uključimo na regionalno, nacionalno i međunarodno tržište. Dokazati dosljednost proizvoda nije nam bio problem, najveći izazov je zahtjevna administracija koju treba odraditi.