Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

FOTOGALERIJA: Mirisi Italije šire se gradom s rive

01.06.2018. 11:45
FOTOGALERIJA: Mirisi Italije šire se gradom s rive


Zadarska riva danas je zamirisala mirisima Toskane, Sicilije, Puglie i ostalih talijanskih regija što je privuklo brojne znatiželjnike da posjete štandove postavljene u povodu Italia Festa, a na kojima su izloženi specijaliteti tih regija.
Na štandovima se tako moglo naći svih vrsta orašastih plodova – od lješnjaka, badema, preko pecan oraha, kandiranog voća do ljutih kikirikija u wasabiju. S drugog štanda šire se miomirisi talijanskih slatkih i slanih peciva, pancerota s rajčicama i mozzarellom, arancina punjenih raguom, tj. umakom bolognese.
– Arancini su tradicionalno jelo i znaju ga raditi u preko 200 različitih okusa. Ukoliko netko voli slatko može kušati bombolone s različitim kremama, što su u biti velike krafne punjene kremama; čokoladnom, kremom od vanilije ili pistacija. Osim toga nudimo cannole punjene kremom od sicilijanske ricotte, a imamo i bogatu ponudu raznih suhih keksa i kolačica napravljenih od bademova brašna i s raznim voćem, nabrojala je samo dio bogate ponude Amela, koja dio kolača sama izrađuje.
Za one koji uživaju u sirevima, izložen je bogat izbor najfinijih vrsta – od pecorina, parmigiana, ricotte te brojnih drugih vrsta napravljenih s pivom, vinom ili tartufima iz svih dijelova Italije.
I mesoljupci će doći na svoje jer se na jednom štandu nudi velik izbor salama, mortadela, pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda.
Sajam je nastao iz želje da se građanima predstave razni talijanski gastronomski proizvodi i specijaliteti od regije do regije. Na rivi će sajam biti od 1. do 9. lipnja, nakon čega će se preseliti na tržnicu 11. do 17. lipnja. Sajam radi cijeli dan.