Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

FOTOGALERIJA: Sukošanom punim latica cvijeća prošla velika tijelovska procesija

01.06.2018. 14:00
FOTOGALERIJA: Sukošanom  punim latica  cvijeća prošla  velika tijelovska procesija


Uskrsno vrijeme završilo je u protekli četvrtak svetkovinom Tijelova, presvetog tijela i krvi Kristove ili Božjeg dana, kako se zove  u Sukošanu. Ovo općinsko središte je cijelo bio pokriveno laticama cvijeća. Ujutro se ispred ulaza u kuće posipalo cvijeće, kao i ispred crkve i  na raskrižjima.
U predvečerje je Tijelovo proslavljeno u župnoj crkvi sv. Kasijana misnim slavljem i tradicionalnom svečanom procesijom kroz selo tijekom  koje djeca posipaju latice cvijeća.
Zbog velikog prometa Jadranskom magistralom i velikih ratnih opasnosti tijekom Domovinskog rata, put procesije je znatno skraćen te su  postaje umjesto na Gornjim vratima, Lokvici, Pavića bunaru i Ruševcu  od tada na Rudini, Labudovom jazu, Gornjim vratima i na Ruševcu, kazao je Šime Dijan Kesa, svjedok vjerskih svetkovina u kojima su se udomaćili razni običaji od kojih su mnogi, nažalost, ostali tek u sjećanju.
Tijelovo je kršćanski blagdan kojim se slavi euharistija i misterij pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv.
Božji dan je "nadopuna" Velikog četvrtaka, dana kada svečanije slavimo i ispovijedamo vjeru u Kristovu realnu nazočnost pod prilikama  kruha i vina u euharistiji, objašnjava Mile Franić, akolita, izvanredni djelitelj pričesti.
Misno slavlje i procesiju je predvodio župnik don Domagoj Kelava koji  pod baldahinom nosi sveto Otajstvo. Na svakoj postaji čitao se ulomak iz  evanđelja, a svećenik je davao blagoslov s Presvetim. Pjesme i psalme  pjevao je Župni zbor sestre Davide.
Devet dana poslije Tijelova, odnosno Božjeg dana, slavi se blagdan  Srca Isusova i održava procesija, podsjeća Franić.
U tijelovskoj procesiji, koja je uz procesiju s križem na Veliki petak najljepša i najbrojnija među blagdanskim procesijama u Sukošanu, bilo je  gotovo pola sela koji broji 2.900 stanovnika. U procesiji sa svetim Otajstvom i crkvenim barjacima među nepreglednim mnoštvom vjernika bilo je i trideset i dvoje prvopričesnika u bijelim haljinama, predvođenim  Lucijom Franić. Prekrasna slika djece s košarama punih latica cvijeća.
Nakon procesije, svi su još jednom pokleknuli pred Presvetim pjevajući pjesmu "Do nebesa".