Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Glazbene večeri u Sv. Donatu ove godine sele i na Silbu!

01.06.2018. 10:38
Glazbene večeri u Sv. Donatu ove godine sele i na Silbu!


Početkom srpnja započinje održavanje 58. Glazbenih večeri u Sv. Donatu tijekom kojih će kroz mjesec dana na nekoliko prekrasnih lokacija održati vrhunske izvedbe klasične glazbe. Najdugovječnija glazbena manifestacija ove godine priprema zaista raznovrstan i zanimljiv program, a potpunom doživljaju glazbe doprinijet će i atraktivne lokacije kao što su drevni Forum, crkva sv. Donata, crkva sv. Nikole, katedrala sv. Stošije, klaustar sv. Frane i slično. Dva koncerta održat će se izvan Zadra pa će jedan biti u marini Dalmacija Bibinje-Sukošan, a svakako je najzanimljiviji koncert Simfonijskog orkestra HRT-a koji će se održati na Silbi.
O programu smo razgovarali s Juricom Šošom, umjetničkim ravnateljem Glazbenih večeri, koji nam je otkrio neke zanimljivosti u programu.
Program ovogodišnjih glazbenih večeri je objavljen, možete li nam ukratko pojasniti kakav ste program pripremili ove godine?
– Već neko vrijeme je na našoj web stranici objavljen program. Dobivamo mnogo upita iz inozemstva kad ćemo ga objaviti, a kako imamo internetsku prodaju ulaznica morali smo izići s programom puno prije uobičajene tiskovne konferencije netom prije samog početka festivala.


Prvi puta u Zadru
Ovogodišnje izdanje započet ćemo sa spektakularnim klavirskim koncertima, Liszta, Rahmanjinova i Čajkovskog, od kojih je onaj od Čajkovskog, zasigurno najljepši i najpoznatiji u cijeloj klavirskoj literaturi. Njega će izvesti sjajan mladi ruski pijanist Andrej Gugnin. To mi je kao pijanistu bila davna želja dovesti u Zadar, obzirom da se veliki klavirski koncerti uz simfonijski orkestar jako rijetko čuju u Zadru. U velikim svjetskim dvoranama se takvi koncerti odsviraju najmanje jednom godišnje, dok bi za npr. Rapsodiju na Paganinijevu temu S. Rahmanjinova, mogli reći da se u Zadru vjerovatno nikad nije izvela.
Za kraj festivala također imamo jedan koncert na otvorenom, a slušat ćemo najljepše operne arije G. Rossinija, uz 150. obljetnicu njegove smrti, a dolazi nam Filharmonija iz Udina, koji će kao njegovi sunarodnjaci sigurno prenijeti njegove emocije na najautentičniji način.
Vidjeli smo da pripremate i jedan koncert na otoku Silbi, o čemu se radi?
– Tako je, taj koncert će nam zasigurno biti tehnički najzahtjevniji. Tko bi mogao i zamisliti da ćemo na jedan mali otočić dovesti simfonijski orkestar. Riječ je o programu koji je posvećen dvojici skladatelja koji su jako vezani za taj otok, obojica su tamo i pokopani, a radi se o Igoru Kuljeriću i Bruni Bjelinskom. Simfonijskim orkestrom HRT-a dirigirat će Alan Bjelinski, Brunin sin, a solistica na udaraljkama će biti Ivana Bilić, kćer Igora Kuljerića, a na programu će dakako biti skladbe tih dvaju autora.


Zadarski komorni orkestar
Očekujemo sjajne koncerte našeg zadarskog komornog orkestra, koji završava ciklus izvedbi svih Beethovenovih simfonija sa Eroicom, te Brahmsovim koncertom za violinu i orkestar sa našim dragim gostom Romanom Simovićem, prvom violinom Londonskog simfonijskog orkestra, koji nam je gost već četvrtu godinu zaredom.
Od velikih koncerata imamo i najpoznatiji koncert za gitaru i orkestar u izvedbi Češkog orkestra Epoque u sjajnom ambijentu crkve sv. Nikole (Concierto de Aranjuez, J.Rodriga…).
Reklo bi se za svakog ponešto…
– Pa da, mislim da je pogođen omjer velikih koncerata i načelno onih malih, komornih, intimnijih. Također i odnos domaćih i stranih umjetnika, ansambala. Teško mi je ukratko i iznijeti sve, jer svaki od koncerata je pomno odabran i ima razlog zašto je uvršten na naš festival.