Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nastavlja se potraga za krijumčarem migranata, dvoje djece oporavlja se u zadarskoj bolnici

01.06.2018. 08:59
Nastavlja se potraga za krijumčarem migranata, dvoje djece oporavlja se u zadarskoj bolnici


Zadarska policija i dalje intenzivno traga za vozačem koji je u srijedu navečer iz BiH nedaleko graničnog prijalaza kod Donjeg Srba u Hrvatsku pokušao prokrijumčariti 29 migranata iz Afganistana i Irana, točnije četiri obitelji s 15-ero djece. Provodi se i kriminalističko istraživanje vezano za taj slučaj kojim bi se trebalo doći i do organizatora krijumčarenja ljudi.
– Policijski službenici Policijske uprave zadarske provode kriminalističko istraživanje događaja od srijede, kad su na predjelu Raštele kod Srba policajci intervenirali u zaustavljanju kombija Ford (A), s migrantima. U događaju je teško ozlijeđeno dvoje djece u dobi od 12 godina, državljani Iraka i Afganistana, a lakše sedam osoba, također državljana Iraka i Afganistana.
Ozlijeđena djeca zadržana su u bolnici na liječenju. Svi stranci zatražili su azil u RH i u tijeku je postupak oko pružanja međunarodne zaštite, izvijestio je Elis Žodan, glasdnogovornik PU zadarske dodajući kako je na mjestu događaja proveden očevid, a njime rukovodi karlovačko Županijsko državno odvjetništvo koje je odmah nakon incidenta u očevid uključilo i forenzičare te balistiičare iz zagrebačkog centra Ivan Vučetić.
Podsjetimo, 12-godišnji dječak i djevojčica, koji su propucani u kombiju kad su policajci na trećoj barikadi pokušali zaustaviti vozača kombija pucajući mu u gume i vjetrobransko staklo jer se još jednom oglušio na svjetlosna i zvučna upozorenja, a uz to zaletio se prema policajcima. Pretpostavlja se da su dvoje djece zadobili prostrijelne rane dok su ležala na podu kombija uz kotače, a sedmoro ostalih imali su brojne lakše ozljede u vidu ogrebotina i hematoma nastalih najvjerojatnije u divljoj vožnji dok je vozač pokušavao izbjeći policajce ujedno dva puta probivši i fizičke zapreke koje su mu postavili. Policajci, naime, nisu mogli vidjeti što se nalazi u kombiju jer je riječ o modelu za teretni prijevoz koji je u stražnjem dijelu potpuno zatvoren.
U potragu za bjeguncem, ali i kriminalističko istraživanje cijelog događaja uključena je i policija iz BiH s kojom policajci iz PP Donji Srb i inače imaju jako dobru i kontinuiranu suradnju.